Sivil Haber
2013-09-25 16:41:33

Okul Fobisi

25 Eylül 2013, 16:41

 Anne ve babaların heyecanla beklediği bin bir hevesle hazırlandıkları çocuklarının eğitim öğretime başlayacağı ve bazen hüzünlerle, bazen sevinçlerle dolup taşacağı, okulların açılması ile çocukta aynı heyecan ve isteğin bulunmaması aksine okula karşı aşırı isteksizlik ve korku ile sıkıntıları meydana getirmektedir. Bunu belki tam manasıyla düzeltme dengede tutma şansımız olamayabilir fakat bilgi ve tecrübeleriyle sabit olan insanlardan başlayıp çocuk bilgisine ulaşılmadan okul fobisinin ne olduğunu anlamadan çocuğunuza anlam yüklemeniz olanaksızlaşır.

Çocuğunuz okul saati geldiğinde okula gideceğini anladığı andan itibaren mide bulantısı ağrılar ve ağlama krizleri ile karşı karşıya kalıyorsa, çocuğunuzda okul fobisi olabilir.

Okul fobisi, 5-6 yaş çocuklarda genellikle yaşanmamış bir tecrübesizlik olduğu daha öncesinde okul hakkında bir bilgileri olamadığı, aşırı koruyucu ailede yetişmiş destek ve bakımın yoğun olduğu çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Okul fobisi çocuklarda sıkça rastlanan problemlerden bir tanesidir. Okula gitmemek için türlü huzursuzluklar gerginlikler sergilenmekte ağlama krizleri ile direnç göstermektedirler. Çocuğun ilk defa aileden ayrılacağı bu dönemde ilk süreçte çocuğa okul hakkında istek ve güven oluşturacak bilgiler verilmelidir. Nadirde olsa 11-12 yaş çocuklarda da okul fobisi yaşanmaktadır. Bu yaşta ki çocuğun daha önceki okul yıllarında yaşadığı öğretmen ve öğrenci arasındaki bir sorun, okul değişimi, aile içi şiddet ve sorunlar, anne baba boşanmaları, aile veya yakınından birinin kaybı, yeni bir kardeş ile bu yaşta da okul fobisi yaşanmaktadır.

Bu sorun karşısında öncelikle iş anne babaya düşmektedir. Anne baba çocuğun öz güvenini geliştirerek çocuğu iyi anlayarak yön göstermeli. Çocuğu tehdit ederek kıyaslamalar ve şiddet daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Öğrenmenle ailenin yapacağı iş birliği çocuğa en büyük destektir. Öğretmenin öğrencisine okul içersinde uyum sağlaması için destekçi olması gerekir. Çocuğun okula gitmeme isteği asla taviz verilmeden okula teşvik edilmelidir.

 Çocuğun alıştığı korunaklı hayattan çıkması aşırı disiplinli ailede yetişen çocuğun kendi kararı ile tek başına bir boşlukta çekimser kalması gibi geçireceği bu alışma sürecinde aile bilinçli ve istikrarlı olarak öğretmen ile birlikte işbirliği yaparak bu sorun aşılacaktır.

İlk başta da bahsettiğimiz gibi bir çocuk eğitmek ve o çocuğa derin anlamlar yüklemek için, öncelikle onu sizin yükleyeceği anlamlara hazırlamanız gerekmektedir. Zira bilgilendirmeden yoksun kalan aileler ve çocuklar bu duruma maruz kalarak, eğitim hayatlarında çok büyük boşluklar oluştururlar ve geleceğe de boşluklar taşırlar…

Bilinçli bir çocuk ancak bilinçli ve korkularından arınmış bir gelecek sunabilir sizlere.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.