Yemen'de demokrasiye müdahale: 1 ölü

Devlet başkanlığı seçimlerinin yapıldığı Yemen'in güneydoğusundaki Mukalla'da bir seçim sandığına ayrılıkçı militanlar tarafından düzenlenen saldırıda bir asker öldü.

Yemen'de demokrasiye müdahale: 1 ölü

Askeri kaynaklar, seçim bürosunu koruyan askerlerin silahlı ayrılıkçı militanların saldırısına yanıt vermesi üzerine iki saldırganın yaralandığını belirttiler.

Silahlı militanların güneyin en büyük kenti Aden'in birçok semtindeki seçim sandığına da saldırdıkları, sandık görevlilerini kovdukları ve oy verme işlemini engelledikleri kaydedildi.

Yemen'de 33 yıllık Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih dönemini resmen sona erdirecek devlet başkanlığı seçimi bugün yapılıyor.

12 milyondan fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu Yemen'de başkent Sana'da seçim sandıkları yerel saatle 08.00'de (TSİ 07.00) açıldı.

Devlet Başkanı Yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi'nin tek aday olarak girdiği seçimler, güneydeki otonomistler ve ülkenin kuzeyindeki Şii isyancılar tarafından boykot ediliyor.

Seçim öncesi ülkenin güneyi ve doğusunda çıkan dünkü olaylarda bir asker ve bir sivil hayatını kaybetti.

Arap yarımadasının en kalabalık ve en yoksul ülkesi Yemen'de Ocak 2011'de Salih'e karşı başlayan halk ayaklanmasının başlıca siyasi grupları, seçimlerin yapılmasına desteklerini devam ettiriyorlar ve seçimleri ülkenin geleceği açısından önemli gördüklerini belirtiyorlar.

Başkent Sana'da bayram havası yaşanırken, seçimlere katılımın yüksek olduğu gözlendi.

Ülkenin seçimleri boykot edeceği bazı bölgelerde güvenlik üst düzeye çıkarılırken, oy verme işlemi saat 18.00'e kadar devam edecek.

Hadi kimdir

1946 Abyan doğumlu Abdurabb Mansur Hadi, Sovyet Rusyası etkisindeki Sosyalist Yemen Arab Cumhuriyeti döneminde askeri eğitim aldı. 1967 yılında askeri okuldan mezun olan Hadi yüksek eğitimini Rusya'da tamamladı.

1986 yılında çıkan ilk kuzey-güney sürtüşmelerinde şu an Suriye'de sürgünde olan eski Yemen lideri Ali Nasır yanlısı bir politika izleyen Hadi, yenilen güney askerleri ile birlikte kuzey tarafına yerleşti.

Yemen'in birleşmesinden yana olan Hadi, kuzey askerleri ile güney askerleri arasında ''Tek Yemen'' propagandaları ile dikkati çekerken, 1994 yılında sonlanan iç savaştan sonra Yemen'in birleşmesindeki katkılarından dolayı Salih'in gözde komutanlarından oldu.

Kendisi de Abyanlı olan Hadi, bu bölgedeki güney askerlerini ikna ederek silahlarını teslim etmelerinde büyük rol oynadı.

1995 yılından beri Salih'in yardımcılığını yürüten Hadi, ılımlı ve barış yanlısı kimliği ile Kasım ayında imzalanan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planının en önemli ve yegane aktörü olarak öne çıktı.

Muhalif kesimlerin ve Salih yanlısı devlet görevlilerinin ''hayır'' diyemeyeceği tek aday olan Hadi'nin, 2014 yılına kadar sürecek 2 yıllık geçiş sürecini istikrarlı bir şekilde yönetmesi bekleniyor.

Gerilla savaşları ve zor şartlar altında sürdürülen kara savaşları taktikleri üzerine 2 kitabı da olan Hadi, başkent Sana'da mütevazi bir konutta yaşamını sürdürüyor.


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209