Tacik göçmenler 2 milyar dolar yolladı

Ulusal ekonomisi yurt dışındaki göçmenlerin gönderdiği paralara en çok bağımlı ülke olan Tacikistan'a, geçen sene yurt dışında çalışan Tacik göçmenler toplam 2 milyar 960 milyon dolar para gönderdi.

Tacik göçmenler 2 milyar dolar yolladı

Tacikistan Milli Bankası Başkan Yardımcısı Melahat Halikzade, geçen sene yurt dışında çalışan Tacik göçmenlerin ülkeye gönderdiği toplam para miktarının yüzde 33,6 artışla 2 milyar 960 milyon doları oluşturduğunu kaydetti.

Halikzade, 2011 yılında yurt dışında çalışan Tacik göçmenlerin ülkelerine gönderdiği 2,96 milyar doların, ülke ekonomisinin yüzde 45,4'üne tekabül ettiğini belirterek, küresel mali kriz öncesi 2008 yılında da ülkeye göçmen işçiler tarafından toplam 2,5 milyar dolar gönderildiğini ve bunun o dönemde ülke ekonomisinin yüzde 49'una tekabül ettiğini hatırlattı.

Küresel mali krizin başlamasıyla, yurt dışında çalışan Tacik işçilerin ülkeye gönderdiği para miktarının da azaldığını ve 2009 yılında ülkeye 1,7 milyar dolar miktarında para havale edildiğini hatırlatan Halikzade, küresel mali krizin başlamasından sonra, geçen yıl yeniden bu rakamların kriz öncesi düzeye ulaştığını ifade etti.

2010 yılında yurt dışında çalışan Tacik göçmenler, Tacikistan'a 2,3 milyar dolar gönderirken, bu miktar ülke ekonomisinin yüzde 31'ine tekabül etmişti.

Resmi kaynaklar, geçen sene 735 bin Tacik vatandaşının yurt dışına çıkış yaptığını belirtirken, Rusya'da bulunan "Tacik Göçmen İşçiler" Örgütü Başkanı Karamat Şaripov da, halen Rusya'da 1,5 milyon Tacik göçmenin çalıştığını dile getirmişti.

Geçen Aralık ayında Dünya Bankasınca yayımlanan Göçmen ve Kalkınma Raporuna göre, Tacikistan ekonomisi yurt dışında çalışan göçmenlerin gönderdiği paralara en çok bağımlı olan ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209