Suriye yeni anayasada dini tartışıyor

Suriye'de 26 Şubat'ta halkoyuna sunulacak olan yeni anayasa taslağında yer alan 3. maddenin birinci fırkasına itirazların olduğu belirtildi.

Suriye yeni anayasada dini tartışıyor

Yeni anayasa taslağındaki 3. maddenin birinci fırkasında yer alan ''Cumhurbaşkanının dini İslam'dır'' ifadesine, laiklikliğe ters düştüğü için itirazların olduğu belirtiliyor.

Başkent Şam'daki Halk Meclisi önünde toplanan bir grup, anayasa taslağındaki ''Cumhurbaşkanının dini İslam'dır'' ve ''Yasamanın temel kaynağı İslam fıkhıdır'' maddelerinin kaldırılmasını istedi.

Çeşitli parti ve gruplara mensup insanların yanı sıra, bağımsız olarak da katılımın olduğu gösteriye katılan Muhammed Ali isimli bir öğretmen, ''Yeni anayasa çok iyi. Demokratik ve çağdaş bir anayasa. Ancak 3. madde anayasaya gölge düşürüyor. Diğer maddelerle de çelişiyor. Bu yüzden kaldırılmasını talep ediyoruz.'' dedi.

İsmini söylemek istemeyen bir kadın ise ''Biz yıllardır bu ülkede, kim hangi dindendir bilmeyiz. Bu madde farklı inançlar arasında ayırımcılık yaratıyor. Biz tamamamen laik bir düzen istiyoruz.'' sözlerini kullandı.

Küçük çaptaki gösterinin yapıldığı Halk Meclisi'nin önünde, direklere ve binalara ''3. Madde kaldırılsın'' yazılı pankartlar asıldı.

Yeni anayasayı hazırlayan komisyonun başkanı Mazhar Anberi ise Teşrin gazetesine verdiği demeçte, anayasa taslağının kesinlikle iyi olduğunu belirterek, söz konusu 3. maddenin, Suriye halkının yüzde sekseninin Müslüman olmasından dolayı eski anayasada olduğu yeni anayasada da koyma gereği duyduklarını söyledi.


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209