Suriye sağlık taraması

Uluslararası Doktorlar Derneği ve İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Suriye içindeki Kah kampında sağlık taraması gerçekleştirdik.

Suriye sağlık taraması
HABERİN GALERİSİ
Suriye sağlık taraması

Suriye sağlık taraması

 Suriye içinde devam eden savaştan kaçarak Türkiye sınırında kurulan Kah kampına sığınan Suriyeliler için 19-20 Ocak tarihlerinde bir sağlık taraması düzenledik. 4 doktor, 2 hemşire, 2 sağlık memuru ve bir eczacıdan oluşan sağlık ekibi 4000 kişinin yaşadığı kampta iki gün boyunca hizmet verdi. AID yönetim kurulu başkan yardımcısı Dr. Hamdi Osmanoğlu ve yönetim kurulu üyesi Kadir Gümüştaş’ın da aralarında bulunduğu ekibimiz, çoğu çocuk 550 hastayı muayene etti ve hastaların ilaçlarını tedarik etti. Ekip, muayene sırasında kalp krizi geçiren bir hastayı ilk müdahalenin ardından ambulans ile Reyhanlı’ya sevk etti.  Soğuk hava, yetersiz hijyen ve kalabalığın pek çok sağlık sorununa yol açtığı kampta solunum yolları enfeksiyonları, idrar yolları enfeksiyonları, ishal ve sarılık en çok görülen hastalıklar oldu. Çevre şartlarından dolayı oluşan akut hastalıkların yanı sıra, kampta astım, hipertansiyon, şeker ve kalp gibi sürekli ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıkların yaygın olduğu gözlendi. Kadir Gümüştaş, Suriyelilere sağlık desteğinde bulunmaya devam edeceklerini belirtti. Gümüştaş “Kampta bulunan Suriyeli kardeşlerimize sağlık taraması ile ilaç ulaştırdık, tedavilerini yaptık.  Burada sağlık koşullarının iyileştirilmesi için temiz su, çöp ve hijyen konularında da çalışmaların yapılmasının gerekiyor.” diyerek koruyucu önlemlerin önemini vurguladı.

Suriye’de devam eden iç savaş 2,5 milyon Suriyeli’nin evlerini terk ederek komşu ülkelere ve Suriye içindeki kamplara sığınmasına neden oldu. Daha güvenli olduğu için sınıra yakın Suriye köylerinin çevrelerine kurulan kamplarda sivil halk yaşam mücadelesi veriyor. Reyhanlı sınırına yakın bölgede Atme ve Kah kamplarında 16,000den fazla kişi kalırken, Akrabat ve Kerame adında iki yeni kampın inşası devam ediyor. Çadırlarda kalan ve tamamen dışarıdan gelen yardımlar ile hayatlarını devam ettiren Suriyeliler, umutla savaşın biteceği ve evlerine dönecekleri günü bekliyor.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209