Pakistanlı işçiler zor durumda

Düşük ücret ve ağır şarlar altında çalışmak zorunda olan Pakistanlı işçilerin durumu her geçen gün kötüleşiyor.

Pakistanlı işçiler zor durumda

Son yıllarda terör, doğal felaketler ve ekonomik krizlerle mücadele etmek zorunda kalan, sosyal katmanlar arasında büyük uçurumun ve orta sınıfın yok denecek kadar az olduğu Pakistan'da işçiler, 7 bin Rupi (150 TL) asgari ücret alarak yaşam savaşı veriyor.

Ülkede bozulan ekonomik koşullar ve temel tüketim malzemelerinin fiyatlarındaki hızlı yükselişi, zor şartlarda, düşük ücretle ve hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışmak zorunda olan işçilerin durumunu her geçen gün daha da ağırlaştırıyor.

Meclisin çalışan kesimin haklarını korumak için şimdiye kadar ciddi yasalar çıkarmaması, işçi sınıfının yüzde 30'u aşan enflasyon karşısında sabit ücretin her geçen gün erimesine karşılık hükümetin, iyileştirici ve bozulan sosyal dengesizliği düzeltecek adımlar atmaması, dar gelirli işçileri, yoksul ve işsizleri daha da zor duruma düşürüyor.

Ekonomik kriz ve sektörel ambargolar nedeniyle işsizliğin hızla arttığı Pakistan'da bütçenin büyük kısmının savunma ve terörle mücadeleye gitmesi nedeniyle kamu yatırımlarının azalması, güvenlik sorunları nedeniyle yabancı sermeyenin ülkeye gelmemesi ve özel sektör yatırımların yapılamaması, enerji kesintileri yüzünden sanayi ve orta ölçekli işletmelerde üretimin büyük darbe alması ve yolsuzluk gibi sorunlar, işsizliği etkileyen ana nedenler arasında yer alıyor.

İşçi bayramı nedeniyle bir açıklama yayımlayan Başbakan Yusuf Rıza Gilani, asgari ücretin yükseltileceğini, işçilerin haklarını iyileştirmeye yönelik yasal düzenlemelerin yapılacağını, sağlık ve eğitim sektörlerinde çalışanların sosyal sigorta kapsamına alınacağını açıklasa da, işçi temsilcileri bu vaatlerin önceden beri yapıla geldiğini fakat durumlarında somut iyileşme görülmediğini söylüyor.

AA muhabirine konuşan demir işçi Asıf İcaz, 7 bin Rupi karşılığında günde 15 saatten fazla çalıştığını ve hiç bir sosyal güvencesi olmadığını belirtti.

Ülkedeki işçilerin genelinde olduğu gibi ailesinin köyde yaşadığını vurgulayan İcaz, "Aldığım ücretle bir ya da bir buçuk ayda bir ailemin yanına gidebiliyorum. ailemde iş bulabilen erkek kardeşlerim büyük kentlerde zor koşullarda çalışarak ancak geçimizi sağlıyoruz" dedi.

Başka bir işçi Zülfikar Hüseyin ise, Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Bajur bölgesinden Ravalpindi kentine geldiğini anlattı. İş bulabilmek için günlerce gezdiğini belirten Hüseyin, bu süre içinde sokaklarda yatıp kalktığını söyledi.

Şimdi bir tuğla fabrikasında çalışan Hüseyin, on kadar arkadaşıyla tenekeden yapılmış barakada kaldıklarını, gündüz sıcak gece ise sivri sineklerden olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

İşçi Bayramı kutlamaları

Pakistan yasalarına göre 1 Mayıs'ta ülke genelinde resmi tatil uygulanıyor. Az sayıdaki işçi örgütleri, büyük kentlerde İşçi Bayramını kutlamak için çalışanları meydanlara çağırdı.

Başkent İslamabad yakınlarındaki Ravalpindi kentinde 1 Mayısı kutlayan işçiler, taban maaşların artırılması ve çalışma koşullarının hafifletilmesini istedi. Yer yer lastik yakarak yolları kapatan işçiler, hükümet ve iş verenler aleyhinde sloganlar attı.

AA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209