Mini etek generali yedi

"Dünyanın en kapalı" ülkesi Kuzey Kore'de ilginç bir olay yaşandı.

Mini etek generali yedi

Kuzey Kore’nin 27’lik genç lideri “akıl hocası” olan ordu komutanı Ri Yong-Ho’yu azletti. Kuzey Kore’de ilk kez bir kadınla törenlere çıkan, Mao stili üniformadan mini eteğe izin veren, pizza yiyen lider analistlere göre açılımdan rahatsız olan generali başından attı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore’deki iktidar çemberinde dün ülkeyi en yakından izleyenleri bile şoke eden bir darbe yaşandı. Kuzey Kore’de resmi yayın kuruluşları ülkenin ordu komutanı Ri Yong-Ho’nun “sağlık sorunları” nedeniyle, sivil ve askeri tüm resmi görevlerinden alındığını duyurdu. Oysa Ri, Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un’un babası Kim Jong-il’in geçen Aralık ayındaki cenazesinde ön saftaki 7 üst düzey kişiden biriydi. Hatta babası onu Kim’e “akıl hocası” olarak tayin etmişti. Genç lider ve Ri, bir hafta öncesine kadar sık sık kışlaları birlikte geziyor gösterileri izliyorlardı.

Kuzey Koreli analistlere göre Ri, Batı’da eğitim almış Kuzey Kore elitlerinin çocuklarının yönetime gelmesiyle birlikte başlayan açılımların önünde bir engeldi. Kim Jong-un’un son zamanlarda eski bir popçu olan sevgilisiyle devlet törenlerinde birlikte görünmesi, Micky Mouse ve Rocky gibi batılı pop figürlerini alkışlaması, Mao tarzı işçi üniforması ile görülen kadınların artık mini etekle görünmesi gibi açılımları kabullenemeyen Mareşal Ri sonunda bertaraf edildi.

Enişte darbesi mi ?

“Sağlık gerekçesini” zayıf bulan analistler yönetimde hasta ve 80’lik birçok üyeye işaret ediyor. Üstelik 69 yaşındaki general bir hafta öncesine kadar gayet sağlıklı görünüyordu. Üst düzey yetkililerin azledilmesi, trafik kazasında ölmesi ya da kaybolması Kuzey Kore siyasetinde sık rastlanan olaylar. Örneğin, 2009’daki kıtlıkta halk isyanın eşiğine gelince partinin mali yöneticisi Pak Nam-gi, “devrim karşıtı faaliyetlerle” suçlanıp hapse tıkıldı. 2010’da polis şefi ve başbakan yardımcısı trafik kazasında ölüverdi. İddialara göre onlar Kim’in halasının eşi Jang Song-thaek’in rakibi olarak görülüyordu. Nisan’da Kim’in, Choe Ryong-hae adlı bir parti yetkilisini mareşal yardımcısı olarak ataması Ri’nin kaderinin çizildiği an olarak görülüyor. Choe, Kim’im eniştesi Jang’ın güvenilir müttefiki. Askeri kariyeri çok zayıf olan Choe’nun atanışı Kim’in orduyu tamamen partinin kontrolüne almasını sağlayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209