MACARİSTAN'DA COŞKULU İFTAR

Türk Macar İş adamları Derneğinin ( TÜMİŞAD ) düzenlediği iftar programı çok farklı ülke ve dinlerden katılım ile coşkuyla gerçekleşti.

MACARİSTAN'DA COŞKULU İFTAR

Türk Macar işadamları Derneği’nin (TÜMİŞAD) The AQUINCUM Hotel Budapest Ambrosia Salonunda her yıl düzenlediği düzenlediği iftar proğramı çok farklı ülke ve dinlerden katılım ile coşkuyla gerçekleşti.

TÜMİŞAD'ın geleneksel İftar proğramına misafir olarak Macar Milletvekili, Macar Türk Parlamantolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás,T.C. Budapeşte Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar, Macaristan Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Dr. F. Tóth Tibor, Macaristan Bilimler Akademisi üyesi Prof.Dr.Dr.h.c. György Hazai, T.C. Büyükelçiliği Ataşe Enis Şimşek, Ataşe Zekeriya Bozkır, Din Ataşesi Hüseyin Ersoy, Magyarországi Muszlimok Egyháza Başkanı Sulok Zoltán, Aktív Üzletemberek Egyesülete Oibek Alimov, Éva Kegye-Hevesi eşi Roland Kegye, Diplomata Magazin Szendi Horváth Éva, Ereco Groupe ecore'den Jérôme Rio ayrıca Türk, Macar, Bosna Hersek'li, İran'lı, Fransız, Özbekistan'lı sanayiciler, iş adamları ile birlikte Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşları, akademisyenler, sporcular, doktor, avukat, mühendis, öğrenciler ve eğitimciler katıldı. Din Ataşesi Hüseyin Ersoy'un okuduğu ezanın ardından Magyarorszagi İszlam Kulturalis Egyesület Başkanı Hasan Hüseyin Doğan dua ederek Medine hurması, Gemlik zeytini Türk usullerine göre hazırlanmış menü ile birlikte iftarlar açıldı.



Türk Macar İş Adamları Derneği ve DEİK DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, iftar sonrası yaptığı konuşmada Ramazan ayının Müslümanlar için önemine değindi.



1997 Yılında kurulan Türk Macar İş Adamları Derneği olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz Budapeşte'deki muhabbet ve sevgi soframıza hoş geldiniz.



Şahbaz, Macaristan'da yaşayan Türkler olarak birlik, beraberlik içerisinde iftar soframıza katkıda bulunan ve bu mutlu akşamımıza iştirak eden tüm dostlarımıza en içten duygularımla teşekkür ediyorum. Ramazan ayı hepimiz için çok kıymetli tefekkür ayıdır. İki boyutlu bir varlığın çok yönlü eğitimidir Ramazan'da tuttuğumuz oruç. Bu vesile ile Macaristan'daki tüm vatandaşlarımızın Ramazanu Şeriflerini tebrik ediyorum. Allah bu kıymetli güzel ay içerisinde tuttuğumuz oruçları, yaptığımız ibadetleri kabul etsin diye dua ediyorum. Rahmetin sağanak sağanak yağdığı bu ayda, Suriye'deki, Mısır'daki ve zulme uğrayan tüm coğrafyalardaki kardeşlerimize Rabbimden yardım diliyorum. Bir an önce bu acının ve gözyaşının durmasını, barışın ve huzurun hakim olmasını diliyorum.



Nerede bu gelişmiş Batı'nın demokrasisi, hukuku, adalet talep eden duyarlı insanları?



İşte Suriye'de, Mısır'da, Filistin'de Doğu Türkistan'da ve bir çok coğrafyada sivil ve masum insanlar öldürülürken dünyanın sessiz kaldığına, bu katliamları görmediğine, görmemezlikten geldiğine şahit oluyoruz. Bu çifte standart kabul edilebilir değil. İşte Suriye'de son 2.5 yılda 100 000'i bulan insan öldürüldü. Milyonlarca insan göçe zorlandı. Ne yazık ki cidi bir ses, ciddi bir yaklaşım yok. Suriye halkı, dünyanın ilgisizliği nedeniyle ciddi bir katliamla karşı karşıya. Bir başka acı ve gözyaşını yine Mısır'da görüyoruz. Nerede bu gelişmiş Batı'nın demokrasisi, hukuku, adalet talep eden duyarlı insanları? Malesef mazlumun yanında olan güçlü ve önemli aktör olan bir Türkiye var çok şükür ki. Allah'a bir an evvel bu acıların durması için dua ediyorum.



Birbirimizle Mevlana'nın ve Yunus'un hogörü dili ile konuşmalıyız.



Kainatın yaratılış sebebi '' sevgi '' üzerinedir. Bizler birbirimizi anlamaya ve sevmeye gayret etmeliyiz. Bu Ramazan ayında yakaldığımız sevgi, hoşgörü, muhabbet ve toleransı Ramazan ayı sonrasına da taşımalıyız.

Birbirimizle Mevlana'nın ve Yunus'un hogörü dili ile konuşmalıyız. Allah'ın kullarını sevmeden, Allah'ı sevemeyiz. Önce birbirimizi sevmeliyiz.Bu akşam muhabbet soframızda Macarıyla, Iraklısıyla, İranlısıyla, Fransızıyla, Azerbaycanlısıyla, Özbekistanlı, Afrikalı, Bosna Hersekli ve farklı milletlerden, farklı dinlerden misafirlerimizle birlikte iftarımız açıyoruz. Ne mutlu bizlere. Bu hoşgörüyü Ramazan ayı vesilesi ile biraraya gelmemizi sağlayan Rabbimize hamd ediyorum.



İnsanlar arasında sevgi, merhamet ve hoşgörünün yaşandığı, hoş sohbetlerin yapıldığı Ramazan ayı insanlara birbirini tanıma ve anlama imkanı tanıyor. Farklılıklar bizleri zenginleştirmektedir. AB içerisindeki Türk nüfusunu en az olduğu Macaristan'dayız.



Ancak, burada nitelikli, eğitimli ve kaliteli bir insan topluluğuna sahibiz.Macaristan'da çok şükür yabancı düşmanlığı yaşamıyoruz. Kendimizi adeta evimizde hissediyoruz.Rahmetin bol bol yağdığı, sevgi, bereket ve af ayı Ramazan, bizlere paylaşmanın güzelliğini yaşatıyor.İşte bu farklı güzellikleri hep birlikte tadıyoruz.

Suriye'de ve son iki aydır ciddi sıkıntıların yaşandığı Mısır'daki kardeşlerimize de sabır ve metanet diliyorum.

Materyalist ve ilişkilerin çıkar üzerine kurulduğu bir dünyada; Ramazan, oruç, iftar ve sahurlar bizlere nefsimizi terbiye edip sosyal yardımlaşmayı mecburi hale getiriyor.



Kuranı Kerim'de buyurulduğu gibi; '' Kim zerre kadar hayır işlemişse onun karşılığını görecektir.''



Macarların ve Türklerin farklı platformlarda bir araya gelmesi iki toplum için de çok önemli. Macar dostlarımızla kurduğumuz bu tür platformlarda ticari, kültürel, sosyal konularla birlikte bu akşam olduğu gibi birlikte muazzam çalışmalar yapıyoruz.



Bu sinerjiyle iki toplumu çok daha yakınlaştırıp hem Türklerin hem de Macarların kazançlı çıkması için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.



Sizlerle birlikte Budapeşte'de bu akşam iftar yapma imkanı veren Rabbime sonsuz şükürler olsun..

Dünyanın farklı coğrafyalarında orucunu açan kardeşlerimizin de Rabbim tuttukları oruçları kabul buyurup, onlara ve bizlere merhamet etsin. Gelecek Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı da şimdiden tebrik ediyorum dedi.



Macar Türk Parlamantolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás ise konuşmasında, Müslüman Türk milletinin kutsal Ramazan ayını tebrik ediyorum. Bugün dayanışma ve hoşgörü içerisinde dini vecibesini yerine getiren sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum.



Birçok dönem ülkelerimiz işgal edildi, sömürge altında tutulduk. Sonra ülkelerimiz özgürlüğüne kavuşunca yeniden birbirlerini hatırladı. Yeniden birbirlerini hatırlayınca dostluklarını geliştirme yoluna girdiler.



İnanan ve yüreği sevgi dolu insanların olduğu yerde barışın, hukukun, dayanışmanın, çalışkanlığın ve dürüstlüğün olduğunu vurgulayan Tamás, iftarın gerçekleşmesini sağlayan TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz'a teşekkür etti.



Türk Macar Kardeştir.Böyle de kalacaktır.



Tamás, Türkiye ile Macaristan arasındaki kadim ilişkilerin daha da güçlendirmek gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.



Sonrasında Macaristan Bilimler Akademisi üyesi Prof.Dr.Dr.h.c. György Hazai, konuşmasını Türkçe yaparak,

Türk Macar İşadamları Derneğinin akademik camiaya yaptığı yardım, destek ve katkılarından dolayı TÜMİŞAD yönetimine ve özellikle de Sayın Başkanı Osman Şahbaz'a çok teşekkür ediyoruz. Her daim bizlere katkı sağlıyorlar. Bu akşam Ramazan iftar sofranıza katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çok nezih bir toplulukla bir aradayım.Gelecek olan Ramazan Bayramınızı da kutluyorum dedi.



Budapeşte'deki görev süresinin dolmasına az bir zaman kalan Ticaret Ataşesi Evrim Demirci Soranlar'a Macaristan'da 4 yıllık süre içerisinde fedakarca yapmış olduğu hizmetlerden dolayı TÜMİŞAD Başkanı bir plaket takdim etti.



Evrim Demirci Soranlar'da Budapeşte'de görev yapmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.İşadamlarımıza uyumlu bir çalışma zamanı geçirdim. TÜMİŞAD'ın yapmış olduğu bu güzel sürprize çok teşekkür ederim.



Macaristan'da yaşayan vatandaşların Ramazan aylarını ve gelecek Ramazan Bayramlarını tebrik edip huzur, mutluluk ve afiyet içerisinde Ramazan Bayramlarını da geçirmelerini diledi.



Yapılan konuşmalardan sonra, Tempo Uno Kft.,Smirna Kft., Flormar Hungary Kft., Beta-Plus Kft., TUGRA Építőipari és Szolgáltató Kft, Mot Kft., Golden Horn Kft. ve Macaristan Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilen çekilişler sonucunda firmaların getirmiş olduğu hediyeler çekilişle misafirlere takdim edildi. Bir çok hediyenin dağıtıldığı çekilişte hediyelerin içerisinde THY'nın bir kişiye Budapeşte-Türkiye Türkiye-Budapeşte ekonomik class uçak bileti Macaristan Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Dr. F. Tóth Tibor' a çıkması salonda mutluluk havası oluşturdu.



Macaristan Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Dr. F. Tóth Tibor kısa teşekkür konuşması sonrasında Türk Macar Dostluk Derneği'nin basmış olduğu '' Macar Generalleri Osmanlı Hizmetinde Richard Guyon, György Kmety ve Egri csillagok - Eğri Yıldızları Gárdonyi Géza '' kitabını TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz'a takdim etti.



Misafirler uzun süre salondan ayrılmayarak Türk baklavası, çay ve kahve eşliğinde sohbet etti. İftara katılan Türk, Macar, Alman, Fransız, İranlı, Özbek, Bosna Hersek, Afgan ve Azeri vatandaşların birbirleriyle tanışması ve kaynaşması da iftar yemeğine ayrı bir lezzet kattı.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2017, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209