Libya'da siyasi partiler yasası kabul edildi

Yeni yasaya göre din, bölge ve aşiret temelinde siyasi parti kurulamayacak.

Libya'da siyasi partiler yasası kabul edildi

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), yaklaşan seçimlere zemin hazırlayacak siyasi partiler yasasını kabul etti.

UGK tarafından çıkarılan yasaya göre Libya'da din, aşiret ve bölge temeline dayanan siyasi partilerin kurulması mümkün olmayacak. Yeni yasayla, siyasi partilerin başka bir ülkede faaliyet gösteren bir partinin uzantısı olması ve ülke dışından finansal destek almasının da önü kapatıldı.

UGK sözcüsü Muhammed Harizi, konsey üyelerinin dün gece yasa üzerinde anlaşmaya vardığını söyledi. Yasaya göre bir siyasi parti kurulabilmesi için en az 250 üyesinin bulunması gerekiyor.

Libya'da 42 yıl boyunca siyasi parti kurulması yasaktı. Dolayısıyla ülkede bir siyasi partiler yasası da bulunmuyordu. Ancak buna rağmen, 19 Haziran'da seçimlerin yapılması planlanan ülkede çok sayıda siyasi parti kurulmuştu. Kurulan irili ufaklı siyasi parti sayısının 50'den fazla olduğu belirtiliyor.

Libya seçim kurulu, seçimlerin zamanında yapılabilmesi için siyasi partiler yasasının bir an önce çıkartılması uyarısında bulunmuştu. Haziran ayında yapılacak seçimlerde, anayasayı yazacak bir kurucu meclisin oluşturulması hedefleniyor. 200 sandalyeli kurucu meclisin 120 sandalyesi bağımsız adaylara, 80'i de siyasi partilerin adaylarına ayrıldı.

(aa)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209