Lavrov, muhaliflerin Suriye'den çıkarılmasını istedi

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de kan dökülmesini önlemek için ''ordu ile birlikte muhalif güçlerin de şehirlerden çıkarılması gerektiğini'' söyledi.

Lavrov, muhaliflerin Suriye'den çıkarılmasını istedi

Resmi ziyaret nedeniyle Viyana'ya gelen Lavrov, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile ikili görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Suriye'de kan dökülmesinin mümkün olan en kısa zamanda sona erdirilmesi isteniyorsa uluslararası camianın da Suriye ile ön koşulsuz görüşmesi gerektiğini'' savundu.

Suriye'de El Kaide, Müslüman kardeşler ve hükümet karşıtı muhalif silahlı gurupların şehirlerde kan döktüğünü ifade eden Lavrov, ''Silahlı kuvvetlerle aynı anda bu silahlı grupların da şehirlerden çıkarılması gerektiğini'' kaydetti.

İran'ın nükleer programına ilişkin son gelişmeleri de değerlendiren Lavrov, İran'a yönelik BM Güvenlik Konseyi'nin uyguladığı yaptırımların sonucunu beklemeden ABD ve Avrupa Birliği'nin de (AB) ek yaptırımlar uygulamasının haksızlık olduğunu belirterek, ''Bu yaptırımlar devletler hukukuna aykırıdır'' dedi.

İran'ın da diğer üye ülkeler gibi taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasından (NPT) kaynaklanan haklarını kullanarak nükleer enerji tesislerinde kullanılmak üzere uranyum zenginleştirme hakkına sahip olduğunu belirten Lavrov, İran'ın nükleer programının askeri amaçlı olduğu yolundaki endişeleri gidermek üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) gerekli araştırmayı yapması gerektiğini bildirdi.

Lavrov bir soru üzerine İran'ın ''tahrik edilmemesi gerektiğini'' belirterek, nükleer programına ilişkin görüşmelerde uluslararası kamuoyunun tek ses olarak konuşması gerektiğini kaydetti.

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger de Suriye'deki gelişmeler konusunda BM Güvenlik Konseyi ile Arap Birliğinin aldığı kararları desteklediklerini bildirdi.

Spindelegger, Suriye'de sivil halka yönelik şiddet olaylarının endişe verici boyutlara ulaştığına işaret ederek, ''İktidardaki Esad yönetiminin ''meşrutiyetini yitirdiğini'' ileri sürdü.

Avusturya'daki resmi temaslarına yarın da devam edecek olan Sergey Lavrov, BM Viyana ofisinin düzenlediği ''Uyuşturucu maddelerle mücadele için Paris ittifakı'' konulu konferansa katılacak.

Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda yapılacak olan konferansa BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun da katılacak.


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209