İslam Birliği ile kilise arasında tartışma

Bosna Hersek'te İslam Birliği ve Sırp Ortodoks Kilise'si arasında, Bosnalı Sırpların siyasi lideri Milorad Dodik'e yönelik eleştiriler konusunda tartışma yaşandı.

İslam Birliği ile kilise arasında tartışma

Bosna savaşının (1992-1995) silahlarını susturan Dayton Antlaşması'nın imzalanmasıyla birlikte ülkenin Bosna Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki otonom yapıdan oluşturulmasına yönelik alınan karardan bu yana, Bosna Hersek'in Bosna Sırp Cumhuriyeti entitesinin kuruluşunun yıldönümünün kutlanmasına tepki gösteren Bosna Hersek İslam Birliği, bu yıl kutlanan 20. yıldönümü vesilesi ile törenlerin düzenlenmesini eleştirdi.

Bosna Hersek Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç, yaptığı yazılı açıklamada, etnik temizlikle ortaya çıkan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünün kutlanmasının, savaş mağduru ve kurban yakınları Boşnaklar için bir nevi aşağılanma olduğunu ifade etti. Ceriç ayrıca, törenlerin organizatörü ve ev sahibi Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'i, organize ettiği bu törenlerden dolayı eleştirdi.

Reis-ul Ulema Ceriç'in Sırp lider Dodik'i eleştirmemesi gerektiğini ifade eden Sırp Ortodoks Kilise'sinin Bosna Hersek'teki lideri ''Zahum Hercegovina'' Piskoposu Grigoriye ise, Ceriç'in yaptığı açıklamayı kınadı.

Bosna Hersek'te yayın yapan bir televizyon programında konuk olan Grigoriye, Ceriç'in Sırp siyasi lideri Dodik'i eleştirmesine hakkı olmadığını ileri sürerek, kendisinin ''bütün insani ve dini çerçevelerden çıktığını'' iddia etti.

Bosna Hersek İslam Birliği'nin ise, Grigoriye'nin siyasi lider Dodik'i savunduğunu ifade edildiği yazılı açıklamasında şunlara yer verildi:

''Son zamlarda Sırp Ortodoks Kilise'sinin, hoşgörüsüzlüğü ve nefreti teşvik eden Sırp politikacılarına verdiği destek Boşnak Müslümanlara, soykırımı gerçekleştirirken çocuklarımızın kafalarına kurşun sıkan ''Akrepler'' adlı Özel Sırp Birliklerin Başpiskopos tarafından kutsanmasını anımsatıyor. Yapılan ifadeler Zvornik, Banja Luka, Foça, Trebinje, Gatsko, Bileça ve Bosna'nın çeşitli yerlerinde savaş bölgelerin dışında kalan camilerin sistematik olarak yok edilmesini hatırlatıyor. Zvornik'te cami temelleri üzerinde kilisenin inşa edilmesini veya nine Fata Orloviç'in bahçesinde kilisenin inşa edilmesini anımsatıyor.''

Piskopos Grigoriye'nin Boşnaklar üzerinde yapılan soykırımı kınamadığı da hatırlatılan açıklamada, ''Başpiskopos Grigoriye ve Sırp Kilisesi Boşnaklara düzenlenen soykırım öncesi Sırp askerlerin kutsanması ve camilerin yok edilmesini şimdiye kadar neden kınamadı? Nine Fata Orloviç'in bahçesinde kaçak olarak inşa edilen kiliseyi niye başka yere taşımıyorlar, ninenin ölmesini mi bekliyorlar? Sırbistan Ortodoks Kilisesi'nin Başpiskoposu İriney'in Banja Luka'ya gelmesinde ve Boşnaklar üzerinde soykırımı başlatan 9 Ocak tarihinde Sırp Cumhuriyeti'ni kutsamasıyla Boşnaklara hangi mesaj gönderildi? Şimdiye kadar Sırp Ortodoks Kilisesi Sırbistan'ın İslam Birliği'ne karşı düzenlediği suçları niye kınanmıyor?'' ifadeleri de yer aldı.

Bosna-Hersek'teki savaş sırasında 1992 yılında Mostar kentini terk eden Sırp Ortodoks "Zahum Hersegovina" Piskoposluğu, 2011 yılının Ocak ayı itibariyle yeniden Mostar'a taşınmıştı.

Bosna Hersek'te 1990'lı yıllarda 614 cami yıkılmıştı. Yıkılan bazı camilerin temellerinde ise kiliseler inşa edildi. Srebrenitsa yakınlarındaki Konjeniç Polje kasabasında yaşayan ve verdiği hukuki mücadeleden dolayı ''kahraman nine'' olarak adlandırılan Fata Orloviç'in bahçesinde kaçak olarak inşa edilen kilise ise, mahkeme kararına rağmen hala yıkılmadı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209