Hristofyas'a eleştiri: Ulusal varlığımız tehlikede

Dimitris Hristofyas'ı sert bir şekilde eleştiren Rum Merkez Bankası eski Başkanı Athanasios Orfanidis, ''Ekonomi nedeniyle ulusal varlığımız tehlike altında'' dedi.

Hristofyas'a eleştiri: Ulusal varlığımız tehlikede

Görev süresi sona eren Rum Merkez Bankası eski Başkanı Athanasios Orfanidis, Yunan tahvillerinin tıraş edilmesinde uyguladığı icraatlardan dolayı Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı sert bir şekilde eleştirerek, ''Ekonomi nedeniyle ulusal varlığımız tehlike altında'' dedi.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Meclisi Maliye Komitesi'nin bugünkü toplantısında Rum ekonomisinin durumunu anlatan Orfanidis, Hristofyas hükümetini, ''bariz tehlikelere karşın bütçenin düzeltilmesi için gerekli tedbirleri almamasından dolayı ekonomideki sorunların artmasına neden olmakla'' suçladı.

Hristofyas'ı, 1,6 milyar avroluk bütçe açığı yaratılmasına izin vermekle eleştiren Orfanidis, bu gelişmenin sosyal ödenekler, maaşlar ve emekli maaşlarıyla ilgili artan harcamalardan kaynaklandığını söyledi.

Ekonomideki kötüleşmenin 2010'da ve 2011'de de devam ettiğine işaret eden Orfanidis, Güney Kıbrıs'ın kamu borcunun 2008'den 2011'e kadar 4,3 milyar avroya yükseldiğini belirtti.

Bu mali kötüleşmenin Güney Kıbrıs'ın uluslararası piyasalardan aldığı kredilerin faizlerine ciddi etkiler yaptığını kaydeden Orfanidis, ''Ekonomi kritik zamanlar geçiriyor, doğru icraatlarda bulunulması şarttır. Yalnız Güney Kıbrıs'ın ekonomisi ve vatandaşların refahı değil milli varlığımız da tehlike altındadır'' uyarısında bulundu.

Rum bankacılık sistemine de değinen Orfanidis, Hristofyas hükümetini, ''Rum Merkez Bankası'nın denetim rolünü desteklememekle kalmayıp, bazı durumlarda bu rolün altını oymakla'' da suçladı.

Orfanidis, Yunan borcunun tıraşlanması kararı alınırken Hristofyas'ın, eski Maliye Bakanı Harilaos Stavrakis'ten görüş almadığını, Merkez Bankası ile hiçbir temasta bulunmadığını söyledi.

''Devletin itibarını tedricen kaybetmesinin sonucunda Güney Kıbrıs tahvillerinin faizleri de yükseldi. Yunan borcunun azaltılmasından Güney Kıbrıs bankalarının aldığı etkiler uluslararası kredi derecelendirme kurumlarının not düşürmelerine neden oldu'' diyen Orfanidis, ''Ben Başkan olsaydım, bankalardan; Avrupa Destek Mekanizması'na hükümet aracılığıyla değil, doğrudan başvurmalarını isterdim'' ifadesini kullandı.

-Yeni Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis-

Bu arada, Rum Merkez Bankası Başkanlığına Prof. Dr. Panikos Dimitriadis atandı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, Hristofyas'ın 3 Mayıs 2012'den geçerli olmak üzere Merkez Bankası Başkanlığına Prof. Dr. Panikos Dimitriadis'i atadığını duyurdu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209