Hırvatistan'ın tanınmasının 20. yılı

Hırvatistan'ın uluslararası alanda tanınmasının 20. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Hırvatistan'ın tanınmasının 20. yılı

Eski Yugoslavya'dan 1991 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan'ın, 15 Ocak 1992 tarihinde Avrupa Birliği'nin o dönemdeki 12 üyesi tarafından tanınmasının 20. yıl dönümü dolayısıyla, ülkede 1991-1995 yılları arasında yaşanan savaşta en çok zarar gören Vukovar kentinde tören düzenlendi.

Halk oyunları ve şarkıların seslendirilmesiyle başlayan törende konuşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, 20 yıldır Avrupa Birliği'ne doğru ilerlediklerini ve sonunda bu hedefe ulaştıklarını belirtti.

Hırvatistan'ın AB'ye katılmasının ülke açısından yeni bir başlangıç ifade ettiğini vurgulayan Yosipoviç, ancak ''AB'nin ne cennet ne de cehennem olduğuna'' işaret etti.

Ülkesinin bağımsızlığını kazanmasından bu yana, geçtiği yolda çeşitli zorlukların da üstesinden geldiğini dile getiren İvo Yosipoviç, ''Tarih siyah-beyaz değil. Çeşitli şeyler oldu ama hep daha iyiye gittik'' dedi.

Vukovar'ın yanı sıra ülkenin diğer kentlerinde de etkinlikler düzenlendi.

Başkent Zagreb'in merkezi yerlerinden biri olan Petar Preradoviç Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe, yeni Başbakanı Zoran Milanoviç, Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç ve Meclis Başkanı Boris Şprem katıldı.

15 Ocak 1992 tarihi, 25 Haziran 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan'ın uluslararası alanında tanınmasının yanı sıra eski Yugoslavya'dan ayrılan Slovenya'nın da uluslararası alanda tanınmasıyla, eski Yugoslavya'nın resmi olarak parçalandığı tarih olarak nitelendiriliyor.

Eski Yugoslavya'dan ayrılan Slovenya 2004 yılında AB üyesi oldu, Türkiye ile 2005 yılında AB ile katılım müzakerelerine başlayan Hırvatistan, 9 Aralık 2011 tarihinde AB'ye katılım anlaşmasını imzalamıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209