Guardian: Rusya Rum Kesimi'ne çok hakim

İngiliz Guardian gazetesi, Rusya'nın Kıbrıs Rum kesiminin liman şehri Limasol üzerinde artan nüfuzuna dikkati çekerek, şehrin artık "Limasolgrad" olarak adlandırıldığını yazdı.

Guardian: Rusya Rum Kesimi'ne çok hakim

Limasol'dan Luke Harding'in kaleme aldığı haberde, esrarengiz bir Rus kargo gemisinin fırtınadan korunmak için bu ay Limasol limanına sığındığı, ancak bu gemide Suriye hükümetine gönderilmek üzere 60 ton cephanenin bulunduğu kaydedildi. Haberde, 2004 yılından beri AB üyesi olan Kıbrıs Rum kesiminin gemiye el koymak yerine, geminin rotasını değiştireceği konusunda muğlak bir söz aldıktan sonra gemiyi saldığı bildirildi. Geminin daha sonra Suriye'nin Tartus limanına demirleyerek, yükünü boşalttığı ifade edildi.

"Kıbrıs'ın Vladimir Putin'i kırmamaya çalışmasının anlaşılabilir bir durum" olduğunu yazan gazete, Kremlin'in Kıbrıs ekonomisi için henüz vermediği kredi sözü olduğuna dikkati çekti. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyinde ise Kıbrıs Rum kesimini desteklediği, KKTC'nin ise karşısında yer aldığı kaydedildi.

Limasol'da çok sayıda Rus vatandaşının yaşadığı belirtilen haberde, "Tarihi şehri ve kalesiyle çekici bir liman olan Limasol artık 'Limasolgrad' olarak adlandırılıyor" ifadelerine yer verildi.

Şehirde Rusça çıkarılan bir gazete, iki Rus okulu ve bir Rusça radyo istasyonunun bulunduğunun belirtildiği haberde, kürk, kefir, Rus birası Baltika'nın satıldığı kaydedildi.

Güney Kıbrıs'taki Rus nüfusunun 35 bin ile 40 bin arasında olduğu, ancak bu sayıya 1990'larda Karadeniz bölgesinden göçenlerin de dahil olduğu belirtildi.

Haberde, Rum kesimindeki off-shore şirketlerde büyük miktarda Rus parasının dolaştığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Banka mevduatlarının yüzde 25'inden fazlası ve yabancı yatırımların üçte biri Rusya'dan geliyor. Rus yatırımcılar tabela şirketlerle yüzde 10 oranındaki düşük kurumlar vergisinden yararlanıyor. Bu paralar vergi ödenmeden daha sonra Rusya'ya dönüyor. (Rum) yetkililer, ülkelerinin para aklama cenneti olduğunu reddediyor ve Rusların Avusturya ve İngiltere'ye daha fazla para yatırdığını söylüyor."

Birçok uzmanın Rus mafyasının Güney Kıbrıs'ta çok faal olduğunu söylediğini aktaran gazete, Kıbrıs Üniversitesi'nden Hubert Faustmann'ın, "Rusya bu yüzden (Güney) Kıbrıs'ın ekonomik olarak iflas etmesini istemiyor" sözlerine yer verdi.

Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markullis'in fiilen Rusya'nın sömürgesi haline geldiklerini reddettiğini bildiren Guardian, Moskova'da eğitim gören, Komünist Parti AKEL'in lideri ve Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın ise 2008'de Rusya ziyareti sırasında kendisini "Avrupa'nın kızıl koyunu" olarak tanımladığını hatırlattı.

Haberde ayrıca, Ortadoğu'ya yakınlığı dolayısıyla adada Rus ajanlarının da aktif olduğuna inanıldığı bildirildi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209