Gizli bombayı 1 dakikada buluyor

Kolombiya polisi, yeni nesil bomba tespit uzmanları yetiştiriyor. Sıradışı uzmanlar, yedi çeşit patlayıcıyı kısa sürede tespit edebilirken köpeklerin pabucu dama atılacak gibi...

Gizli bombayı 1 dakikada buluyor

Laboratuarda eğitime alınan bomba uzmanı adayları, dört ayağı üzerinde duran, beyaz tüylerle kaplı ve ağırlıkları 450 gramı geçmeyen laboratuar fareleri, nam-ı diğer Rattus Norvegicus.

Yeraltında gizlenen bomba ve patlayıcıları tespit etmeleri için eğitilen fareler, özel olarak hazırlanan çim alanda gerçekleştirilen eğitimlerinde, gizli bombaları bir dakikadan daha kısa bir sürede ortaya çıkarıyor.

Bir zamanlar uyuşturucu kartellerinin cirit attığı Kolombiya, 10 yıl öncesine kıyasla daha güvenli bir ülke. Ancak mayın ve otomobillere yerleştirilen bombalar hala bir tehdit oluşturuyor. Kolombiya’da bu ayın başında Villa Rica ve Nario eyaletindeki düzenlenen bombalı saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti.

CNN’e konuşan Kolombiya Ulusal Polisi’nden Edgar Ramirez, “gerilla kuvvetleri, suç örgütleri ve miltian kuvvetlerin, başta uyuşturucu nedeniyle toprak kavgalarına girdiğini ve bölgelerini korumak için mayın döşediklerini” söyledi.

KÖPEKLERDEN DAHA BAŞARILILAR

Kolombiya polisi, geçmişte mayınları tespit etmek için köpekleri kullanıyordu. Ancak köpeklerin ağırlığı mayınların patlamasına neden oluyordu. Eğitmenler, fareler için böyle bir riskin geçerli olmadığını, aynı zamanda koku alma duyularının köpekler kadar gelişmiş olduğunu belirtti.

Ancak fareleri patlayıcıları tespit etmek için kullanan ilk ülke Kolombiya değil. Mozambik’in, mayın bulmak için fareleri kullandığı biliniyor.

Mayın ve patlayıcı tespit edilmesinde fareleri kullanmanın tek bir dejavantajı var. Ramirez, “ciddi bir eğitimden geçen farelerin sadece 3-4 yıl yaşaması olumsuz bir durum. Ancak çok doğurgan bir hayvan. Kısa zamanda kaybedilen bir farenin yerini doldurmak kolay” dedi.

YEDİ ÇEŞİT PATLAYICI TESPİT EDİYOR

Mayın ve patlayıcı uzmanı fareler, aralarında amonyum nitrat, fuel oil, barut ve TNT olan yedi çeşit patlayıcı-yanıcı maddeyi tespit edebiliyor.

Farelerin eğitildiği projenin başında, patlayıcı tespiti eğitimi uzmanı veteriner Luisa Fernanda Mendez Pardo yer alıyor. Pardo, geride kalan dört yılda, ekibiyle beraber her biri 15 ile 18 fare içeren beş uzman fare ekibi yetiştirdiklerini söyledi.

Pardo, “Projenin düşündüğümüzden çok daha ileri bir boyuta ulaştığını söylemem gerekiyor. Fareleri basit sözlü komutlarla yönlendirebiliyoruz. Aynı zamanda eğitmenlerinden de korkmamalarını sağladık” dedi. Güven duygusu o noktaya varmış durumda ki, fareler bulundukları laboratuarı davetsiz misafirlerden koruyan kediyle oyun oynuyor.

Farelerin tercih edilmesinin bir başka sebebi, çok ekonomik hayvanlar olmaları. Pardo, bir köpeğin günlük yemek masrafıyla, yedi fareyi bir hafta boyunca besleyebiliyoruz” dedi.

Kolombiya Ulusal Polisi, bugüne kadar 70’in üzerinde uzman fare yetiştirdi. Farelerin, bu yılın sonlarında göreve başlaması bekleniyor.

NTV

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209