Esad'a darbe girişimi görevinden etti

Suriye ordusu içinde bir generalin 300 tankla Esad'ın sarayına yürümeye hazırlandığı iddiası Şam'ı karıştırdı. Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerini de elinden aldı..

Esad'a darbe girişimi  görevinden etti

Suriye ordusu içinde bir generalin 300 tankla Esad’ın sarayına yürümeye hazırlandığı iddiası Şam’ı karıştırdı. Esad hemen kardeşi Mahir’in yönettiği seçkin birliklerin Şam’a dönmesini ve önlem almasını emretti, Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerini de elinden aldı

Suriye’de bir yılını doldurmaya hazırlanan isyan dalgasında Devlet Başkanı Beşar Esad az kalsın hiç beklemediği bir yerden ‘darbe’ yiyordu. Esad’ın kendisine baş kaldıran muhalifleri bastırmakta en büyük dayanağı olan Suriye ordusu içindeki bir grubun Esad’a darbe hazırlığında olduğu öne sürüldü.

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile sitesi, adı gizli tutulan bir generalin BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye tasarısı görüşülmeden önce, pazar ya da pazartesi günü Başkanlık Sarayı’na yürümeyi planlıyordu.

Batı destekli

Plana göre, ‘batılı güçlerin de desteğini alan’ general, rejime sıkı sıkı bağlı olan birliklerin başkentte olmamasını fırsat bilerek kontrolündeki 300 tankın desteğiyle yönetime el koyacaktı.

Ancak bu planlardan haberdar olan Esad, isyan olayları başladığından beri en büyük katliamlara imza atan, ülkenin güvenlik ve istihbarat kurumlarında dizginleri elinde tutan kardeşi Mahir Esad’a Şam’a dönmesi talimatı verdi.

Mahir ülkenin kuzeyindeki isyanlara müdahale eden emrindeki Cumhuriyet Muhafızları ve aynı zamanda ordunun en seçkin birimi olan 4’üncü Zırhlı Tümeni’yle birlikte cumartesi gecesi Şam’a ulaşarak, başkentin merkezinde savunma düzeni aldı.

Ülkedeki ayaklanma başladığından beri ilk kez Şam’ın merkezinde bu denli büyük askeri tedbirler alınırken, kent çevresinde de kontroller sıkılaştırıldı.

Yetkiler yardımcılara

Anadolu Ajansı ise Esad’ın Hıristiyan kökenli Genelkurmay Başkanı General Davud Raşa’nın yetkilerini elinden aldığını öne sürdü. Ajans, Suriye ordusuna yakın kaynakların muhalif gruplara dayandırdığı haberinde Raşa’nın yetkilerinin genelkurmay başkan yardımcıları Asıf Şevket, Talal Talas ve İbrahim El Hüseyin’ne devredildiğini öne sürdü. Ajansa konuşan kaynaklar, Esad’ın muhtemel bir askeri darbenin önüne geçmek için bu kararı aldığını ifade etti.

Esma darbeden mi kaçtı?

Önceki gün de muhalifler Beşar Esad’ın eşi Esma Esad ve çocuklarının ülkeden kaçma girişiminde bulunduğu öne sürmüştü. Mısır basını tarafından ortaya atılan iddiayı göre, Esma Esad ve çocukları yurtdışına gitmek için güvenlik güçleri eşliğinde Şam Havalimanı’na doğru yola çıkmış ancak muhalif militanların açtığı ateş sonucu geri dönmek zorunda kalmışlardı.

Savunma Bakanlığı’na geçen yıl atanmıştı

Beşar Esad, geçen yıl gösterilerin başladığı aylarda Savunma Bakanı olan General Ali Habib’i görevden alarak yerine Hıristiyan kökenli Genelkurmay Başkanı General Davud Raşa’yı atamıştı. Raşa hem genelkurmay başkanı hem de savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Habib ise görevden alınmasının ardından intihar etmiş, Esad’ın eski bakanını öldürttüğü iddia edilmişti.

BM planı Suriye’yi iç savaşa sürükler

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ele alınan karar tasarısının Suriye’de iç savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu. Arap Birliği’nin Konsey’e sunacağı ve ABD, İngiltere ve Fransa’nın desteklediği karar tasarısı, Arap ülkelerinin daha önce gündeme getirdiği önerileri temel alıyor.

Suriye’deki inceleme heyetinin görevi askıya alınan Arap Birliği’nin Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Güvenlik Konseyi’nden, Beşar Esad’ın istifa etmesi çağrısında bulunan yeni Birlik planına destek vermesini istiyor.

Tasarıda çağrıların yanıtsız kalması durumunda ‘başka önlemler’ alınabileceği ifadesi bulunuyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov, Beşar Esad’a görevden ayrılma çağrısı yapan taslağın uzlaşma sağlanmasına katkıda bulunamayacağını savundu.

Rusya’nın en büyük kaygısı ise ‘başka önlemler’ ifadesinin ülkeye askeri müdahaledenin yolunu açması... Moskova, doğrudan bu tasarı için değilse de daha önce benzer girişimler karşısında vetosunu kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

Çin de tasarı hakkında çekinceleri olduğunu açıkladı. Rusya ve Çin, Ekim ayında da Suriye yönetimini kınayan ve yaptırım tehdidinde bulunan bir karar tasarısını veto etmişlerdi.

Vatan

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209