Ekonomik kriz milliyetçiliği arttırdı

İspanya'da ekonomik kriz ayrılıkçı Katalonya bölgesindeki milliyetçi ideolojileri arttırırken, özerk Katalonya Demokratik Amaç Birliği, ilk kez kendisine "devlet olma" hedefini koydu.

Ekonomik kriz milliyetçiliği arttırdı

Katalonya'daki en büyük parti olan ve mevcut durumda bölgedeki büyük kentlerde yönetimi elinde bulunduran Katalonya Demokratik Amaç Birliği (CDC), geçtiğimiz haftasonu Reus kentinde gerçekleştirdiği kongrede, hedefleri arasında ilk kez "Katalonya devleti" ibaresine yer verdi. Katalonya özerk yönetim başkanı olan Artur Mas, yaptığı konuşmada, yaşanan ekonomik krize vurgu yaparak, Katalonya'yı krizden çıkarmak ve ileriye götürmek için aldıkları veya alacakları kararların, İspanya merkezi hükümetince saygı duyulması gerektiğini savundu. Katalonya'da özellikle mali konularda daha fazla bağımsızlık isteyen Mas, "Katalonya bir gün kendi maliyesini inşa edecektir" diyerek şöyle devam etti:

"Biz, Amerika Birleşik Devletleri türü bir Avrupa'dan yanayız. Katalonya, dünyada ağırlığı olan bir Avrupa karşılığında egemenliği bırakmaya hazırdır. Ama Avrupa'da bu birleşik devletler ütopyası gerçekleşmezse; Katalonya, kültürünü, refahını, ilericiliğini ve kimliğini savunmak için herhangi bir devletin sahip olduğu gücün aynısını istemektedir. Katalonya, bundan ne fazlası ne de azı olacaktır."

CDC'nin 16'ncı kongresinden çıkan ve yüzde 99,9 delegenin onay verdiği sonuç metninde, "Katalonya devletinin inşa edilmesi üzerine bir tartışmanın teşvik edileceği"nin altı çizildi.

Bu arada İspanya'da hükümette olan Halk Partisi'nin genel sekreter yardımcısı Esteban Gonzalez, CDC'nin "devlet" hedefine ilişkin olarak, "Ekonomik bağımsızlık ve devletten konuşmak, açıkça AB'nin dışında olmaktır. Böyle bir şey Katalonya'yı AB'den çıkmaya ve tekrardan AB'ye girme talebinde bulunmaya zorlar" yorumunda bulundu.

Öte yandan, Mas'ın bıraktığı CDC'nin genel sekreterliğine, 23 yıl boyunca (1980-2003) Katalonya özerk yönetim başkanlığı yapan Jordi Pujol'un oğlu Oriol Pujol seçildi. Oriol Pujol, "bağımsızlıkçı" bir siyasi parti olmadıklarını, ancak mali konularda İspanyol devleti ile bir anlaşma yapılmasının Katalonya için kaçınılmaz olduğunu savundu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209