Derviş Eroğlu: Ambargo altındayız

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmet Muhammet Ali'yi bankanın Cidde'deki merkezinde ziyaret etti.

Derviş Eroğlu: Ambargo altındayız

İrfan Sapmaz İKB Başkanı Ahmet Muhammet Ali ve İKB Başkan Yardımcısı Ahmet Tıktık tarafından karşılanan Eroğlu'na banka yönetim kurulu üyeleri ve yetkililer tarafından bankanın faaliyetleri hakkında brifing verildi. 54 İslam ülkesinde çeşitli alanlarda yatırımları bulunan İKB'nin, 12 Nisan tarihinde KKTC'de düzenlenecek İslam ülkeleri yatırım forumuna çok sayıda önemli iş adamını davet ettiği bildirildi.

Eroğlu görüşmede, 300 bin Kıbrıs Türkünün yıllardır ambargo altında bulunduğunu belirterek, tüm İslam ülkelerindeki iş adamlarını KKTC'ye yatırım yapmaya çağırdı. Eroğlu "Ambargo altındayız bize yatırım yapın. BM ve AB ambargoları yüzünden halkımız büyük acılar çekiyor" dedi.

Derviş Eroğlu, İKB gibi güçlü bir kuruluşun ülkesine yatırımcıları davet etmesinden ve bazı projelere imza atmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC'de AB ve BM tarafından uygulanan ambargolar yüzünden Kıbrıs Türkünün nasıl sıkıntı çektiğini anlattı.

"Bu forum sayesinde dünyaya nasıl izole olduğumuzu ve yapılacak yatırımların nasıl meyvesini vereceğini anlatma fırsatı bulacağız. Ben burada bir kez daha ambargoya karşı bize desteklerini esirgemeyen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve İKB Başkanı Ahmet Muhammet Ali'ye, iş adamlarına teşekkürlerimi sunuyorum" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, özellikle üniversitelerine İslam ülkelerinden çok sayıda öğrenci kabul edebileceklerini söyledi. Anadolu Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi kampüslerinin de ülkesinde açılacağını haber veren Eroğlu, çözüm arayışı çerçevesinde sürdürülen müzakerelerden sonuç alınmayacağını bir kez daha ifade etti.

İKB Başkanı Ahmet Muhammet Ali de Eroğlu'nun bankalarını ziyaret etmesinin kendileri için büyük bir onur ve şeref olduğunu söyleyerek, İslam ülkelerindeki yatırımcıları KKTC'ye göndermek için yoğun çaba içerisinde bulunduklarını ve düzenlenecek forum içinde çok sayıda iş adamını davet ettiklerini bildirdi.

Düzenlenen brifingin ardından İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cidde Başkonsolosu Salih Mutlu Şen, bazı İslam ülkelerinin Cidde'deki diplomatik misyon şefleri ve iş adamları Cumhurbaşkanı Eroğlu onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Eroğlu burada yaptığı konuşmada, işsizliğin ancak yatırımlarla azaltılabileceğini belirterek, KKTC'deki yatırım imkanlarını anlattı.

İki yıldır sürdürülen müzakerelerden hiçbir sonuç çıkmayacağının açıkça görüldüğünü kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Rum kesimi zamana karşı oynuyor. Bu safhada İİT ve İKB'nin ülkemize yatırımcıları yönlendirmesi ve bizleri desteklemesi bize ciddi avantajlar sağlayacaktır. Halkımız için de büyük bir moral olacaktır. Bizler Kıbrıs'ta yaşayan 300 bin Müslüman Türkler büyük bir ambargonun altında ezilmekteyiz. Hepinizi ülkemize bekliyoruz. Her türlü imkanları sunmaya hazırız."

Cumhurbaşkanı Eroğlu daha sonra Cidde Ticaret Odası Başkanı Şeyh Salih Kamil'i ziyaret etti. Cidde Ticaret Odası'ndaki görüşmede Şeyh Salih Kamil, daha önce KKTC'ye özel uçağıyla gittiğini ve yatırım olanaklarını araştırdığını bildirdi.

İş adamlarını KKTC'ye yönlendirmek için çalışmalar yapmaya hazır olduklarını söyleyen Şeyh Salih Kamil, özellikle Suudi Arabistan'a helal gıda çerçevesinde KKTC'den çok sayıda kalem mal alabileceklerini belirtti.

Eroğlu da bu konuşmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, her türlü imkanları sunmak için hazır olduklarını ve ambargoya karşı destek aradıklarını, bu açıdan Cidde Ticaret Odası'nın oynayabileceği rolün çok önemli olduğunun altını çizdi.

Bu arada Eroğlu, Suudi Arabistan Türk Konseyi Başkanı Bekir Kantarcı ve iş adamları ile görüşmesinin ardından, Suudi Arabistan'da yaşayan Türk iş adamları ve Suudi iş adamlarını KKTC'ye çekebilmek için çalışmalar başlattı.

Başkan Bekir Kantarcı AA'ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın gıda alanında çok sayıda ürünü ithal ettiğini ve helal gıda kapsamında bulunan gıda ithali için iş adamlarını harekete geçirmek için yoğun çaba harcayacaklarını söyledi. Kantarcı, "Sayın Cumhurbaşkanı ile Cidde başkonsolosluğunda yaptığımız görüşmede her türlü desteğe hazır olduğumuzu bildirdik. Bünyemizde bulunan yaklaşık 500 kadar iş adamımızı KKTC'ye yönlendireceğiz. İş adamlarımızın çoğunluğu yerli Suudi iş adamları ile büyük işler yapıyor. Rakamlara baktığımızda KKTC'nin tarımsal ürünler sahasında ihracatının yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle narenciyeye Suudi Arabistan'da büyük talep var" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yarın sabah Cidde'den ayrılması bekleniyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209