Asil Nadir'in Günaydın'ı nasıl aldığı ortaya çıktı

Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir'in 1988 yılında Günaydın grubunu "Polly Peck" şirketinin sermayesiyle satın aldığı iddia edildi.

Asil Nadir'in Günaydın'ı nasıl aldığı ortaya çıktı

Aslı Aral - Nadir'in 1987-1990 yıllarını kapsayan 13 hırsızlık suçundan yargılandığı İngiltere'nin başkenti Londra'daki yasal süreç dün başladı. 34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmak ve şirketinden kendisi, ailesi ve arkadaşlarının hesaplarına yaklaşık 150 milyon sterlin para aktarmakla suçlanan Nadir hakkındaki iddianamenin okunmasına bugün de devam edildi.

Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesinde yargıç Holyrode'un başkanlık ettiği davada, Asil Nadir hakkında dolandırıcılık suçlamasında bulunan İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesi'nin (SFO) avukatı Philip Shears, iddianamenin 60'ıncı sayfasında yer alan Nadir'in 1988 yılında Haldun Simavi'den Günaydın grubunu satın alması konusuna değindi.

Günaydın grubunun iki takside bölünerek toplam 11,5 milyon sterlin ödenerek satın alınması yönünde 1988 yılının Haziran ayında anlaşmaya varıldığının kaydedildiği iddianamede, ilk başta yapılan anlaşmada bu ödemenin "Polly Peck" şirketi tarafından değil, Nadir tarafından yapılacakmış gibi göründüğü, ancak neticede böyle olmadığı savunuldu.

Avukat Shears, "Birinci taksitin ödemesinden 3 gün önce, Nadir Polly Peck'in mali işler sorumlusu Timothy Wood'u arayarak, 4 Temmuz 1988 tarihinde öğlene kadar 10 milyon sterlini Türkiye'ye transfer etmesini istedi. Nadir, Wood'u bu transferin gizliliği konusunda yemin ettirdi. Nadir Wood'a bu paranın, meyve şirketi Tudace'nin alımı için olduğunu söyledi" diye konuştu.

Shears ayrıca, "Nadir'in, Polly Peck'ten çaldığı parayı, Günaydın grubunu satın almak için kullandığını" iddia etti.

İddianamede, Nadir'in Polly Peck'in parasını kendi harcamaları için kullandığı ya da başka şirketlerine aktardığı ve bunu karmaşık bir para transferiyle yaptığı kaydediliyor.

-"Nadir, şirketinin hisselerinin değerini artırdı"-

Mahkeme bugün ayrıca, Nadir'in Polly Peck'in parasını, şirketin hisselerinin değerini artırmak için kullandığı iddia edildi. Nadir'in İsviçre'de bulunan şirketler aracılığıyla Polly Peck'in hisselerini gizli olarak satın aldığı savunuldu. Avukat Shears, bu satın alımların şirketin borsadaki değerini ve Nadir'in servetini artırdığını iddia etti.

Avukat Shears, 1990 yılında ise İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesi, Nadir'in "South Adley Management" adlı şirketini bastıktan sonra, Nadir'in şoförünün İsviçre'deki şirketlerle ilgili belgeleri KKTC'ye götürdüğünü savundu.

İddianamede, Nadir'in yine şirketin 4 milyon sterlinini kullanarak Londra'da bir ev ve Doğu Midlands'da bir otel satın aldığı bildirildi.

180 sayfalık iddianamenin bu hafta okunmasının tamamlanması ve ardından şahitlerin dinlenmesine geçilmesi bekleniyor.

İngiliz basınının yoğun ilgi gösterdiği dava sürecinin en az 4 ay sürmesi bekleniyor. Basın dava sürecinin 20 yıl öncesine dayandığı için oldukça karmaşık ve İngiltere tarihinin en büyük dolandırıcılık davalarından biri olduğunu aktarıyor.

"Polly Peck" adlı şirketin sahibi iken yolsuzluk yapmakla suçlandığı dava öncesinde, 1993 yılında İngiltere'den KKTC'ye kaçan 70 yaşındaki Nadir, 2010 yılında Londra'ya dönüşünün ardından hakim karşısına çıkmış ve şartlı tahliye edilmişti.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209