Alman basını: Suriye, Türkiye ve İran'ı ayırdı

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Suriye krizinin, Türkiye ve İran arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini yazdı.

Alman basını: Suriye, Türkiye ve İran'ı ayırdı

Gazetede "Rakipler arasında güvensizlik - Suriye krizi Türkiye ve İran'ı ayırdı" başlığıyla yayımlanan haberde, "Türkiye'nin Batı'ya sırt çevirdiği" şeklinde bazı yorumların yapıldığı, ancak tam tersine Tahran yönetiminin Suriye'ye yardımcı olması sebebiyle Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler kötüleşirken, Türkiye-ABD ilişkilerinde de bugüne kadar olmadığı şekilde sıkı bir işbirliğinin yaşandığı belirtildi.

Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'a giderken Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a güvenmediği, verdiği sözlerde durmadığı" şeklindeki sözleri hatırlatılarak, İran'ın, İstanbul'da düzenlenecek "Suriye'nin Dostları" toplantısına davet edilmediğine de dikkat çekildi.

İran'ın, her ne kadar nükleer programı ile ilgili olarak Türkiye'nin arabuluculuk rolünü takdir etse de "Türkiye'ye güvenmediği, Türkiye'nin de İran'ın, Suriye'ye silah yardımı yaptığı"na inandığı ifade edilen haberde, Tahran yönetiminin Irak'taki radikal Şii grupları desteklemesinin de Türkiye ile ayrı bir tartışma konusunu oluşturduğu kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın İran ziyaretine yer veren Die Welt gazetesi ise Erdoğan'ın Tahran yönetiminden bazı taleplerde bulunacağını belirterek, Türk hükümetinin İran'dan Suriye'ye yönelik desteğini sona erdirmesini ve silah sevkiyatını durdurmasını, ayrıca nükleer programıyla ilgili olarak da daha saydam davranmasını ve bu konuda uluslararası kurallara uymasını istediği savunuldu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209