ABD, Taliban için 5 tutsağı salacak

ABD'nin, Taliban'ı barış görüşmelerinde bulunmaya teşvik etmek amacıyla Guantanamo'daki Taliban mensubu 5 tutsağı salıvermeye hazırlandığı bildirildi.

ABD, Taliban için 5 tutsağı salacak

ABD'nin Afganistan'daki Taliban rejimine son vermek amacıyla başlattığı işgalin ilk günleri ve haftalarında ele geçirilen 5 tutsağın, bu konuda kesin karar verilmesi ve Afgan yetkililerle gerekli anlaşmaya varılması durumunda Katar'a gönderilmesi planlanıyor.

Guantanamo'dan salıverilerek Katar'a gönderilmesi teklif edilen tutsaklardan en az biri, Afganistan'daki binlerce Şii Müslümanın öldürülmesinden sorumlu tutuluyor, ancak tutsaklardan hiçbiri doğrudan doğruya Amerikan askerlerini öldürmekle suçlanmıyor.

ABD Ulusal İstihbarat Teşkilatı Direktörü Jim Clapper, dün ABD Kongresi oturumunda yaptığı değerlendirmede, Taliban ile başlatılan barış görüşmeleri çerçevesinde sözkonusu tutsakların serbest bırakılması konusunda kesin bir kararın verilmediğini belirtti.

Buna karşılık Clapper ve Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Direktörü David Petraeus'un ABD Kongresinde yaptıkları konuşmalarda ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin sözkonusu 5 tutsağın üçüncü bir ülkeye gönderilmesini değerlendirdiği hakkındaki haberlere itiraz etmedikleri görüldü.

Clapper, ABD Kongresinin Senato İstihbarat Komitesi oturumunda yaptığı konuşmada, ''Kimsede bu konuda yanılsamalar olduğunu sanmıyorum. Ancak bence durum, Afganistan'daki duruma etraflı bir çözüm bulunması kapsamında en azından militanlarla müzakere yapma potansiyelinin araştırılmasıdır'' dedi.

Petreaus da Taliban mensubu 5 tutsak hakkında görüşmeler yapıldığını belirtti ve ABD hükümetinin salıverilen tutsakların taşıdığı tehlike riskini değerlendirdiklerini kaydetti.

Associated Press ajansı, ABD'li yetkililer ve konuyla ilişkili diğer tarafların, tutsakların Katar'a gönderilmesi konusunda daha önce yaptıkları açıklamalarda belirsiz ifadeler kullandığına ve adları gizli kalmak koşuluyla konuştuklarına dikkati çekti.

Ajansa konuşan Afgan yetkililer de tutsakların Guantanamo üssünden salıverilmeleri durumunda üçüncü bir ülkeye gönderilmesi konusuna Afgan hükümetinin yaptığı itiraza karşılık ABD tarafından gelen, tutsakların yasal gözetim hakkının Afgan hükümetine bırakılarak Katar'a gönderilmesi teklifinin tatminkar bulunduğunu bildirdi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, ABD tarafından desteklenen tutsakların salıverilmesi planına, Taliban ile barış görüşmeleri sırasında militanlar için güven artırıcı olacağı için destek verdiğini açıklamış, ancak tutsakların Afganistan yerine Katar'a gönderilmesi planına, bunun ülke içindeki otoritesine ve Afganistan'ın egemenliğine zarar vereceği gerekçesiyle itiraz etmişti.

Ajansa konuşan üst düzey bir Afgan diplomat ve diğer bir Afgan yetkili, tutsakların kendi rızaları alınarak, Katar'da ev hapsinde tutulması teklifinin dikkate değer bulunduğunu ifade ettiler. Yetkililer bu konu hakkındaki görüşmelerin halen sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209