EBEVEYNLER DİŞ HEKİMİ KORKUSUNU TETİKLİYOR

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde hizmet veren Dentaydın Diş Hastanesi’nde görev alan uzman hekimler, çocukların diş hekimi korkusu yaşamasına ebeveynlerin farkında olmadan fırsat verdiğini vurgulayarak, bu korkunun tetiklenmemesi için ailelerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli noktaya değindi.

EBEVEYNLER DİŞ HEKİMİ KORKUSUNU TETİKLİYOR
 Aile içerisinde yaramazlık yapan çocukları engellemek adına ebeveynlerin çocuklarını diş hekimleri ile tehdit etmesi çocukların diş hekimi koltuğundan korkmasına neden olurken, ileriki yaşlarda da bu korkunun fobi olarak hayatlarına yerleşmesine neden oluyor. ‘’Yaramazlık yapma, yoksa seni dişçiye götürürüm, yemeğini çabuk ye yoksa doktor dişlerini çeker’’ gibi yanlış ifadeler çocukların diş hekimlerinden korkmasındaki en önemli nedenler arasında yer alırken, yaşanılan kötü tecrübelerin çocuklar yanında konuşulup anlatılması da çocuğun bilinçaltına yer ederek diş hekimi fobisinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Çocukların diş hekimlerine karşı duyduğu olumsuz duyguların basit yöntemlerle aşılabilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi Pedodonti Uzmanları, bu yöntemleri 5 farklı başlık altında sıralıyor.

Ebeveynler çocukların korkularını pekiştirmemeli

Çocukların çoğu diş hekimlerine karşı korku yaşar ve bu korkunun ebeveynler tarafından pekiştirilmesi doğru değildir. “Yaramazlık yaparsan seni diş hekimine götürürüm” gibi tehditler, çocukların korkularını tetikleyen en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Olumsuz deneyimler çocuklar ile paylaşılmamalı

Ebeveynlerin diş hekimleri ile yaşadığı kötü deneyimler çocukları da olumsuz etkileyerek, diş hekimlerinden korkmalarını sağlıyor. Bu nedenle yaşanılan kötü tecrübelerin çocukların yanında anlatılmaması gerektiğini vurgulayan Dentaydın Pedodonti uzmanları, diş tedavilerinin ağrılı işlemler olduğu ile ilgili çocuklara olumsuz bilgiler ve örnekler verilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.                     

Çocuklar için düzenlenmiş klinik ortamlar seçilmeli

Ailelerin çocukları için seçtikleri diş hekimlerinin, çocukların korkularının giderilmesinde önemli rol oynadığına değinen Pedodonti Uzmanları, ebeveynlerin mutlaka güvenilen ve önceden ziyaret edilen bir diş hekimi tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor. Çocukların, onlar için özel hazırlanmış kliniklerde tedavi gördüklerinde diş hekimlerine karşı davranışlarının olumlu yönde etkilendiğini söyleyen uzmanlar, çocukların bu şekilde diş hekimi korkularını da bir nevi yenmiş olduklarını belirtiyor. 

Çocukları sık kontrole götürmek korkularını yenmesinde etkilidir

Çocukların diş kontrollerinin 1 yaşından itibaren başlaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar böylece çocukların diş hekimlerine daha kolay alıştığını ve korkularının engellenebildiğine dikkat çekiyor. Ağız ve diş sağlığı için yapılan sık kontrollerin erken teşhis için de önemi vurgulayan Dentaydın Pedodonti Uzmanları ailelerin çocuklarını diş sağlığı eğitimine alıştırırken sevimli diş fırçaları ve diş macunları kullanabileceğini ve diş tedavilerinin korkutucu olmadığı bilincinin çocuklarına aşılanabileceğine değiniyor.   

 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209