Yazarımız Aydın bölgenin nabzını tutmaya devam ediyor

Akil Gençler Platformu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivil Haber yazarı olarak Diyarbakır’ın kanaat önderlerinden Mehmet Emin Mülayim hocamızla bölgede yaşananlar ve çözüm sürecini konuştuk

Yazarımız Aydın bölgenin nabzını tutmaya devam ediyor
 REYHAN AYDIN: Sayın Hocam bize kendinizi tanıtır mısınız?

MEHMET EMİN MÜLAYİM: Adım Mehmet Emin MÜLAYİM. Ulu Cami Baş İmam Hatibi ve aynı zamanda avukatım.15 yıldır Ulu Camide bu görevi yapıyorum. Benden öncede Ulu Camide babam Hafız Ali Mülayim görev ifa etmiştir.

REYHAN AYDIN: Sayın Hocam çözüm sürecinin bölgeye yansıması nedir? Bölge hakkında bizi bilgilendirir misiniz? 

MEHMET EMİN MÜLAYİM:  Burada insanları çözümden yana olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayırmak lazım. Biz bu ateşe bir su serpilsin amacını taşıyoruz. Fakat bu ateş sönsün derken zerdüştlük ateşi yükselirse ne olacak?   Burada bölge ile alakalı çok ciddi projeler var aslında. Bir İngiliz görevli eline Kuran-ı Kerim’i alarak, bu milletin elinde Kuran olduğu müddetçe biz bunlara hâkim olamayız, ne yapıp ne etmeli, bunları Kuran’dan uzaklaştırmalı veya soğutmalıyız.

            Böyle bir proje var. Bölgemizle alakalı kültürel evler açılıyor. Misyonerlik faaliyetleri yapılıyor, bunlardan haberi olmamak, Diyarbakırlı olmamak demektir. Ben de bir Diyarbakırlı olarak bu durumdan endişe duyuyorum. Bu tür yapılanmalara şahit oluyoruz.

            Bu gençler bizim hepimizin gençliğidir ve bu durumdan herkesin dertlenmesi lazımdır. Birileri dil üzerinden kendini dertli hissediyor, birileri kendini din üzerinden kendini dertli hissediyor ama en önemli dert bu din üzerinden gelen fitnedir. Gençliği buna alet ederek bu hale getirmek asıl sorundur.

            Bölgede gençliğin sosyalleşmesi üzerine ne gibi çalışmalar yapılıyor, dini doğru anlama ve anlatma konularına dikkat ediyoruz. Bu konular önem arz etmektedir. Ben bu konuyla ilgili dertleniyorum.

            Bu noktada çözüm süreci çok önemli. Çözümü istemeyen bir kesim var. Pek çok yapının faal olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Bunu son olaylar, insanların ölmesi, dükkânların yağmalanması, kendi içimizdeki insanların öldürülmesi bu ne İslamiyet açısından ne de insanlık açısından bir hak olarak görülemez. Özgürlük uğruna yaptıklarını savunuyorlar hâlbuki bu böyle değildir ve biz bunu tasvip etmiyoruz.

            Sıkıntılı bir dönem geçiriyor olmamıza rağmen bölgede güzel bir tablo var. Dünyada bulunan güçler Türkiye’yi Ortadoğu’da farklı bir konuma getirmek istemektedir. Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak istemektedirler. Hem dini hem de siyasi olarak insanları çeşitlere ayırarak farklılaştırmak ve mezhep savaşı çıkarmak isteyen güçler vardır. Umut ediyorum ki Türkiye bu buna benzer oyunlara düşmeyecektir. Dik duran istikrarlı bir iktidar vardır ve mevcut Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bu konuda itimat ediyoruz ve ona umumi ve külli dua ediyoruz. Biz bu niyetteyiz. İktidarın bu Saliha ne niyette olduğunu düşünenlerdenim.

            Ben çözüm sürecinde kanaat önderi olarak çağrılan ve masaya oturanlardan birisiyim. Bu gençliği heba etmemek derdindeyim. Gençliğin şiddetten uzak tutulması gerektiğini düşünüyorum. Şiddetle sorun çözülmez inancını taşımaktayım.


REYHAN AYDIN: Akil İnsanlar Heyeti buraya geldiler. Kimlerle görüştüler? Sizce yaptıkları görüşmeler yeterlimiydi? 

MEHMET EMİN MÜLAYİM:   Akil insanlar buraya geldiler. Kimlerle görüştüler? Ben bu konuyu merak ediyorum. Sadece o fikirde olanlarla görüştüler. Bu konu İslami çevrelere hiç anlatılmadı. Bölgede İslami çevre geniştir. Bu konu onlara da anlatılmalıydı ve anlatılmadı. Bunu bir özeleştiri olarak söylüyorum.

            Son olaylar bölgedeki halkımıza zarar vermiştir. Kimse bunu tasvip etmiyor.  Bunun temel nedeni korkudur. Bu durum beni çok üzmektedir. Hala çözümsüzlüğü isteyen derin yapılar vardır.

Akil insanlar olarak tabir edilen insanlar kimler?  Halk tarafından bilinen insanlar mı? Sadece STK olarak bunu düşünmemek gerekir. On kişiyi bir araya getirip STK oldum diyen düşüncelere rağbet etmiyoruz. Bu işe toplumu daha geniş ölçüde yansıtan kişiler dâhil edilmeli. Çözüm sürecinde sadece terör örgütü muhatap alınmamalı. Bütün bölgedeki İslami Cemaatler buna dâhil edilmedir

 

 REYHAN AYDIN: Bu durum devlete güvensizlik yaratmakta mıdır? 

MEHMET EMİN MÜLAYİM:   Devlet helalleşme ve normalleşme sürecini başlatmış. Bu sürece iki taraf olarak da sıcak bakılmalıdır. Ben siyaset üstü konuşuyorum ki çözüm süreci siyaset üstüdür. Bu memleketin bir evladı olarak insanlara huzur gelsin taraftarındayım. Barışta hayır vardır ve bunun tesisi için görev yapıyoruz. Rabbimize dua ediyoruz ki ülkemize ve bölgemize sulhu ve barışı hâkim kılsın

REYHAN AYDIN: Sayın Hocam vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

MEHMET EMİN MÜLAYİM: Bölgeye gelerek, bizlerin fikrini sorup, bizim derdimizi dert ettiğiniz için biz size teşekkür ederiz.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2015, 00:54
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa AKINCI
Mustafa AKINCI - 9 yıl Önce

MaşaAllah BarekAllah. Hocamızın güzel açıklaması için teşekkürler ve saygılar

Zafer Erenci
Zafer Erenci - 7 yıl Önce

Muhterem hocam sayın Av. Hafız Mehmet Emin Mülayim beyefendiye beyan etmiş olduğu samimi, hakkını vermiş olduğu bu güzide fikirlerinden dolayı canıgönülden teşekkürlerimi arz ederim!

SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209