TÜMİŞAD'IN EV SAHİPLİĞİNDE MACARİSTAN'A ANTALYA'DAN SANAYİCİLERİN İŞBİRLİĞİ ÇIKARTMASI

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Antalya'dan kırkdan fazla işadamı ve sanayiciyi Macaristan'da ağırladı.

TÜMİŞAD'IN EV SAHİPLİĞİNDE MACARİSTAN'A ANTALYA'DAN SANAYİCİLERİN  İŞBİRLİĞİ ÇIKARTMASI

 Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Antalya'dan kırkdan fazla işadamı ve sanayiciyi Macaristan'da ağırladı.

İlk gün Novotel Budapest Centrum'da gerçekleştirilen '' Türk Macar İş Forumu'' görüşmeleri öncesinde; Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Türk Masası Başkanı Rev Andras, Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin istenilen seviyede olmadığını,

bu tür ziyaretlerin işadamlarını birbirlerine daha yakınlaştırdığını söyledi.

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği ( DÖSİAD) Başkanı Gültekin Gencer, TÜMİŞAD'a katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Dörtbuçuk aydır hazırlık yapıyorlar. Macaristan ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlarımızın var olduğu Macaristan'da sanayi ve ticarette de aktif rol almak için buradayız.

Macaristan'a bunun için geldik.

Böylesine birbirine yakın iki millet, tarihi bağları olan iki ülke için, yağ var, un var, şeker var, biz helva yapmak için neyi bekliyoruz ? dedi

Macaristan Ekonomi Bakanlığı Euroasya Bölge Başkanı Orosz György'de, Macaristan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2009 yılında %24 oranında azaldığını, fakat 2012 yılında %32'lik bir artışla krizden evvelki oranın üzerine çıktığını söyledi. Macaristan'da 275 Türk şirketinin, Türkiye'de ise 41 Macar firmasının faaliyet gösterdiğini, turizm, emlak,hayvancılık, tarım, inşaat, hizmet sektörlerinin yanında telekominikasyon alanlarında ticaret yaptıklarını söyledi.

T.C. Budapeşte Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar, Macaristan'ın liberal ekonomik politikalar ürettiğini, ihracata dayalı bir ekonomisi olduğunu Audi, Opel, Mercedes, Suzuki gibi otomobil fabrikalarının olduğunu, Macaristan'ın bir fırsatlar ülkesi olduğuna vurgu yaptı.

En canlı örneğimiz 20 yıldan fazladır Macaristan'da ticaret yapan başarılı işadamımız Osman Şahbaz Beyin de Macaristan'da çok ciddi yatırımları olduğunu, yatırımlarına da devam ettiğini biliyorum. Şayet Macaristan yatırım konusunda cazip olmasaydı bunca süredir işadamlarımız başarılarla dolu yılları burada geçirmemiş olurlardı. Macaristan'ın Avrupa'nın tam ortasında olduğuna da dikkat çekti.

TÜMİŞAD Antalya'lı işadamlarını Ağırladı.

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, iki kimlik ile konuşmasını yapacağını, birincisi işadamı, ikincisi STÖ temsilcisi kimliği ile bugün buradayım. 1990 yılının başlarında Macaristan'a geldiğimizde ''Demirperde rejiminden'' yeni çıkmıştı.

Bizlerde bu süreç içerisinde birçok süreci birlikte yaşadık, geçirdik. Edinmiş olduğumuz tecrübeleri ve bilgilerimizi işadamlarımız ile de paylaşmak için 1997 yılında Türk Macar İşadamları Derneğini işadamlarımızla birlikte kurduk. İşte bugün burada bu tür etkinliklerle kurmuş olduğumuz bu Derneğin meyvelerini topluyoruz.

Bu organizasyonun bugün burada olmayan mimarlarından bahsetmeliyim. Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss Bey, Ticaret Ataşesi Janos Weisz, Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari. Antalya ziyaretlerinde bu '' Türk Macar İş Forumu'' nun temellerini atmışlardı. Bu gayretli, çalışkan diplomatların ekmiş olduğu fidanların meyvelerini toplayacağız. Türkiye'deki Macaristan diplomatlarına bu gayret ve işadamlarının heyecanlarını anlayabildikleri için teşekkür ediyorum.

Türkiye dünyanın en büyük 17., Avrupa'nın da 6. büyük ekonomisine sahip. Türkiye hükümeti güzel bir hedef koymuş. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmek. Bu büyüklüğe Macaristan gibi kadim dostluğumuzun olduğu ülkelerle ticari ve sanayi ilişkilerimizi daha da canlı tutarak ulaşacağız.

Şunu da belirtmeliyim. Bu faaliyetleri yaparken en büyük sıkıntının başında '' vize '' konusu önümüze çıkmaktadır. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki; bizlerle '' aynı dili konuşan '' Ankara'da ve İstanbul'da Büyükelçi ve Başkonsolos bulunmaktadır. İşadamlarımıza her zaman kapıları açıktır. Bu da yetmiyormuş gibi, Anadolu'nun bir çok şehrinde işadamlarımızı ziyaret ediyorlar. Sizleri Stratejik ortağımız olan karlı çıkacağınız Macaristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum, dedi.

Ticari potansiyelimizin artırmamızın yegane unsuru ziyaretleri, geliş gidişleri sıklaştırmalıyız.

İkinci gün 1886 yılında inşa edilen Tuna nehri kıyısında, şehrin simgesi olan Neo Gotik tarzda inşa edilmiş Macaristan'ın görkemli Parlamentosunda, TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz'ın ev sahipliğinde Türk Macar Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás'ın katılımıyla VADÁSZ salonunda DÖSİAD heyeti onuruna verilen öğle yemeğine, T.C Budapeşte Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi, TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Genel Sekreter
Dr.Kamil Nas, Dialogus Derneği Başkanı B.Ömer Almak, T.C Szigetvar Fahri Konsolosu Laszlo Horvath, Macaristan Antalya Fahri KOnsolosu Bekir Bülend Özsoy kalabalık Macar ve Türk İşadamları da katıldı.

Başkan Şahbaz parlamentodaki konuşmasında, bugüne kadar bir çok STK'ya, işadamı ve sanayicimize ev sahipliği yapmış olan TÜMİŞAD Derneğimiz bugün de DÖSİAD'ı ağırlamaktadır. Bundan çok mutluyuz. Ticari potansiyelimizin artırmamızın yegane unsuru ziyaretleri, geliş gidişleri sıklaştırmalıyız.

DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer 27-30 kasım 2012 tarihleri arasında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenlenen '' Türk Macar İş Forumu '' organizasyonu ev sahipliğinden dolayı TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz'a ve Milletvekili Hegedűs Tamás'a Şükran Plaketi ve Antalya Halısı takdim etti.

Yenilen yemekten sonra Parlamentonun misafir locasından çalışmakta olan genel kurulu belli bir süre izleme imkanı da buldular.

Hegedüs'ün '' Bizler Atilla'nın Torunlarıyız. Türk Macar Kardeştir''. Türklerin AB'ne değil AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var, sözleri ilgi ile karşılandı.

Başkan Şahbaz'ın Türk işadamlarının ''vize'' konusundaki hassasiyetini

parlamentoda da yinelemesi üzerine, Milletvekili Hegedüs '' Muhalefet partisi olarak parlamentodaki çalışmamızda Türk vatandaşlarına Macaristan'a gelişlerinde

Schengen vizesinden farklı bir ayrıcalıkla Macaristan'a girebilmelerinin hukuki yolları araştırıyoruz. Bu konu bizi da fazlasıyla yıpratmakta ve üzmektedir. İki dost millet ayrı kalamaz'' dedi.

Parlamentodaki güzel ve farklı bir olay ise; Azerbaycan Budapeşte Büyükelçisi Dr. Vilayat Guliyev ve beraberindeki Hükümet Partisinin Genel Başkan Yardımcısı

milletvekili dostları ile karşılaşma sonrası '' Türkler ve Türk Dostları Hep Bir Aradayız '' ifadeleri kullanıldı.

Öğle sonrasına iki sanayi tesisi ziyareti de sığdırıldı. İlki, Budapeşte'nin ikinci en büyük biyolojik arıtma tesisi olan Fövarosi Csatornazasi Müvek Zrt. oldu.

Bölüm müdürü Roman Pal tesis hakkında bilgi verdi. 1980 yılında inşa edilen, günlük 200 000m3 atık su temizleme kapasitesine sahibiz. 600 000 Kişinin her gün kullanmış olduğu atık su bize gelmektedir. Bu atık sulardan içerisindeki kimyasallardan ısı ve elektrik üretiyoruz. AB'nin tüm kurallarına uygun bir biyolojik arıtma teknolojisi kullanıyoruz. Berlin şehrindeki sonuçlardan daha iyi sonuçlarımız var. Bu da bizlerin övünç kaynağıdır. Aynı zamanda biz Macarların bulduğu yeni bir teknolojiyi de kullanıyoruz. Artıklardan, tarım alanımda gübre olarak, toprak altında dolgu malzemesi olarak da kullandığımız malzemeler çıkartmaktayız. Hiç bir artığı feda etmiyor. Her parçasından yararlanıyoruz, dedi.

İkinci sanayi tesisi Vac şehrindeki Duna Drava Cement çimento fabrikası oldu. Tesisi işletme müdürü Szilagy Zsolt gezdirdi. 1990 yılında özelleştirmede Alman yatırımcının almış olduğu fabrika Macaristan'ın çimento ihtiyacını karşıladığını, özelleştirimeden önce 1000 kişinin çalıştığı fabrikada, modernize edildikten sonra bugün 140 kişinin çalıştığını, aynı şirketin birisi İstanbul Büyükçekmece'de iki fabrikasının da olduğunu söyledi.

Türk Yatırımcılarını İhalemize Katılmaya Bekliyoruz.

Üçüncü gün ise, Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr.Szeneczey Balasz makamında ziyaret edildi. İstanbul ile Budapeşte arasındaki yakın işbirliğinden bahsedildi.

Dr. Szeneczey Türk heyetini Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Macaristan ve Türkiye'nin iyi ilişkileri Belediyemiz açısından da çok önemlidir. İstanbul ile çok ciddi ilişkimiz bulunmaktadır. Başkanımız Tarlos İstvan en son geçen yıl İstanbul ziyaretinden döndükten sonra Margitsziget adasında İstanbul ile ilgili bir proğram ve organizasyon yapmayı planladı. Budapeşte'ye son dönemlerde toplu taşıma için otobüs almak yerine, bu konuda özel sektörden hizmet satın almayı daha kaliteli yüksek hizmet sunmak açısından doğru buluyoruz. Şehirdeki toplu taşımacılığı özel şirketlere vereceğiz. Yakında ihale açacağız. Tecrübeli Türk işadamlarını da bu projelere yatırıma davet ediyoruz, bekliyoruz. Araç trafiğini azaltmak 
için bisiklet yollarını daha yaygın hale getiriyoruz. 4. Metroyu iki yıl sonra bitireceğiz. Bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Budapeşte'yi ziyaret etti. '' 1541 Yılında sizlerin Ataları buraları fethetti ''. Buda ve Peşte'yi 12 yıl yöneten Budin Paşası Sokullu Mustafa Paşa en çok imar eden ve eser bırakan kişidir.

Budapeşte'de Osmanlı Döneminden kalan bir çok tarihi eserimiz de bulunmaktadır. Bu eserlerin korunması konusunda çok hassas davranıyoruz. O günden bugüne çok az eser kaldı. Türkler suyu ve ılıca kaynak sularını çok iyi kullandılar. Hamamlar, camiler ve kervanlar inşaa ettiler. Günümüzde hala kullanmakta olduğumuz Türk hamamları mevcuttur.

Belediye Başkanı Tarlos İstvan'ı 2013 yılında İstanbul'da düzenleyecekleri '' Uluslararsı Belediyecilik Konferansına'' davet etti. 

TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz'da burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Başkan Tarlos'u geçen yıl İstanbul'da misafir etmiştik. Yine kendisini İstanbul'da uluslararsı bir konferansda misafir etmek isteriz. Türkiye dünyada inşaat sektörü konusunda dünyanın en iyi ikinci ülkesidir. İnşaat ihalesi işlerinizde Türk firmalarının bilgisi, tecrübesi ve katkılarından yararlanın ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Tarlos İstvan'ı 2013 yılında İstanbul'da düzenleyecekleri '' Uluslararsı Belediyecilik Konferansına'' davet etti.

Toplantıda Budapeşte Közlekedes Központ Genel Müdürü Nagy Levente, İmar Müdürü Akos Capdebo, Kültür Turizm ve Spor Başkanı Kiss İlona, Uluslararsı İlişkiler Müdürü Boros Patrik, DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, T.C. Budapeşte Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar ve işadamları hazır bulundu.

Görüşme sonrasında Dr.Szeneczey TÜMİŞAD Başkanına günün anısına '' Luxury Budapest 2012'' kitabını hediye etti.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209