TGTV YEMEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

Üye kuruluşlar ve gönüllü teşekküllerimizin temsilcilerinin katıldığı “TGTV Yemen Bilgilendirme Toplantısı” Ensar Vakfı’nın konferans salonunda yapıldı.

TGTV YEMEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI
 TGTV YEMEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

Üye kuruluşlar ve gönüllü teşekküllerimizin temsilcilerinin katıldığı “TGTV Yemen Bilgilendirme Toplantısı” Ensar Vakfı’nın konferans salonunda yapıldı. Bilgilendirme toplantısına Yemen’den, Yemen STK’lar Birliği Başkanı; Dr Abdurrakiib Obad, Yemen Türkiye Dayanışma Derneği Başkanı; Dr. Mohammed Alhumagkani ve Kemal Şerifi katıldılar.

TGTV Orta Doğu’yu Konuştu

Bilgilendirme toplantısı açış konuşması yapan TGTV Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Av. Hamza Akbulut, “Yemeni Vilayetimiz olarak görüyoruz. Mekke ve Medine’nin güvenliği Yemen’den başladığı için Osmanlı döneminde biz Yemen’de çok sayıda şehit vermişiz ve bugün Anadolu’da bu şehitleri hatırlatan türküler hala söylenmektedir.” Dedi. Yemen’in Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinde stratejik önemi olduğuna değinen Akbulut, bu bilgilendirme toplantısı ile Yemen de neler olup bittiğini öğrenmeye çalışılacağını söyledi.

Bilgilendirme yapan Yemen heyeti aşağıdaki bilgileri katılımcılara aktardılar.

“Yemen’de bu kadar hızlı bir değişimin olmasını beklemiyorduk. Kuzey Yemen 1990 yılına kadar Şiilerle birleşti. 1994 yılında Yemen’de savaş meydana geldi. Milli diyalog hedefli bir anayasa hazırlandı. Ancak husiler bu anayasanın çıkmaması için çalıştılar.

Yemen, Mekke ve Medine’nin kapısıdır. Yemen’in Müslüman olmasına Peygamberimiz sevinmiştir. Yemen’in 25 milyon nüfusu vardır ve hepsi Müslümandır. Müslüman nüfusun %70’ten fazlası ehlisünnettir. Osmanlı Yemen’in gelişmesi ve hür olması için çalışmış ve husilere engel olmuştur. Yemen 30 yıl Abdullah Salih’in idaresinden kurtulmak için çalışmıştır. Abdullah Salih’ten sonra Körfez Ülkelerinin girişimiyle Abdulmansur üzerinde ittifak sağlandı. Müşterek diyaloglar üç ay devam etti ve temaslardan sonra servet ve finans yönetimi konusunda bir anlaşma sağlandı. Ancak husiler kabul etmediler.

Husiler İran tarafından destekleniyorlar. İran 1992 yılından beri Eritre ve adalar üzerinden Yemen’in kuzeyine silah yığınağı yapmaktadır. İran husileri Lübnan’da askeri eğitim vererek yetiştirmiştir. Şuan İran’da 4500 Yemenli öğrenci eğitim görmektedir. Yemen’de 4 TV kanalı yine İran tarafından desteklenmektedir.

60 bin silahla silahlanan ve silah sağlanan husiler ülkeyi işgal ettiler. Husilere direnen aşiretlere Suudi Arabistan destek vermedi. Yeni karalın, husilere karşı direnen kabileleri destekleyeceği ümit edilmektedir. Mevcut başkan,  orduya husi elbisesi giydirdi ve silahlarla birlikte ordunun önemli kısmı husiler tarafından yer aldı. SANA 1 günde düştü.  Yemen şuanda husi bombardımanı altındadır. Halk sivil direnişten yanadır. İç savaş çıksın istenilmemektedir. Ancak sivil halk gösterileri silahla susturulmaktadır.

Körfez ülkeleri ve liderleri stratejik ve ortak düşünceye önem vermeksizin şahsi düşüncelerle attıkları adımlarla,  Yemene iki büyük zarar vermişlerdir. Yemen’in fakir kalmasına aldırış etmemişlerdir. ABD, İran gibi ülkelerle Yemen halkının menfaatine olmayacak şekilde ittifak içine girmişlerdir.

Abdullah Salih gizli olarak hala bu işlerin arkasında rol almaktadır. Mescit ve medreseler yıkılmaya başlandı. Yemen şu anda başkansız, hükümetsiz ve ordusuzdur.  Ülkede açlık baş gösterebilir. Yemen’de şu anda can güvenliği yoktur.

Yemen’in enerji bölgesi(petrol, gaz) Hadramut ve Marib’de her an bir iç savaş çıkması söz konusudur. Yemen halkı birbirine çok tutkundur. Özellikle güney yemendeki halk arasında güçlü kenetlenme meydana gelmiştir.

Türkiye kamuoyundan talebimiz, bizim sesimizi duymaları ve duyurmaları olacaktır. Talep etmek için buralara gelmedik. Müşterek hareket etmek için geldik. Türkiye’de büyük toplantılar yaparak sesimizi dünyaya duyurmak istiyoruz. Yemen halkı kendisi üzerinde oynanan oyunları idrak etmiştir. İran – ABD ittifakının husilere verdiği desteği Yemen halkı bilmektedir. Ancak bunlara cevap vermek için güç kazanmak gerekmektedir.”

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2015, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209