Şeyh Said Ölümünün 87. Yılında basın açıklaması ile anıldı.

Fatih Hava Şehitleri parkında Şeyh said ölümünün 87. yılında basın açıklaması ile anıldı.

 Şeyh Said Ölümünün 87. Yılında basın açıklaması ile anıldı.

Fatih Hava Şehitleri parkında Şeyh said ölümünün 87. yılında basın açıklaması ile anıldı.
39 Sivil Toplum Kuruluşunun ortak basın açıklaması önce Kürtçe daha sonra Türkçe olarak yapıldı.

Basın açıklamasına yaklaşık 250-300 arası insan katıldı. Katılımcıların arasında kişilerin taşıdığı döviz ve pankartlar dikkat çekiciydi.

Basın açıklaması yapıldıktan sonra kalabalık tekbir getirerek yavaş yavaş dağıldılar.

Basın açıklamasının tam metni;

ŞEHİD ŞEYH SAİD KAHRAMAN BİR HALK ÖNDERİRDİR

Değerli basın mensupları, azizi bacı ve kardeşlerimiz!
Toplumların belleğinde derin izler bırakmış trajediler vardır. Bu trajedilerle yüzleşmekten en çok zalimler kaçar. Çünkü onlar için hakikatle yüzleşmek zordur. Lakin mazlumlar, yaralı bellekleriyle çıktıkları hak aratışı yolunda er ya da geç zalimleri zulümleriyle yüzleştirirler.
Şeyh Said adı, katledilen 80 bin dolayında mazlumun trajik öyküsünün başlığıdır. Tarihin bu onarılmaz trajedisinde mahkûm etmek istediğimiz şey, siyasal ve ideolojik heveslerin kana ve katliama yükledikleri çözümleyici tanımdır. Zira bu tanım, tarihin bu anında hala küm ümranlığını elden bırakmış değildir.

Laik Türk ulusçuluğunun resmi ideoloji haline getirip, Kürt halkının varlığını inkâr eden, egemen güçler, Şeyh Said'in başkaldırısı ile büyük bir engelle karşılaşmışlardı. O bir halkın rehberi, olmanın yanı sıra, kendini bütün coğrafyada İslami değerleri savunmaya adamış bir İslam önderi idi.

Şehid Şeyh Said bu mücadelesi ile kendini mazlumlara ve İslam'a adamıştı; kendisinin de ifadesiyle ölümü Allah ve İslam için" idi. Ne yalnız kalmaktan, ne de darağaçlarına asılmaktan asla korkmamış ve mücadelesinden dönmemiştir. Zira o, Allah'a verdiği sözde sadakat gösteren aziz bir Peygamber’in varisi idi.

Bugün bizler burada mazlum halkın ve onurlu bir mücadelenin önderi aziz şehidimiz Şeyh Said ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anmak, şahadetlerinin 87. yıldönümünde onların ölümsüz mesajlarını bir kez daha haykırarak, zalim, faşist Kemalist tuğyana karşı tevhid, özgürlük ve adalet feryatlarımızı yükseltmek için toplandık.

Şeyh Said, dava arkadaşları ve on binlerce mazlumun omuzlarımıza yükledikleri ağır sorumlulukla, mazlum bir halkın belleğindeki boşluklara cevap bulabilmek için, tarihin bu kirli satırlarında estirilen devlet terörünü tüm netliğiyle anlatabilmek için buradayız.

Hala resmi sorumlular tarafından gizlenen Genelkurmay ATASE ve İstiklal Mahkemeleri arşivlerinin bir an önce kamuoyuna açıklanmasını iktidara hatırlatmak için buradayız.
Başta Şeyh Said olmak üzere katledilen onbinlerce şehide ailelerinin müracaatı halinde yer göstermelerin ve cenazelerin derhal iadelerinin sağlanabilmesi için buradayız.

Şehitlerinin yıldönümünde aziz şehidimiz Şeyh Said ve arkadaşlarını bir kez daha minnetle anarken, onların kutlu mirasına sahip çıktığımızı, zulmün, ırkçılığın, zorbalığın her çeşidini tamamen ortadan kaldırıncaya dek şehitlerimizin kaldırdığı özgürlük ve adalet bayrağını en yükseklerde dalgalandıracağımızı ilan ediyoruz.

Yolun yolumuzudur ey şehid!

Verdiğin mücadeleye, adadığın kavgaya binler kere selam olsun.

Seni hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız.

Sen özgürlerin yüreklerindesin

Dinmeyen bir feryat, inmeyen bir bayrak, sönmeyen bir meşalesin!

Sen bizim ahdimiz, mücadelemizde rehberimiz, zillet ve esarete karşı onurumuzsun.
Ruhun şad olsun, ruhunuz şad olsun...

Basın açıklamasına imza koyan, destek veren sivil toplum kuruluşları;

Akabe Vakfı, Mazlumder, Fatih Akıncılar, Kudüsder, Nubihar, Med Zehra, Beşemder, MTTB, Beyan, Kudüs TV, Doğu Batı Kardeşlik Platformu, Özgün Duruş, Diriliş Saati Dergisi, Sakarya Dayanışma Derneği, Kalemder, Fader, İlkadım Derneği, Başakder, Asya-Der, Kayaşehir Der., Genç Osman Vakfı, Hasbahçeder, Hikmet Vakfı, Karınca der, Sima Der, Umut Gençliği, Zehra-der, Fırat-Der, Özbek Birliği, Aras-der, Kurtuluş Kur'an'da Platformu, Türkistan Platformu, Garip-der, Bağder, Hakder, Elifder, Bursa Kalemder, Diayder


Haber: Mithat Özdemir
Fotoğraf & Video: Mithat özdemir

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209