Lüks Tren Macaristan'a Döndü

Lüks Buharlı yolcu treni Türkiye üzerinden Tahran'a kadar gidip Macaristan'a döndü.

Lüks Tren Macaristan'a Döndü
 Lüks Buharlı yolcu treni Türkiye üzerinden Tahran'a kadar gidip Macaristan'a döndü. Trenin gelişine yüksel ilgi gösteren kalabalık halk topluluğu oldu. Yolcular bando takımının müzik dinletisi ve kolkteyl töreniyle  istasyonda karşılandı.
70 Yolcu ve 30 Macar persolneli ile 17 000 km. yol kateden 1950'li yıllarda imal edilmiş 13 vagondan oluşan 5 yıldız otel konforunda hizmet sunan tren Tahran, Kayseri, Bulgaristan, Romanya üzerinden Budapeşte'ye ulaştı. Farklı milletlerden yolculuk yapanların dünüşte yüzlerinden gülücük eksik değildi.Yolcu biletleri 10 ile 31 bin dolar aralığında şimdiden satılan Nostalji treni 1 Nisan 2015 tarihinde yeniden yolcularını Türkiye ve Kayseri'ye götürecek.

Macar personel ve yolcular Budapeşte'ye dönüşlerinde, toplam 26 gün süren yolculuk süresinde, özellikle Kayseri, Kapadokya, Göreme ve Ürgüp'e hayran kaldıklarını ifade ettiler. Kayseri'deki tren garındaki Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Kayseri Vali Vekili Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Kayseri Ticaret Odası Başkan Vekili Celal Hasnalçacı ve protokolden birçok kişinin bizleri güleryüzle karşılamaları, Kayseri yöresine has ikramlarda bulunması bizleri fazlası ile duygulandırdı. Trenden inişimizdeki o güzel karşılama anını unutamıyoruz dediler.

Budapeşte  Nyugati tren istasyonundaki karşılamada Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz konuşmasında, 
halk arasında zenginler treni olarak bilinen buharlı treni 26 gün önce buradan yolcu etmiştik. Beş gün öncede Kayseri'de Büyükelçi Gabor Kiss ile birlikte karşılamıştık. Şimdi de Budapeşte'de karşılıyoruz. Bu tren iki dost ülke arasında hem sosyo kültürel ilişkilerimizi güçlendirirken, ekonomimize de katkı oluşturmaktadır.  İki ülke arasındaki dış ticaretimizi artırıcı her enstrümandan faydalanmamız gerekmektedir. İşte bunlardan birisi de tren seyahatidir.

Önümüzdeki yıl ilki 1 Nisan 2015 yılında yenilenecek seyahat, yıl içerisinde Macar MAV Nosztalgia Kft'nin 4 kez tekrarlanması planlanıyor. 

Beni mutlu eden bir konu da, trenin müdürü Szendrey András Türkiye yolculuğumuz süresince Türk milletinin ve TCDD yetkililerinin göstermiş olduğu güler yüz ve ilgiye ziyadesi ile memnun olduk demesiydi. İşte iki necip millet arasındaki dayanışma örneği budur.

Macar Demiryolları Genel Müdürü György Zarand ise konuşmasında, bu ilk yolculuğumuz çok başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Genel Müdür, 2015 yılında bu istikamette en az 4 sefer düzenlemeyi de planladıklarını belirterek pazartesi günü yapacağımız toplantıdaki ilk gündem maddemiz bu olacaktır dedi.

Budapeşte'de tren istasyonunda dört ülkenin bayraklarının  yanında, Macarca, İngilizce, Türkçe, Farsça ''Hoş Geldiniz'' cümleleri yazılı idi. Trendeki Macar bayan kondoktör ve kompartıman elemanlarının İran'da giydikleri başörtüsü ve giysiler ile Budapşte'ye gelmeleri güzel bir ilgi odağı oluşturdu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 07:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209