İstanbul ve Kanuni

Parasız, pulsuz, sponsorsuz sadece İstanbul aşkıyla bir araya gelen İstanbul Kültür Elçilerinin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor

İstanbul ve Kanuni
HABERİN GALERİSİ
İstanbul ve Kanuni

İstanbul ve Kanuni

 

Parasız, pulsuz, sponsorsuz sadece İstanbul aşkıyla bir araya gelen İstanbul Kültür  Elçilerinin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Kültür Elçilerilerinin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl 4. düzenlenen 'İstanbul' proğramı  Salı günü Türkiye Yazarlar Birliğinde gerçekleştirildi.Erken gelen ilk 30 Kişiye Yazar Nidayi Sevim'in yeni kitabı 'Osman'lı Mezar Taşlarında Manzum Metinler' kitabı hediye edildi.
  Proğrama Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Anadolu Gençlik Derneği İstanbul İl Eğitim Birim Başkanı Muzaffer Aktürk İstanbul Kültür Elçileri genel koordinatörü Mustafa Şişmanoğlu Araştırmacı Yazar Nidayi Sevim ve Çok sayıda davetli katıldı   İstanbul ve Kanuni konulu proğram  Muzaffer Aktürk'ün sunumu ile başladı. İlk konuşmacı Neslihan Candan'ın Kanuni'yi anlatan sunumu ile devam etti.

Candan Kanunini gibi bir insanın bugün torunları tarafından kemikleri sızlatıldığını televizyonlarda dolaşan filimlerin aslında gerçekle bir alakası olmadığını dile getirdi. Proğramın en önemli konuşmacısı  İstanbul Sevdalısı ve Aşığı Süleyman Zeki Bağlan Hocaefendi idi.

Katılımcıların alkışları ile kürsüye gelen Bağlan İstanbul'un bilinmeyen yönlerini anlatarak katılımcıların dikkatini çekti. Bağlan, Binlerce bir yıllık şehrin bugünkü ve Osmanlıda ki halini kıyaslayarak katılımcılara beyin fırtınası yaşattı. Bu tarihi yaşayamadığımız gibi bize emanet olan  eserleri de koruyamadığımızın  altını çizdi.

Bağlan konuşmasında turistlerin gece gündüz İstanbul'u gezerek tarihi yerleri incelediklerini fotoğrafladıklarını hatta bir turist grubun  İstanbul'da kaybolmuş bizans eserlerinin 3 boyutlu çizimlerini yaparak ecdatlarına sahip çıktıkları fakat bizim bir çalışma yapmadığımızı söyledi.

Osmanlı'da bir bina inşa edileceği zaman o arazinin ve bölgenin topografik yapısına uygun binalar inşa edildiğini fakat bugün şehrin yapısının değiştiğini dile getirdi.

Süleyman Bağlan ayrıca İstanbul  ile ilgili  kitap tanıtımları yaptı, katılımcıların alkışları arasında konuşmasına son verdi.
Her yıl büyük beğeni toplayan proğram, Proğramın düzenlemesinde büyük emeği bulunan Mustafa Şişmanoğlu'na teşekkürlerle son buldu.

Haber -  Umut sarıkaya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209