Üst kurul başkanlarının görev süresi Meclis'te

Bazı üst kurul başkanlarının görev süresiyle ilgili yasa teklifinin görüşmeleri tamamlanamadı. Uluslararası anlaşmaların onaylanmasını içeren üç yasa tasarısı kabul edildi

Üst kurul başkanlarının görev süresi Meclis'te

Bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifinin, Türk Ticaret Kanunu'nun ''imtiyazlı hisse senetleri'' maddesi üzerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından değişiklik önergesi verildi. Kabul edilen önergeyle, altın hisseyle ilgili imtiyaz hakkı tanınma süresi, 2 Temmuz'dan 15 Haziran 2012'ye çekildi.

Önergeye göre sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte, devlet, il özel idaresi, belediye ve diğer kamu tüzel kişileri, sendikalar, dernekler, vakıflar, kooperatifler ve bunların üst kuruluşlarına ait anonim şirketlerde, bu şirketlerin aynı oranda sermaye oranına sahip oldukları iştiraklerinde; bunların sahip oldukları paylara tesis edilebilecek imtiyazlar hariç olmak üzere, diğer paylara herhangi bir imtiyaz tesis edilemeyecek. Bu hüküm, payları borsada işlem gören anonim şirketlere, Bankacılık Kanunu'nda tanımlanan kredi kuruşları ve finansal kuruluşlara uygulanmayacak. Buna aykırı esas mukaveleler, 15 Haziran 2012'ye kadar uygun hale getirilecek.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Şimdi burada komisyon metninde 2 Temmuz tarihi öngörüldü. 2 Temmuz'da, değişiklik yapılan Türk Ticaret Kanunu yürürlükte değil, 2 Temmuz 2012 tarihi bile işlerlik kazanmayacak. Çünkü Türk Ticaret Kanunu'nun tümü 1 Temmuz 2012'de yürürlükten kalkacak. Niyet nedir, doğru düzenlemeyse neden vazgeçiyorsanız, yanlışsa kimler, nasıl alet olmuştur? '' diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hamzaçebi'ye, ''Sayın Bakanımızın yetkisini kullanarak 2 Temmuz'a kadar uzatması, herhangi bir sorun ihtimali karşı, özellikle halka açık alan, her gün hisse senedi piyasada işlem gören şirketlerde bir komplikasyona neden olmasın diye, işi garantiye almak için yaptığı düzenlemeydi. Biz hem halka açık şirketler açısından sorunu önlemiş oluyoruz hem de asıl hedeflediğimiz imtiyaz hisselerinin sorun çıkardığı, haksızlıklara neden olduğu şirketler, kooperatif, kuruluşlarla ilgili sorunlar daha kalıcı şekilde çözmüş oluyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanının yetkisi sadece sürenin uzatılmasına ilişkin yetkiydi. Genel Kurul'un yetkisiyle daha köklü, kalıcı, komple bir çözüm bulunmuş oluyor'' diye karşılık verdi.

Hamzaçebi, 2 Temmuz doğru bir tarihse bundan vazgeçilmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Halka açık şirketlerin, düzenlemenin hedefi olmayan şirketlerde, bu düzenlemenin yaratacağı olumsuz etkiyi gidermek amacıyla 2 Temmuz'u öngördüğünüzü söylüyorsunuz. Ama o tarih bu düzenlemenin asıl hedefi olan şeker şirketindeki kişilere, sahiplerine bir kolaylık sağlıyor. Onları düze çıkarıyor. Onlar için zamanında alınan önlem ortadan kalkıyor. Açıkça, burada o şirket kollanmış oluyor'' dedi.

Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin borçlarını yeniden yapılandırılmasını içeren 10. maddesinin görüşülmesine geçildiği sırada, MHP adına konuşma talebinde bulunan Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın Genel Kurul'da bulunmaması üzerine birleşime ara verdi. Aradan sonra Komisyon'un yerine oturmaması üzerine teklifin görüşmeleri yarım kaldı.

Genel Kurul'da daha sonra ''Eşyanın Sınırlardaki Kontrollerinin Uyumlaştırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmenin Uluslararası Karayolu Taşımacılığına İlişkin Sınır Geçiş İşlemlerinin Kolaylaştırılması Başlıklı 8 Numaralı Ekinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'', ''Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşmaya Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'' ile ''Karayolu Trafiği Konvansiyonu ile Bu Konvansiyonu Tamamlayıcı Avrupa Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı''kabul edilerek yasalaştı.

Başkanvekili Yakut, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209