TBMM Genel Kurulu'nda yargı tartışması

BDP'nin KCK operasyonları ile ilgili araştırma önergesinin ele alınıp alınmamasıyla ilgili önergesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda sert tartışmalar yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda yargı tartışması

BDP'nin önergesi görüşülmeden önce, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, BDP'nin ''KCK operasyonlarıyla'' ilgili araştırma önergesinin, Anayasanın 138. maddesine aykırı olduğu için işleme alınmadığını ve geri gönderildiğini açıkladı.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın açtığı usul tartışmasında, başkanlığın tutumunda değişiklik olmayınca, BDP'nin ''tutuklu ve hükümlü sayılarının artmasıyla ilgili'' araştırma önergesinin bugün ele alınmasına ilişkin grup önerisi ele alındı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, dün konuşulamayanların bugün konuşulur hale geldiğini belirterek, ''Bugün düşünce özgürlüğü konusunda Fransa'nın çok çok önündeyiz'' dedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, ''ortada Kürt sorunu değil, Türkiye sorunu'' olduğunu iddia ederek, ''Sorunun çözümü bugün kapıdadır ama iktidar bu kapıyı açıp içeri girmek yerine geri dönmeyi tercih etmiştir'' diye konuştu.

Siyasi iradelerini kimseye teslim etmediklerini belirten Ata, ''AKP 'bize emanet edin' dedi ama onlara irademizi teslim etmedik'' ifadesini kullandı.

Sorunun çözümü için cesaret ve kararlılık da gerektiğini ifade eden Ata, ''Biz, elimizi taşın altına koyduk'' dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, ülkede artık ''düdükle oturup düdükle kalkan yargıçlar olmadığını'' belirterek, ''Bir tek iddianame yazdığı için bütün yetkileri elinden alınan yargıç yok. Bunu bilen yargıçlarımız her konuya hak ettiği oranda değer verip gereğini yapmaktadır'' diye konuştu.

Turan, tutuklamaların artmayıp azaldığını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, yargıyı, Başbakan'ın talimatıyla AKP iktidarının yönlendirdiğini öne sürdü.

KCK operasyonlarına değinen Buldan, ''Hodri meydan; biz de aynı suçları işledik, bizi de tutuklayın'' dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, AİHM'nin Türkiye'yi adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, uzun tutukluk nedeniyle tazminata mahkum ettiğini ifade ederek, ''Mahkum olduğunuz tazminatları neden ödüyorsunuz? Neden 'bunlar olmuyor' demiyorsunuz?'' sorusunu yöneltti.

Öztürk, ''Demokrasiyi kullanarak iktidara geldiniz ama şimdi iktidara kalmak için demokrasiyi hiçe sayıyor, katlediyorsunuz'' diye konuştu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, KCK'nın alternatif bir devlet arayışı olduğunu dile getirerek, CHP'nin bu konuda tarafını belirlemesi gerektiğini söyledi.

Ali Rıza Öztürk, Can'ın sözlerine cevap vermek için söz alarak, ''Biz dışarıdan gelen PKK üyeleri için mobil mahkeme kurmadık. Bu ülkede terörün sırtını sıvazlayan sizsiniz'' dedi.

görüşmelerden sonra yapılan oylamada BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi Halk Meclisi Başkanı Anna Harlamenko, Genel Kurul çalışmalarını bir süre izledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209