SPK'da yasak fiillere hapis cezası kalktı

Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Kanunu’nda yer alan siyasi partilerle ilgili yasak fiilleri işleyenler hakkında hapis cezası verilmesini öngören düzenlemeyi iptal etti.

SPK'da yasak fiillere hapis cezası kalktı

Özalp 1. Asliye Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun (SPK) 117. maddesinde yer alan “Bu Kanunun dördüncü kısmında yazılı yasak fiilleri işleyenler…” ibaresinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi de söz konusu maddedeki, “Bu Kanunun dördüncü kısmında yazılı yasak fiilleri işleyenler…” ibaresini iptal etti. Yüksek Mahkeme, 2820 sayılı Kanun’un 117. maddesinde yer alan ibarenin iptali nedeniyle uygulanma olanağı kalmayan maddenin kalan bölümünü de 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 43. maddesinin (4) numaralı fıkrası gereğince iptaline karar verdi. Böylece Siyasi Partiler Kanunu’nun 117. maddesindeki, siyasi partilerle ilgili yasak fiilleri işleyenler hakkında hapis cezası verilmesini öngören düzenleme iptal oldu. Anayasa Mahkemesi, iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. 2820 sayılı SPK’nın “Kanuna Aykırı Sair Davranışlar” başlıklını taşıyan 117. maddede, “Bu Kanunun dördüncü kısmında yazılı yasak fiilleri işleyenler, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, altı aydan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılırlar” hükmü yer alıyor. Söz konusu maddenin atıfta bulunduğu dördüncü kısmında yazılı siyasi partilerle ilgili yasak fiiller ise şöyle sıralanıyor:

“Amaçlar ve faaliyetlerle ilgili yasaklar, demokratik devlet düzeninin korunması ile ilgili yasaklar, milli devlet niteliğinin korunması, bağımsızlığın korunması, devletin tekliği ilkesinin korunması, bölgecilik ve ırkçılık yasağı, Atatürk ilke ve inkılâplarının ve laik devlet niteliğinin korunması, Atatürk’e saygı, laiklik ilkesinin korunması ve halifeliğin istenemeyeceği, din ve dince kutsal sayılan şeyleri istismar yasağı, din ve dince kutsal sayılan şeyleri istismar yasağı, dini gösteri yasağı.”

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209