Önce yemin, sonra Meclis başkanı seçimi

Seçimin ardından TBMM Genel Kurulu yarın saat 15.00'te toplanacak. Meclis'te yapılacak and içme töreninde vekiller yemin edecek.

Önce yemin, sonra Meclis başkanı seçimi
Yemin töreninin ardından koalisyon trafiği başlayacak. Koalisyon düğümünü ise Meclis Başkanlığı yarışının çözmesi bekleniyor. Meclis, en yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal tarafından açılacak. Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, ‘geçici başkanlık' görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, başkan vekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak. Seçimden sonra toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak and içme töreni gerçekleştirilecek. Yemin töreninin ardından Meclis başkanlığı yarışı başlayacak. Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak.

BAŞKAN SEÇİMİNDE, KOALİSYONUN İŞARETİ VERİLEBİLİR

Yemin töreninin ardından, Meclis başkanı olmak isteyen milletvekilleri için 5 günlük ‘adaylık başvuru süresi' başlayacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye başkan seçilecek. Hiçbir partinin 367 ve 276'ın üzerinde milletvekili olmadığı için, oylamanın 3. veya 4. turda sonuçlanması ihtimali bulunuyor. Koalisyon hükümetinin hangi partiler arasında yapılacağının ipuçlarının Meclis Başkanlığı seçimlerinde verilebileceği belirtiliyor. İlk iki turda bir adayın başka parti tarafından da desteklenmesi, bu iki parti arasında bir koalisyon ihtimalini güçlendirecek.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2015, 03:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209