MHP Yeniçeri'den İngilizce şarkıya tepki

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Türkiye’nin uluslararası bir yarışmada Türkçe’nin dışında bir dille temsil edilmesinin Türkçe'ye hakaret olduğunu söyledi.

MHP Yeniçeri'den İngilizce şarkıya tepki

MHP’li Yeniçeri, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında Türk dünyasını başkenti Bakü’de yapılacak olan Eurovision yarışmasına Türkiye’nin İngilizce şarkıyla katılmasına tepki gösterdi.

“İngilizce sözlerle Türkiye değil ancak İngiltere temsil edilir” diyen Yeniçeri şunları söyledi:

“Organizasyonu Türkiye adına düzenleyen komite, Türkçe’nin dünya üzerinde yaygınlaşmasına katkı sağlayacak yerde Türkiye’de bile İngilizce’yi Türkçe’nin önüne geçiriyor. Ayıptır. Türkiye’nin uluslararası alanda Türkçe’nin dışında bir dille temsil edilmesi yanlıştır ve bunun adı resmen Türkçe düşmanlığı yapmaktır. Dahası bu Türkçe’ye ve Türk dili konuşan Türk dünyasına hakarettir. Türkiye, İngiltere’nin sömürgesi değildir ve Türkçe, şarkı ile sanat gücü olmayan ilkel bir dil de değildir.”

Türkçe’nin hiçbir uluslararası bir yarışma uğruna feda edilemeyeceğini söyleyen Yeniçeri, bu yaklaşımın arkasında aşağılık kompleksi, kendine güvensizlik, bilinçsizlik, sorumsuzluk, kendi diline saygısızlık gibi yaklaşımlar olduğunu ileri sürdü.

-"MÜSTEMLEKE GİBİ"-

Türkiye’yi temsilen iştirak edilen bir yarışmada İngiltere vatandaşı gibi davranmanın müstemleke toplum özelliği gösterme anlamına geldiğini ileri süren Yeniçeri, “Müzik Türkçe’nin ses bayrağıdır. Bu bayrağı indirmeye, söndürmeye ya da dindirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Sesi, sözü, sazı Türkçe olmayan şarkıları söylemek için Türkiye’nin Eurovision yarışmasına katılmasına gerek yoktur” dedi.

Karamanlı olan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e Karamanoğlu Mehmet Bey’in “Bu günden sonra divanda, dergahta, bargahda, Meclis’te Türkçe’den başka dil kullanılmayacaktır” yönündeki sözlerini hatırlatan Yeniçeri, “Sayın Bakanın Türkçe konusunda herkesten daha hassas olmasını beklemek bu milletin beklentisidir” dedi.

Herkesi Türkçe’yi sahiplenmeye çağıran Yeniçeri, TDK, TRT, MEB, Kültür ve Turizm Bakanlığının derhal harekete geçmesini istedi.

Yeniçeri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanıtlaması istemiyle de Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkçe'nin uluslararası alanda tanıtılması, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmaları soran Yeniçeri, "Hangi ödül, bir dilin onur ve hassasiyetinden daha büyüktür, daha yücedir ve daha kıymetlidir?" sorusuna da yanıt istedi.


(ANKA)

 

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209