Hüsnü Doğan: Turgut Özal yaşasaydı eğer

Turgut Özal döneminin bakanlarından Hüsnü Doğan, Özal'ın hizmet aşkıyla yandığını belirtirken Özal'ın daha sonraki döneme ilişkin hayalini anlattı.

Hüsnü Doğan: Turgut Özal yaşasaydı eğer

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kurmaylarından dönemin Tarım Bakanı Hüsnü Doğan, Özal’ın millete hizmet aşkıyla yandığını belirterek, “Turgut Özal’ın eğer ömrü yetseydi, cumhurbaşkanlığını bırakıp tekrar siyasete dönmeyi düşünüyordu. Bunun için çeşitli çalışmaları olmuştu. “ dedi.

Turgut Özal, ölümünün 19. yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Bu kapsamda adını taşıyan Turgut Özal Üniversitesi de merhum Turgut Özal’ı düzenlenen bir panelle andı. Panele Turgut Özal’ın kurmaylarından eski bakanlar Hüsnü Doğan, Vehbi Dinçerler ve dönemin bürokratlarından Galip Demirel ile Mehmet Emin Başer konuşmacı olarak katıldı. Bazı Ak Parti milletvekillerinin de konuk olduğu panelin açılışını Rektör Prof. Dr. Erol Oral yaptı. Oral, konuşmasında gençlere “Turgut Özal adını taşıyan bir okulun öğrencileri olarak onu en çok anlaması ve ilkelerini hayata geçirmesi gerekenler sizler olmalısınız.” diye seslendi.

Turgut Özal’ın adını taşıyan üniversitede bir panelde konuşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Hüsnü Doğan da, Özal’ın Türkiye’deki büyük dönüşümü yapan bir lider olduğunu hatırlattı.

Özal’ın bürokrasideki çalışmalarına değinen Doğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Rahmetli Özal, en önemli görevlerinden birisini, devlet planlama teşkilatının başındayken yaptı. 1971 yılında petrolün varil fiyatı 2 buçuk dolardan 9 buçuk dolara fırlamıştı. İthalatımız ihracatımızın 3 katıydı. Özal, o dönem önemli çalışmalar yapmıştı. Daha sonra 79 yılında Demirel, hükümete geldiğinde Özal’ı başbakanlık müsteşarlığına getirdi. Ekonomik çok kötü bir durumdaydı. Özal, aldığı kararlarla ülkenin önünü açtı.”

Turgut Özal’ın 1983 yılında yüzde 45 oy oranıyla hükümete geldiğine dikkat çeken Doğan, birikim bakımından en birikimli başbakanın Özal olduğunu söyledi. Özal’ın hazırlıklı geldiğini aktaran Doğan, onun için de çalışmalarını çok hızlı yaptığını belirtti.

TURGUT ÖZAL TÜRKİYE’NİN AŞAĞILIK KOMPLEKSİNİ YIKTI

Ekonomideki başarıları sıralayan Doğan, daha sonra Özal’ın ekonomi dışında yaptığı en büyük yeniliğin ise ülkenin aşağılık kompleksini yıkması olarak özetledi. Ülkenin kendine öz güveni geldiğini kaydeden Doğan, “Özal, etrafına güven verdi, yetki verdi. Bu önemliydi, çünkü sistemin çalışmasını hızlandırdı. Çok hoş görülüydü ve herkesle istişare ederdi.” şeklinde konuştu.

Merhum Turgut Özal ile ilgili olarak konuşurken 3 noktada yoğunlaşmak gerektiğinin altını çizen bir diğer konuşmacı dönemin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler ise bu noktaları şöyle sıraladı: “Birincisi, Turgut Özal bürokrasi de son derece başarılıyken neden parti kurma ihtiyacı duydu? İkincisi, parti neden yok oldu? Üçüncüsü de son zamanlarda konuşulan vesayetin kaldırılmasında Özal’ın payı var mı?”

İlk noktayı çok merak ettiğini ve Özal’a sorduğunu anlatan Dinçerler, Özal’ın kendisine verdiği tepkiyi anlattı. Dinçerler, Özal’ın kendisine, “Bu memleket beni büyüttü, okuttu, fırsatlar verdi, tecrübe kazandırdı. Ben bu tecrübelerimi ülkemin hizmetine kullanmasam eğer, ahirette nasıl hesap veririm.” diye tepki gösterdiğini kaydetti. Özal’ın ‘biz bu milletin hizmetkarıyız’ sözüyle siyasete atıldığını vurgulayan Dinçerler, Özal’ın ceberut bir yönetim yerine ikna metodunu kullandığını, bugün bazıları gibi sadece konuşmadığını, projeler ortaya koyup onu uyguladığını hatırlattı.

 İkinci olarak kurduğu partinin nasıl kapatıldığına değinen Dinçerler, bunda Özal’ın adamlarına çok güvenmesinin büyük payının olduğunu ileri sürdü.

Son olarak da vesayet sisteminin kaldırılmasındaki role dikkat çeken Dinçerler, 4+4+4 kesintili eğitim hakkında da ilginç açıklamalarda bulundu. 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın ses kayıtlarını hatırlatan Dinçerler, Karadayı’nın Mesut Yılmaz’dan bizzat kendisinin kesintisiz eğitimi getirmesini istediğini söylediğini, yine ses kaydında “Biz sana altın tepside hükümet verdik.” şeklindeki sözlerinden bahsetti. Özal, döneminde kurulan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na da dikkatleri çeken Dinçerler, bununla birlikte ilk defa askerin gelecekte yapacaklarının sorgulandığını anlattı.

Devletin otoriter imajını yıkarak, devleti milletin emrine veren Özal’ın şortuyla askeri birlik gezen ilk cumhurbaşkanı olduğunu anımsatan Mehmet Emin Başer ise Özal’ın siyasetçi olarak siyasete girmediğini anlattı. Özal’ın kendilerine öğrettiği doğru ve dürüst siyasetten dolayı bir yerlere gelmediklerini, esprili bir dille gençlere aktaran Başer, bugünleri gördükleri için Allah’a şükür ettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan konuşmacılar, öğrencilere gelecek adına bir şeyler yapmaları öğüdünde bulundu. Daha sonra panel öğrencilerin alkışlarıyla sona erdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209