HSYK, 28 Şubat incelemesi düşünmüyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, 28 Şubat döneminin hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme yapılmasının düşünülmediğini söyledi.

HSYK, 28 Şubat incelemesi düşünmüyor

Medya mensuplarıyla düzenlenen tanışma toplantısında konuşan İbrahim Okur'a Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 28 Şubat sürecine ilişkin başlattığı soruşturma soruldu. "28 Şubat sürecinde Genelkurmay'da brifing alan hakim ve savcılarla ilgili resen bir inceleme başlatacak mısınız?" sorusuna Okur, o dönemde çok tartışılan bu brifingin Adalet Bakanlığı ile dönemin HSYK arasında da tartışmalara sebep olduğunu ifade etti. "O dönemde Sayın Bakan, brifingle ilgili hakim ve savcılara izin vermediğine ilişkin bir yazı göndermişti. Ancak bu konu HSYK'nın gündemine gelmiş ve kurul 'Bu konu Adalet Bakanı'nın izin vereceği hallerden değildir, dolayısıyla gidebilirler' demişti." şeklinde konuşan Okur, geçmişte yapılan işlemleri yok sayamayacaklarını ve devlette devamlılığın esas olduğunu vurguladı.

Okur, şöyle devam etti: "Bu husus dönemin HSYK'sında konuşulmuş, tartışılmış, herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varılmış. Dolayısıyla tekrar 'Haydi gelin bakalım, yeniden buna bakalım' demek düşünülemez, ama somut olarak bir şikayet gelir ve 'şu, şunu yapmıştır' diye önümüze delil koyarlarsa o ayrıca değerlendirilir. Ama bunun dışında 'O dönemin hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme yapalım' demek düşünülemez." dedi.

HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ise dönemin hakim ve savcılarla ilgili böyle bir düşüncelerinin bulunmadığını belirtti. "Gelişmeleri izleyelim bakalım." diyen Hamsici, "Yani brifing almaya giden hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapmayı düşünmüyoruz, ama gelişmeleri değerlendireceğiz. Varsayım üzerine bir şeyler söylemek çok doğru değil. Brifingde ne söylenmiş de hakim ve savcılar bundan etkilenmiş." diye konuştu.

Hamsici, "İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1 ve Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Gözaltına alınması kararı çıkanlar arasında emekli Orgeneral Çevik Bir, Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan gibi isimler bulunuyor. Arama yapılan yerler de var denildi. İlk sorduğumuzda Nuh Mete Yüksel'in evinde de arama yapılıyor gibi bir bilgi geldi ama doğrulanmadı." şeklinde cevap verdi.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209