Gül'ün özel anlarını fotoğrafladı

Zaman Gazetesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fotoğraflarını çeken dünyaca ünlü liderlerin fotoğrafçısı Christopher Morris, Bir dünya liderini fotoğraflamanın zorluklarını anlattı. Morris'in objektifinden Gül:

Gül'ün özel anlarını fotoğrafladı

[Türkiye'de Zaman]

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fotoğraflarını çekmeden önce kendisini yakından tanımıyordum. Geçmiş cumhurbaşkanlarıyla kıyaslandığında daha göz önünde olan ve halkın arasına karışan biri olduğundan haberdardım sadece. Onu başkent Ankara'daki Çankaya Köşkü'nde değil de İstanbul'da yaz çalışmalarını sürdürdüğü Boğaz kıyısındaki Tarabya Köşkü'nde görüntülemek benim için ayrıca ilginç bir deneyim oldu.

Pekçok ülkenin başkanıyla çalışma fırsatım oldu. Sekiz yıl Beyaz Saray'da fotoğraf çektim. Bunun dışında pekçok yayın organı, kendi ülkelerine çağırıp kendi başkanlarıyla ilgili çalışmalar yapmamı istedi. Benim işim sadece takım elbise giymiş insanları fotoğraflamaktan ibaret değil. Bu aslında çok farklı bir çalışma biçimi, bambaşka incelikleri ve zorlukları var. Çalıştığım kişilerin, ülkelerinin geleceğini belirleme gücüne sahip olması bana çok ilginç geliyor. İyi bir iş çıkarmanız için başkanlarla beraber uzun zaman geçirmeniz gerekiyor. Başından beri sadece el sıkışan insanları fotoğraflamaktan kaçındım, amacım hikâyesi olan, sağlam bir foto-röportaja ulaşmak oldu. En büyük zorluk, fotoğraflarını çektiğiniz kişilerin toplum gözünde belli bir imaja sahip olmaları. Bir dünya liderini fotoğraflamak bu yüzden oldukça zor.

CHRISTOPHER MORRIS

1958'de Kaliforniya'da doğdu. Savaş fotoğrafçılığına yoğunlaştı ve aralarında Amerika'nın Irak'ı işgali, Kolombiya'daki uyuşturucu savaşı, Körfez Savaşı, Afgan savaşları; Somali, Yugoslavya ve Çeçenistan'daki çatışmaların da bulunduğu onlarca belgesel çalışmaya imza attı. Time için George W.Bush'un başkanlığını fotoğrafladı. Meksika ve İtalya devlet başkanlarının da fotoğraflarını çeken Morris, son olarak Beyaz Saray'da Barack Obama'yı görüntüledi. 2006 yılında Steidl ile birlikte My America adlı bir kitap yayımladı. Sanatçının yine Steidl ile beraber hazırladığı bir diğer çalışması 2012 yılında Americans adıyla yayınlanacak. VII Fotoğraf Ajansı'nın kurucu üyesi olan Morris, çalışmaları ile aralarında Robert Capa, Olivier Rebbot, World Press Photo ve Visa d'Or'un da bulunduğu pek çok prestijli ödüle layık görüldü.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209