Fejza: Balkanların sahibi Arnavutlar

''Kosova'nın divası'' kabul edilen Shkurta Fejza, Balkanlar'ın asıl sahibinin Arnavutlar olduğunu ve tüm baskılara rağmen yurtlarından koparılamadığını söyledi.

Fejza: Balkanların sahibi Arnavutlar

Vedat Yücebaş'ın haberi

Avrupa'nın en genç ülkelerinden Kosova'da, özellikle ''Oj Kosova Nana İme'' (Oy Kosova Annem Benim) şarkısıyla bağımsızlık mücadelesinin simge isimlerinden biri olan halk ozanı Shkurta Fejza, ülkesinde insanların hala tam olarak hür olmadığını öne sürdü. 

Bursa Rumeli Sosyal Platformu'nun düzenlediği bir etkinliğe katılan ve ''Kosova'nın divası'' kabul edilen Shkurta Fejza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlar'ın asıl sahibinin Arnavutlar olduğunu, tüm baskı, asimilasyon girişimlerine rağmen Arnavutların yurtlarından ve vatanlarından koparılamadığını belirtti. 

Bu yılın Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yılı olduğuna işaret eden Fejza, ''Arnavutluk'un bağımsızlığını hep beraber kutluyoruz. Kosova'da, Arnavutluk'ta, Makedonya'da ve diğer yerlerde yaşayan Arnavutlar artık yine aynı sofrada buluştu'' dedi.

Fejza, Kosova'nın sancılı bir sürecin ardından bağımsızlığını ilan ettiğini, ancak hala bazı sorunlar bulunduğunu belirterek, ''Hala tam olarak hür değiliz. Buna karşın bağımsızlık bizim için büyük bir kıvanç. Arnavutlar ve kucak açtığımız azınlıklarla birlikte Kosova'nın tam bağımsız olması, gelişmesi için el ele verdik, çalışıyoruz'' diye konuştu.

''Arnavutluk ile Kosova arasında kısa vadede birleşmeyi öngörüyor musunuz'' sorusuna Fejza, ''Arnavutluk ve Kosova kalp olarak zaten beraber. Sınırlar kalktı, iki ülke halkı pasaportsuz rahatlıkla gezebiliyor'' yanıtını verdi.

Fejza, Balkan ülkelerinin Türkiye'ye bakış açısının sorulması üzerine şöyle konuştu:

''Bölgede sağlanan barışta Türkiye'nin rolü çok büyük. Balkan halklarının da Türkiye'ye karşı ciddi bir sempatisi var. Türkiye en zor zamanlarda hep bizim yanımızdaydı. Türkiye'de bulunan Arnavutlar da bizi, Kosova'yı hiç unutmadı, desteklerini esirgemedi. O nedenle Arnavut ve diğer Balkan halkları Türkiye'ye ciddi sevgi ve sempati duyuyor.''

Fejza, yurtsever bir halk ozanı olarak Kosova'nın bağımsızlık mücadelesi döneminde ciddi sıkıntılar yaşadığını, televizyona ve diğer yayın organlarına çıkmasına izin verilmediğini, bu ambargoyu da video kasetler hazırlayıp el altından dağıtarak aştıklarını sözlerine ekledi.

(AA)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209