Fakıbaba: Fazla yetkimiz yok

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba bu şehir için çok şey yapmak istediklerini ama Belediye’nin fazla yetkisinin bulunmadığını dile getirdi.

Fakıbaba: Fazla yetkimiz yok

Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yaptıkları projelerin büyük bölümünün Mecliste ki tartışmalardan ve mahkemelerden dolayı uzadığını vurgulayarak “Bakın bize yetki verilse veya Şanlıurfa’nın yöneticileri bizi desteklese bu şehir daha hızlı güzelleşebilirdi. Şimdi Fakıbaba kavgacı uzlaşmaz biri olarak yansıtılıyor. Sanayi esnafı, Haşimiye esnafı, Hayvan satıcıları Belediye önünde eylem yaptı. İlerleyen günlerde ise trafiğe kapanacak olan Divanyolu Caddesi esnafı belki Belediye’ye yürüyecek. Şimdi eski sanayide kaçak çalışan işyerlerini mühürlüyoruz, ertesi gün mührü kırıp yine çalışıyorlar.  Bizim bu konuda elimiz güçlü değil. Bu şehri seviyorsak, İlin yöneticilerinden Sivil Toplum Kuruluşlarına kadar herkesin güzel işlere destek çıkması lazım. Sivil Toplum Kuruluşları bu tür şehrin genelini ilgilendiren konularda sessiz kalıyor. Biz bu şehri güzelleştirmek modern hale getirmek istiyoruz. Oradakiler aman benim düzenimi bozma diyor. Orası daha iyi olacak daha modern olacak hiç umurlarında değil.” dedi.
Cengiz Topel Alt Geçidi Gecikti
 Şanlıurfa’da yapımına 3 ay önce başlanan ve bu ay içinde trafiğe açılması planlanan Cengiz Topel Alt Geçit inşaatının bitmediğine dikkat çeken Fakıbaba “Benim malım olsa 100 bin lira fazla fark bile olsa bu işten anlayan işi bilen firmaya verirdim. Şimdi Bu işi alan firma işi bitiremedi. Ama İhale Kanunu gereği bu firmaya vermemiz geriyordu mecburen verdik. İşin profesyoneli ile bu firma arasında 30 bin lira fark vardı. Mecbur kaldık ihaleyi bu şirkete verdik. Bize her gün ceza ödüyor.” diye konuştu.
Bahçelievler Değişiyor
Şanlıurfa’nın en önemli sorununun Trafik ve Kentsel dönüşüm olduğunu belirten Başkan Fakıbaba Bu işlerin bir iki yılda çözülemeyeceğini 10-15 yıllık projeler yapılması gerektiğini belirtti. Fakıbaba “Bahçelievler’in 2. ve 9. sokakta ile Çarşı ve Cengiz Topel Caddesinde  çevre düzenleme çalışmalarının devam ediyor. Bahçelievler Mahallesi için mermer aldık. Gelen mermer şartnameye uygun değildi. O uygun olmayan mermeri Bahçelievler’e kullanmak istemedik ve 2. Sokaktaki çalışma bir müddet gecikti. 1 yıl sonra Bahçelievler’in yüzü değişecek.“ diyerek sözlerini sürdürdü.
Sanayi İçin TOKİ Devrede
Eski Sanayi ve Yeşildirek için TOKİ ile görüştüklerini hatırlatan Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba,  “Türkiye’de Kentsel dönüşümün %90’lık bölümü TOKİ tarafından yapılıyor. Sanayi ve Yeşildirek için TOKİ ile görüşüyoruz. Şimdi o yerlere karşılık daire verecek. Ayda 100 lira gibi cüzi bir katkı ile daha lüks evlere kavuşacaklar. TOKİ burada başarılı olursa, Kentsel dönüşümün önü açılmış olur.” şeklinde konuştu.
Oto Alımsatıcılar Taşınıyor
Cumhuriyet Caddesinde bulunan Oto Alım-Satımcılar Sitesi ile ilgili olarak da Akabe mevkiinde yer ayrıldığını belirten Şanlıurfa Belediye Başkanı  Fakıbaba “Akçakale TOKİ arasındaki çevre yolu bitiminde 300 dönümlük yer için Meclis’ten izin çıktı. Alım Satımcılara verildi. Önümüzdeki günlerde Kooperatif olarak inşaata başlayacaklar. 1 yıla kadar bitmesi planlanıyor.  Böylece Cumhuriyet Caddesi rahatlayacak.” dedi.
Genelkurmay’dan Heyet Geliyor
Diyarbakır yolunun 50 metre yapacaklarını Genelkurmay ile görüştüklerini  sözlerine ekleyen Fakıbaba “Önümüzdeki günlerde Diyarbakır yolunu genişletmek için Genelkurmay Başkanlığından bir heyet gelecek. Çevre yolu ve Merkez Orta Okulunun Atatürk Bulvarına alternatif yol açılması için çalışmalar devam ediyor. Askeri yetkililerle bu konuda görüşmeler yapacağız. Şanlıurfa için inanın gece gündüz çalışıyoruz. Sürekli Proje üretiyoruz. Bunları takip ediyoruz ve çözüme kavuşması için çoğu kez Bakanımızdan destek alıyoruz. Bakan Faruk Çelik Şanlıurfa için büyük bir şans. Şanlıurfa’da bürokratik engelleri Bakan beyin desteği ile aşıyoruz. “ diye konuştu.
Abide Kavşağı Basit Dalgeç
1 yıldır uzmanlara hazırlattığı Köprülü kavşak projesini Karayollarının beğenmediğini aktaran Fakıbaba “Karayolları hiçbir projeyi kabul etmedi. Bakan ve Milletvekilleri tarafından da beğenilen Kavşak projesi rafa kaldırıldı. Karayolları kendisi SSK Kavşağında olduğu gibi dalgeç yapacak. Önümüzdeki ay ihaleye açılacak olan Kavşak 1 yılda bitirilmesi bekleniyor.”  diyerek sözlerini sürdürdü.
Şanlıurfa GAP’tan değil Turizm’den Kazanacak
Şanlıurfa’nın ilerleyen yıllarda Tarımdan çok Turizm’den kazanacağını iddia eden Başkan Fakıbaba “Bakın Göbeklitepe Dünya çapında hızla tanıtılıyor. Buraya Almanların yanısıra, ABD’liler ve Japonlar bütçe ayırıyor. Birkaç yıl içinde bu ülkelerden çok sayıda turist gelecek. Dünyada 100 yılın en önemli kazısı Şanlıurfa’da. Bunu ben değil Dünya’nın arkeologları söylüyor. Şanlıurfa Tarımdan çok Turizmden kazanacak. Şanlıurfa hem tarım şehri hem turizm şehri olacak. Belediye olarak Kızılkoyun, Haleplibahçe, Samsat meydanı, Topçu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ve Beykapısı 2013 yılının sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz.” dedi.
Büyükşehir ile ilgili çalışma yok
Şanlıurfa’nın Büyükşehir statüsünün ne şekilde olacağının halen belli olmadığına dikkat çeken Ahmet Eşref Fakıbaba  “Daha önce 2012 denildi. Şimdi seçimler öncesi deniliyor. Daha belli bir şey yok. Şu anki yasa gereği 750 bin nüfusunu bulunca Büyükşehir olabiliyoruz. Yani şehir merkezindeki 20 kilometrelik alanda 750 bin kişi varsa  ki bu yıl bu rakamı geçecek. Ama Trabzon, Denizli ve Hatay gibi şehirler olamıyor. Çünkü şehir merkezinde bu nüfusa sahip değiller. O nedenle Hükümetin bir düzenleme yapması gündemde. Yani İl sınırları büyükşehir olması için çalışma yapılacak. Şanlıurfa için il sınırı olursa kötü olur. Çünkü Halfeti’den Ceylanpınar’a kadar olan bir alanda hizmet vermek zorlukları beraberinde getirir.” diye konuştu.
Oyumu Ak Parti’ye veririm
Meclis’te zaman zaman Ak Partili üyelerle sorunlar yaşadığını gereksiz polemikler olduğunu belirten Fakıbaba “Suyu 1.90 liraya mal ediyoruz. 1 liradan satıyoruz. Toplu taşımadan para kazanmamız lazım. Zam istedik Meclisten geçmedi. Bakın Birecik’te bile su 1.25 lira. Para kazanmamız lazımken biz zarar ediyoruz.  Ama Genel seçimlerde ben oyumu Ak Parti’ye veririm. Eleştirilecek yönleri var ama Türkiye’ye hizmet eden bir hükümetimiz var.” dedi.

 

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209