Davutoğlu: Türk dış politikasını 2'ye ayırıyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türk dış politikasının felsefesinde ülkeleri, dost ülkeler ve potansiyel dost ülkeler olarak ikiye ayırıyoruz" dedi.

Davutoğlu: Türk dış politikasını 2'ye ayırıyoruz

Davutoğlu, Devlet Konukevi'nde Uluslaraarası Genç Diplomatlar 18. Eğitim Programı'nın sertifika törenine katılarak, 77 ülkeden gelen genç diplomatlara hitap etti.

Diplomasinin dünyanın en eski ve kadim mesleklerinden biri olduğunu, Habil ile Kabil arasındaki uzlaşmazlık kadar eskiye dayandığını belirten Davutoğlu, diplomaside çok çeşitli yöntemlere başvurulduğunu, teori ile pratiği bir araya getirmek gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu, bakanlığından önce bu alandaki bir akademisyen olarak işin sadece teori kısmıyla ilgilendiğini ancak bakanlığından sonra diplomasinin pratik ortamını tanıma fırsatı bulduğunu dile getirerek, genç diplomatlara içinde bulunduğu bazı müzakere süreçlerine ilişkin örnekler verdi.

Bakan Davutoğlu, diplomatların nihai amacının küresel alanda barış sağlanması olması gerektiğine işaret ederek, barış ve istikrar sağlanmasının her diplomatın asli görevi olması gerektiğini bildirdi.

Diplomaside psikolojik ve entelektüel boyutların çok önemli olduğunu, psikolojik boyut çerçevesinde karşılıklı güven duygusunun olmazsa olmaz olduğunu aktaran Davutoğlu, bir sorun çözümlenmek isteniyorsa öncelikle taraflar arasında karşılıklı güven oluşturulmasının önemine değindi.

Davutoğlu, entellektüel boyut çerçevesinde ise ülkelerin, halkların ve diplomatların birbirlerini önyargısız çok iyi tanımaları gerektiğini söyleyerek, her ülkenin kendine özgü bir ruhu olduğunu, bu ruhu iyi özümsemek gerektiğini, bu bağlamda hiçbir ülkenin "şeytan" sayılayamayacağını kaydetti.

Bakan Davutoğlu, Türk dış politikasının felsefesinde düşman ülke bulunmadığını, ülkeleri "dost ülkeler ve potansiyel dost ülkeler" olarak ikiye ayırdıklarını belirterek, kimseyi düşman olarak nitelemediklerini vurguladı.

Davutoğlu, bu eğitim programının söz konusu iki boyut açısından da önemli olduğuna dikkati çekerek, dünyanın dört bir köşesinden gelen genç diplomatlara artan teknolojik imkanlarla iletişimlerini sürdürmeleri, hatta "Konya'nın ya da İstanbul'un dostları grubu" oluşturmaları tavsiyesinde bulundu.

"Sizler aynı zamanda bizim diplomatlarımızsınız" diyen Davutoğlu, Kamerun Dışişleri Bakanı Pierre Moukoko Mbonjo ile dün yaptığı heyetlerarası görüşmelere bu programda eğitim alan genç Kamerunlu diplomatı da dahil ettiklerini, ancak bu diplomatın müzakere masasının Türk tarafında oturmasını rica ettiğini, çünkü bu diplomatların her birini kendi diplomatı olarak gördüğünü belirtti. Davutoğlu, "Belki çok ileride ben bakan olarak kalmam ama sizlerin, ülkelerinizin küresel barış için çalışan büyükelçileri ya da belki bakanları olarak yeniden Türkiye'ye gelmenizi diliyorum" diye konuştu.

Davutoğlu, daha sonra 77 genç diplomata eğitim sertifikalarını tek tek dağıttı.

Bu arada Bakan Davutoğlu, tören öncesinde de uluslararası ilişkiler alanında uzman olan 20 kadar akademisyenle bir araya gelerek, gündemdeki dış politika konularına ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Davutoğlu, Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Genel Komiseri Flippo Grandi ile de görüştü. Görüşmede Filistinli mültecilerin durumuna ilişkin konular ele alındı. Davutoğlu, Türkiye'nin Gazze ambargosuna ilişkin görüşünü yineledi. Grandi de ambargonun Filistin halkına zarar verdiğini belirterek, Türkiye'nin UNRWA'ya katkılarından dolayı teşekkür etti. Ayrıca Suriye ile ilgili durum da ele alınarak, bu ülkedeki gelişmelerin bölgedeki etkileri konuşuldu ve Lübnan ile Suriye'deki Filistinli mültecilerin gelişmelerden olumsuz etkilendiği tespiti yapıldı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209