AKİF HAMZAÇEBİ:KIRMIZI BÜLTENİ 6 AYDIR İSRAİL'E GÖNDEREMEDİNİZ

Medyaya intikam operasyonu kapsamında hukuksuz bir dizi uygulamanın ardından Fethullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarma girişimlerine yönelik tartışmalar sürerken muhalefetten iktidara ilginç bir çıkış geldi.

AKİF HAMZAÇEBİ:KIRMIZI BÜLTENİ 6 AYDIR İSRAİL'E GÖNDEREMEDİNİZ
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, mahkemeden Mavi Marmara olayı sanıkları hakkında kırmızı bülten çıktığını ancak iktidarın 6 aydır İsrail’e bülteni gönderemediğini hatırlattı.

Hamzaçebi, “Mavi Marmara’dan sonra mangalda kül bırakmadınız. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralarında İsrail Genelkurmay başkanının da olduğu 4 kişi hakkında dava açıldı. Mahkeme, 4 kişiyle ilgili olarak tutuklanmalarına ve haklarında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi. Kırmızı bülten mahkemeden Adalet Bakanlığı’na, oradan Dışişleri Bakanlığı’na gitti. 6 Haziran 2014 tarihinden bu yana da kırmızı bülten Dışişleri Bakanlığı’nda bekliyor. Bir başka kişiyle ilgili bir kırmızı bülten daha çıkarıyorsunuz şimdi. İstediğiniz kırmızı bülten Amerika’ya gidecek, istediğiniz kırmızı bülten istediğiniz ülkeye gidecek, istemediğiniz bülten gitmeyecek. Bu mu sizin ileri demokrasi anlayışınız?” diye sordu.

Meclis Genel Kurulu’nda 11 gündür aralıksız devam eden 2015 yılı bütçe görüşmelerine ‘17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu’ damgasını vurdu. Dün bütçe üzerindeki son görüşmelerin yapıldığı Genel Kurul’da da muhalefet partileri yolsuzluk ve rüşvet iddialarını gündeme getirdi.

AKP milletvekillerinin ilgi göstermediği, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılmadığı bütçenin son gün müzakerelerinde CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, iktidara sert eleştiriler yöneltti. İktidarın bir otel salonunda İsrail cumhurbaşkanına ‘one minute’ diyerek kahramanlığa oynadığını, sonra tutup bu olay nedeniyle bozulan İsrail ilişkileri ve Amerika Birleşik Devletleri kamuoyundaki olumsuz algıyı düzeltmek için lobi şirketlerine milyon dolarlar ödediğini belirtti.

Ardından iktidarın Fethullah Gülen’e yönelik mesnetsiz iddialara atıfta bulunan Hamzaçebi, şöyle devam etti: “Dün dindarlıklarından şüphe etmediğiniz, ‘muhterem’ sıfatıyla andığınız, beraber namaza durduğunuz, Amerika’ya bakanlarınızı gönderip ‘Bir emri var mı?’ diye sorduğunuz insanları bugün sahte peygamberlikle suçluyorsunuz. Size kim inanır? ‘Bir şiir okuduğum için beni hapse attılar.’ diyerek 1990’lı yılları acımasızca eleştirirken, bugün, kırmızı bülten çıkardıklarınızla beraber olduğunuz yıllarda daha yayımlanmamış bir kitap için ‘Basit bir kitap bombadan daha tehlikelidir.’ dediniz. Size kim inanır? Şimdi, herhâlde aynı şeyi diziler için söyleyeceksiniz. ‘Bir dizi bombadan daha tehlikelidir.’ İleri demokrasi anlayışı.”

ÇALIŞACAKSIN AMA ÇALMAYACAKSIN

MHP adına konuşan MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendi bütçesini Genel Kurul’da takip etmemesini eleştirdi. Genel Kurul’da 3 bakan 33 AKP’li vekilin bulunmasını, “İktidar kendi bütçelerine bile sahip çıkmıyor.” sözleriyle değerlendirdi.

Vural, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra sık sık gündeme gelen, “Çalıyorlar ama çalışıyorlar.” sözlerine sert tepki gösterdi. Tevfik Fikret’in şiirinden dizeler okuyarak, “Yiyin efendiler yiyin, doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin.” dedi.

Nizamülmülk’ten örnek vererek şunları söyledi: “Çalıyorlar ama çalışıyorlar.’ sözlerine bin yıl öncesinden aslında ne güzel cevap veriyor değil mi? Nizamülmülk, ‘Çalışacaksın ama çalmayacaksın.’ Evet, köprüler yapılır yıkılır, yollar yapılır yıkılır ama adalet yıkılırsa milletin inançları, değerleri yıkılırsa yeniden yapılamaz.”

Zaman

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 04:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209