Kürtçe belgesel film Yunanistan'da

Bir akademisyen tarafından çekilen ilk Kürtçe belgesel film olan “Demek ji Dema” (Zamanın İçinden) adlı film, film festivalinde gösterilmek üzere Yunanistan’a gönderildi.

Kürtçe belgesel film Yunanistan'da

Bir akademisyen tarafından çekilen ilk Kürtçe belgesel film olan “Demek ji Dema” (Zamanın İçinden) adlı film, Almanya, Avusturya ve İspanya’nın ardından Temmuz ayındaki film festivalinde gösterilmek üzere Yunanistan’a gönderildi.

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin tarihini ve kültürel değerlerini, canlı tarih görüşmeleriyle Kürtçe olarak belgeleyen “Demek Ji Dema” (Zamanın İçinden) adlı belgesel filmin, 17-22 Temmuz tarihlerinde Yunanistan’nın kuzey bölgesinde düzenlenecek International Short Film Festival in Drama festivalinde gösterileceği öğrenildi.

Köylerde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler, yöredeki önemli gelişmeler ve bilinmeyenler belgelendi. Uluslararası üne sahip Kürt müzisyen Aram Tigran’ın müzikleriyle kurgulanan filmin, uluslar arası festivaller için İngilizce alt yazıyla hazırlandığı belirtildi.

AVRUPALILARDAN KÜRT KÜLTÜRÜNE İLGİ

2011 yılından bu yana Almanya’da Oberhausen film Festivali’ne, Avusturya’da Festival Der Nationen etkinliğine, İspanya’da Bilbao Film Festivali’ne gönderilen film, Türk ve Kürt kökenli yurttaşların bulunduğu ülkelerde büyük ilgiyle karşılandığı belirtildi. Yabancıların da özgünlüğünü halen koruyan Kürt Kültürü’ne büyük ilgi gösterdiği, Anadolu’nun en eski halklarından biri olan Kürtleri daha yakından tanımak istedikleri bildirildi.

Kürt kökenli yurttaşlarla yapılan görüşmelerde, Türkiye’de yaşanan siyasi değişimlerle kültürel yapının da değiştiğine, insanların yaşama ve dünyaya bakışlarından beklentilerine kadar hemen hemen tüm alanlarda dönüşüm yaşandığına, teknolojik olanaklar gelişirken insancıl değerlerin azaldığına ve çatışmaların arttığına dikkat çekildi.

Modern pek çok olanakların yokluğuna, yoksulluğa, ulaşım ve haberleşme konularındaki sıkıntılara rağmen geçmiş dönemlerde insanların büyük bir huzursuzluk içinde olmadığının vurgulandığı sözlü tarih görüşmelerinde, manevi duyguların ve geleneksel insan ilişkilerinin toplumsal yapıyı diri ve sağlam tutmada büyük rol oynadığı belirtildi.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209