Göbeklitepe Doldu Taştı

Önce Almanların, sonra Amerikalıların meşhur ettiği Göbeklitepe'yi görmek isteyen turistler Pazar günü Şanlıurfa'ya akın etti. Ziyaretçiler araçlarını park edecek yer bulamadı.

Göbeklitepe Doldu Taştı

Şanlıurfa'da 12 bin yıl önceki tapınak kalıntılarının bulunduğu Göbeklitepe'yi görmek isteyen turistler dün Pazar olmasını fırsat bilerek Şanlıurfa'ya geldi. Merkeze 16 kilometre uzaklıktaki Örencik köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe'ye özel araçlarıyla gelen yerli ve yabancı turistler otomobillerini park edecek yer bulamadı. Araçlarını 1 kilometre uzaklıkta yol kenarına park ederek yürümek zorunda kalan ziyaretçiler park yeri yapılmasını istedi. Otobüslerle ve özel araçlarıyla Şanlıurfa'ya gelen turistlerin yanısıra Şanlıurfa'dan Göbeklitepe'ye tur olmadığından yakınan bazı ziyaretçiler özel taksi tutarak Göbeklitepe'yi görmeye geldi.

Klaus Gönüllü Rehber

Her yıl Nisan ve Eylül ayında Göbeklitepe'de kazı yapan Alman Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt bu yıl bugüne kadar kazı izni çıkmamasına rağmen Göbeklitepe'deydi. Gelen ziyaretçilere İngilizce ve Almanca Göbeklitepe'yi anlatan Prof. Dr. Klaus Schmidt kazı izninin önümüzdeki günlerde çıkacağını beklediklerini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl Göbeklitepe'de bir heykelin çalınmasından sonra sıkıntı yaşayan Prof. Dr. Schmidt için kazı izni Bakanlar Kurulu kararı ile veriliyordu. 15 yıldır kazı çalışmalarını yürüten Schmidt ve ekibi Göbeklitepe'de %10'luk bir kazı gerçekleştirdi.  Kazı izninin geçtiğimiz aylarda Hürriyet Gazetesinde gündeme gelen haberler nedeniyle geciktiği iddia edildi.

Fırsat Bu Fırsat Kermesi

1 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü Bakır Kaçar İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrenciler kendi yaptıkları yemek ve ayranları ziyaretçilere ikram etti. Okul yararına kermes düzenleyen İlköğretim öğretmenleri "Buraya çok fazla turist gelmesine rağmen konaklama tesisi olmaması bizim için bir fırsat oldu. Hem Okula destek hemde turistlere hizmet için böyle bir kermes düzenledik. Köy ayranı ikram ediyoruz, Urfa'nın yöresel elbiselerini satıyoruz." diye konuştu.

Göbeklitepe THY SKYLIFE Dergisinde

Bu ay THY yolcu uçaklarında bulunan Skylife dergisinin kapak konusu olan Göbeklitepe 12 bin yıl önce ilk tapınak olarak anlatılıyor. 6 sayfayı Şanlıurfa'ya ayıran THY dergisinde Göbeklitepe'nin yanısıra Şanlıurfa ile ilgili bilgilerde veriyor.

Şanlıurfa'da geçen hafta oteller yer bulunmazken, önümüzdeki haftalarda da otellerin tamamı doldu. Şanlıurfa Valiliği turistler için Polisevi, Öğretmenevi ve DSİ Konukevini hizmete açtı.

Bazı turistler ise günü birlik Şanlıurfa'ya gelerek Gaziantep'te konaklıyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209