Birahane yapılan Valide Sultan kervansarayı kurtarılıyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan (Valide Sultan) adına Marmaris'te yaptırdığı ve bir kısmı English pub olarak kullanılan kervansaray, müzeye dönüştürülmek isteniyor.

Birahane yapılan Valide Sultan kervansarayı kurtarılıyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında annesi Ayşe Hafsa Sultan (Valide Sultan) adına Marmaris'te yaptırdığı ve bir kısmı English pub (İngiliz Birahanesi) olarak kullanılan kervansaray, müzeye dönüştürülmek isteniyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1545 yılında yapımı tamamlanan ve şimdi Tepe Mahallesi olarak adlandırılan yerde, tarihi kale evleri ile Marmaris Kalesi'nin yakınında bulunan Hafsa Sultan Kervansarayı'nın müzeye dönüştürülmesi için belediye tarafından çalışma yapılacak.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, yaptığı açıklamada, Marmaris'in önemli bir turizm merkezi olmasının yanı sıra doğal, kültürel ve tarihsel öneminin de büyük olduğunu söyledi.

Başkan Acar, belediyenin, Marmaris Müzesi'nin yeniden ziyarete açılması, İyilik Kayalığı'nın arkeolojik parka dönüştürülmesi ve Nimara Mağarası'nın ziyarete açılmasını sağladığına dikkati çekti.

Bölgenin tarihsel zenginliklerinin sergilendiği bir müze bulunduğunu, ancak yeterli olmadığına işaret eden Acar, şöyle konuştu:

''Müzede yeterli salon olmaması nedeniyle birçok eser sergilenemiyor. Marmaris Belediyesi olarak ilçemize yakışacak bir müze için girişimlerde bulunmayı planlıyoruz. Bunun için Hafsa Sultan Kervansarayı'nın bir an önce kamulaştırılıp Marmaris'e yakışır bir müzeye dönüştürmek için Muğla Valiliği ve Müze Müdürlüğümüz ile çalışmak istiyoruz. Amacımız depolarda bekleyen kültür varlığımızı gelen yerli ve yabancı turistlerimizin beğenisine sunmak.''

Depodaki tarihi eserler sergilenebilecek

Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin ise kervansarayın müzeye dönüştürülmesi projesini desteklediklerini söyledi.

Kervansarayın müzeye dönüştürülmesi durumunda Marmaris Kalesi ile bir bütünlük oluşturacağını belirten Öztekin, projenin ayrıntılarını Marmaris Belediyesi ile görüşerek ellerinden gelen yardımı yapacaklarını bildirdi.

Marmaris Kalesi'nin içinde bulunan müzede yer darlığı nedeniyle ellerinde bulunan 12 bin tarihi eserin sadece 500'ünü sergileyebildiklerini anlatan Öztekin, kervansarayın müzeye dönüştürülmesiyle müzeye olan ilginin de artacağını ifade etti.

Yasalardaki eksiklikler nedeniyle Hafsa Sultan Kervansarayı'nın zamanla özel mülk haline geldiğine değinen Öztekin, şunları söyledi:

''Cumhuriyet öncesinden başlayarak yakın tarihe kadar içi Marmarisliler tarafından iskan edilen Marmaris Kalesi'nde de 18 konut bulunuyordu. Marmaris Kalesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 1983 yılında aldığı kararla korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi. Daha sonra kale içindeki yapılarak kamulaştırıldı. Kervansarayda bu şekilde kamulaştırılarak Türk kültür ve turizminin hizmetine sunulabilir.''

Osmanlı kervansarayında ''English Pub''

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında Marmaris Kalesi ile yapımını emrettiği ve zamanla özel mülke dönüşen kervansarayın ön kısmındaki kemerler arasında kurulmuş dükkanlar, ''English Pub'' olarak adlandırılan eğlence yeri olarak faaliyet gösteriyor.

Menzilhane olarak da adlandırılan kervansarayın giriş kapısında ise ''Bu menzilhaneyi, Sultan Selim Han'ın oğlu karalar ve denizler sultanı, Arap ve Acem krallarının efendisi Sultan Süleyman Han 1545 yılında yaptırmıştır'' ifadesi yer alıyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209