Neyzen Tevfik Kartal’da Yâd Edildi

Ünlü ney ustası ve şair, Neyzen Tevfik Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen törenle mezarı başında anıldı.

Neyzen Tevfik Kartal’da Yâd Edildi
HABERİN GALERİSİ
Neyzen Tevfik

Neyzen Tevfik

 Yaşadığı dönemde toplumsal kuralları sorgulayan,  hicivleri ile tanınan şair ve ney ustası Neyzen Tevfik Kartal’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.  Neyzen Tevfik, siyasal, dinsel baskıya, çıkarcılığa, toplumun her alanındaki haksızlıklara yönelik taşlamaların, yergilerin yer aldığı çok sayıda eser verdi. Kartal Belediyesi tarafından ünlü ney ustası için Kartal Merkez Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anma töreni düzenlendi. Neyzen Tevfik dostlarını bir araya getiren anma töreninde Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Vedat Özbaş tarafından okunan dua ve ilahilerden sonra sevenleri tarafından Neyzen Tevfik’in hiciv ve şiirleri okundu.  Ünlü neyzen için Kartal Musiki Derneği ney öğrencisi Doğan Güven tarafından ney takdimi sunuldu.

Mezarında düzenlenen anmanın ardından Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen saygı gecesinde Neyzen Tevfik yeniden yad edildi.  Anma programına konuşmacı olarak Arşivci Araştırmacı Fikret Bertuğ,  Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Sultan Sarı, Neyzen Tevfik’in son ney öğrencisi İlyas Çetinkol katıldı.  Emine Şanlı’nın yönettiği programda Kartal Musiki Derneği Başkanı Dr. Arif Şanlı,  Neyzen Tevfik’in bestelerinden oluşan bir konser verdi. Programa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda Kartallı vatandaş katılırken programın onur konuğu usta oyuncu Metin Akpınar’dı. 
Arşivci Fikret Bertuğ yaptığı konuşmada Neyzen Tevfik’in hayatından kesitlere ve şiirlere yer verdi. Bertuğ, kendi arşivinde bulunan Neyzen Tevfik taş plaklarını gramofondan salonu dolduran Kartallılara dinleterek duygusal anların yaşanmasına vesile oldu. Neyzen Tevfik hakkında doktora tezi hazırlayan Sultan Sarı, Neyzen Tevfik’i araştırma nedenini, Türkiye’de hiciv sanatıyla ilgilenen sanatçıların fazla araştırılmamış olması ve bu alandaki eksiklikleri gidermek, yanlışlıkları, önyargıları düzeltmek amacı olarak belirtti. Sarı konuşmasına Neyzen Tevfik ile ilgili önyargılardan söz ederek  “pek çok yayında Neyzen Tevfik çok içen, kendini bilmeyen,  küfreden ara sıra şiir söyleyen,  ara sıra ney üfleyen birisi olarak lanse edilir. Aslında Neyzen Tevfik’in hayatına baktığımızda çok iyi eğitimli bir aileden geliyor. Dedesi çok iyi bir hafızdır. Neyzen Tevfik hayatının ilk dönemlerinde de düzenli eğitim alır, ilkokul, ortaokul ve İzmir İdadisi’nde eğitim alır. İstanbul’da Fethiye Medresesi’nde dört yıl okur.  Mehmet Akif Ersoy’dan Arapçayı, Farsçayı, Fransızcayı öğrenir. Mısır ve Kıbrıs’ta İngilizceyi öğrenir.  Çok dilli de bir insan olan Neyzen Tevfik hayata farklı açılardan bakmayı bilen biridir” dedi. Öğrencisi İlyas Çetinkol ise yaptığı kısa konuşmada “programı düzenleyen Kartal Belediyesi’ne teşekkür ederek bugünleri gördüğümüz için çok mutluyum” dedi. 
Gecenin onur konuğu Metin Akpınar’a sürpriz yapılarak ‘Güler misin, Ağlar mısın’ filminden küçük bir bölüm gösterilerek  katılımcılarla beraber geçmiş yıllar tazelendi. Gecenin sonunda sahneye davet edilen Başkan Op. Dr. Altınok Öz yaptığı konuşmada “üçüncü kez neyzeni anma toplantısında yine beraber olduk. Biz de istedik ki anmamızın üçüncü yılının sonunda Neyzen Tevfik’i felsefi yönüyle Türk milletine anlatabildiysek, bir miktar katkımız olduysa ne mutlu bize. Umarım bundan sonra da bu anmalar devam eder; umarım Türk milleti Neyzen Tevfik’i gerçek yerine, kalbine oturtur. Son olarak Metin Akpınar üstadımada geldiği, şeref verdiği için teşekkür ediyorum. Fikret Bertuğ, Sultan Sarı’ya Kartal Musiki Derneği’ne belediye çalışanlarına ve bizi burada yalnız bırakmayan Kartal halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.  Programın sonunda katılımcılara günün anısına Başkan Öz tarafından birer Kartal heykelciği hediye edildi. Heykelciği alan Metin Akpınar bu ödülü hak etmek için iki laf edeyim Neyzenin öfkesi de bitmedi sitemi de bitmedi; üflemesi de bitmedi sıkıntısı da bitmedi bana göre bu güzel anmalar sayesinde ömrü de bitmedi” dedi. Programın sonunda günün anısına toplu fotoğraf çektirildi. 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209