21. BUDAPEŞTE MILLENÁRIS ULUSLARARASI KİTAP FUARININ ONUR KONUĞU TÜRKİYE

24 - 29 Nisan 2014 tarihlerinde Budapeşte'de Macar Yayıncılar ve Kitapçilar Derneğinin (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) organize ettiği 21. Budapeşte Millenáris Uluslararası Kitap Fuarının, Macarlar ile çok eskilere dayanan tarihi ilişkileri bulunan Türkiye ''Onur Konuğu'' olacak.

21. BUDAPEŞTE MILLENÁRIS ULUSLARARASI KİTAP FUARININ ONUR KONUĞU TÜRKİYE
 21. BUDAPEŞTE MILLENÁRIS ULUSLARARASI KİTAP FUARININ ONUR KONUĞU TÜRKİYE

24 - 29 Nisan 2014 tarihlerinde Budapeşte'de Macar Yayıncılar ve Kitapçilar Derneğinin (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) organize ettiği 21. Budapeşte Millenáris Uluslararası Kitap Fuarının, Macarlar ile çok eskilere dayanan tarihi ilişkileri bulunan Türkiye ''Onur Konuğu'' olacak.

Polonya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, Almanya, Rusya, İspanya, Kanada, Çin ve Romanya ile birlikte 25 ülkenin, dünyaca ünlü 100'den fazla yazar, şair ve dünyadan 400 kitapevinin katılacağı, geçtiğimiz yıl 60 000'den fazla ziyaretçinin ziyaret ettiği Zentai Péter László'nun yönettiği 21. Budapeşte Millenáris Uluslararası Kitap Fuarına bu yıl geçen yıla göre daha çok ziyaretçi bekleniyor. Aynı dönemde birçok farklı kurum sosyal etkinlik de gerçekleştirilecek.

Türkçenin Yazı Dili Birikimini Uluslararası Çevrelerde Tanıtılması İçin Budapeşte'deki Kitap Fuarımıza Bekliyoruz
Şimdiya kadar birçok Türkçe yazılmış kitabı Macarcaya, Macarca yazılmış kitabı Türkçeye çevirmiş duayen çevirmen, yazar, akademisyen ve bir dönem Ankara Üniversitesinde ders vermiş Tasnádi Edit kitap fuarı ile ilgili şunları ifade etti; evvelki sene 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bizim için çok başarılı geçmişti.
Şimdide Türkçenin yazı dili birikimini uluslararası çevrelerde tanıtılması için Budapeşte'deki kitap fuarımıza Türkiye'deki dostlarımızı bekliyoruz.
Son yazmış olduğum '' Türk-Macar İlişkileri Üzerine Seçme Yazılar'' kitabımı başarıları ile övünç duyduğum, Macar ve Türk ilişkilerine ciddi katkı veren kadim dostum Macaristan Fahri Konsolosumuz Sayın Osman Şahbaz'a imzalayarak hediye etmekten büyük onur duyuyorum. Türk Macar Dostluk Derneğimizin yayına hazırladığı birçok kitabın basımında sponsor olmuş Sayın Şahbaz'a daha önce de yazdığım kitaplardan hediye etmiştim dedi.
Her Yıl Artan Talep Karşısında Budapeşte Millenáris'e Taşındı Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise; Sayın Tasnádi Edit Hanımın Büyükelçi Prof.Dr. János Hóvári, Prof.Dr.Vásáry István ile daha önce kaleme almış olduğu ''Tekirdağ Tarihinin Macar Yazarı Kelemen Mikes'' ve İzmit'te yaşamış, mezarı da İzmit'te olan Kral Imre Thököly'nin eşi İlona Zrínyi'nin anısına Prof.Dr. Várkonyi Ágnes'in yazdığı '' İlona Zrínyi: Avrupa'nın En Cesur Kadını'' kitabı da Türk okuyucular ile buluşmuştu. En son ise 2013 yılı sonunda emekli ceza hakimi Dr. Ujkéry Csaba'nın yazmış olduğu ''Aynadaki Hançer Zigetvar'ın Düşüşü'' romanı Dr.Erdal Şalikoğlu tarafından Türkçe'ye çevrildi. Her geçen gün ortak kültür hazinemiz zenginleşiyor.
Daha önceki yıllarda Budapeşte Kongre Merkezinde (Budapest Kongresszusi Központ) gerçekleştirilen kitap fuarı her yıl artan talep karşısında Budapeşte Millenáris'e taşındı. Geçen yıl Budapeşte'de İtalya onur konuğu olmasına rağmen Türkiye'nin etkili, güçlü ve büyük bir kitap pavilonu vardı ki, konuklar İtalya'dan daha çok, görkemli, alımlı ve gösterişli Türk standına dikkat kesildiler. Türk eserlerinin tanıtımı açısından bu yıl Türkiye daha coşkulu ve etkin olacağı kanaatindeyim. Kültür Bakanlığı Türk Eserleri Dışa Açılışı (TEDA) çalışmaları bakımından Macaristan çok doğru ve yerinde bir zemin ve platform oluşturuyor. Türk kültür, sanat ve edebiyatı ile ilgili eserlerin Türkçe dışındaki dillerde okuyucu ile yüz yüze gelmesinde 2005 Yılında hayata geçirilen TEDA projesi okuyuculara büyük bir imkan sağlamış oluyor.

Rönesans dönemi ilk Macar lirik şairi ve ozanı Bálint Balassi'nin şu mısraları, notası ve ezgisi ile bizlere ne kadar yakındır.
''Gerekmez bu dünya sensüz,
Artık sükunet ver,
Ben seyrana gider iken.''

24 - 29 Nisan 2014 tarihlerinde Budapeşte kitap fuarının Türkiye Kültür hayatı açısından başarılı geçeceğine inanıyorum. Bizlerde TÜMİŞAD olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sosyal sorumluluk alanında katkı sağlamaya devam edeceğiz dedi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2014, 03:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209