Mimar ve Mühendisler 'Silüetime Dokunma' dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu, İstanbul’un tarihi yarımada ki siluetini bozan Zeytinburnu’nun da ki yapılaşmayı Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamayla protesto etti

     Mimar ve Mühendisler Grubu üyeleri, Mazlum-Der ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri İstanbul’un tarihsel silüetini bozan yapılaşmayı Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

     Grup adına açıklamayı Grup Genel Başkanı Avni Çebi, yaptı.
 
Çebi yaptığı basın açıklamasında;

SİLÜETİME DOKUNMA
Son yirmi yıldır, Maslak-Zincirlikuyu hattında başlayan gökdelen yapma furyası boğazı ve tarihi yarımadayı adeta kıskaca almıştır. En son Zeytinburnu’nda yükselen üç kule İstanbul’un binlerce yılda oluşmuş muhteşem silüetine bir hançer gibi saplanmıştır. Şehrimizin ortak hafızası bir bir yok edilmektedir. Hiçbir değer ve kutsal tanımayan, şehri doymak bilmez iştahlarıyla bir rant alanı olarak gören zihniyetin yarışında İstanbul son çığlığını haykırıyor.

Bugün İstanbul’un silüetini gölgeleyen bu kulelere göz yumulursa yarın çok daha vahim manzaralarla karşılaşacağız. İstanbul silüeti, şehircilik tasavvurumuzun yaşayan en muhteşem noktasıdır.

Bu silüet, yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarının da kırmızıçizgisidir. Bu çarpık anlayışla Sultanahmet, Beyazıt, Taksim ve Üsküdar Meydanlarını gözü dönmüş muhterislerin ucube gökdelenlerin işgalinden kurtaramayız.
Parası ve gücü olanların istediği yerde, istediği projeyi yapma hakkını nereden ve kimlerden alıyor?

İstanbul Singapur, Hongonk, Dubai değildir. İstanbul bir Newyork hiç değildir…

İstanbul pek çok medeniyete beşiklik etmiş, son medeniyetimizin en nadide şehri olarak Fatih Sultan Mehmed’in bize emanetidir. İstanbul muhteşem silüetiyle tek başına yeterli semboldür.

İstanbul Sahipsiz Değildir.
Mimarlar, mühendisler, akademisyenler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları ve İstanbul’u seven tüm İstanbullularla şehrimize, İstanbul’umuza sahip çıkıyoruz.
Endülüs’e, Kudüs’e, Bosna’ya, Kâbe’nin revaklarına sahip çıkan yetkililerimizi, medeniyetimizin en güzel şehirlerinden olan İstanbul’a sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Yetkililere Sesleniyoruz!!!
-           Emsal artışlarıyla ve yetkili kurul kararlarını hiçe sayarak İstanbul’un silüetine kara bir gölge gibi çöken 36 katlı gökdelenlerin sahibini,
-          “Yol kazası oldu, silüeti bozacağını tahmin edememiştik” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Mimar Kadir Topbaş’ı,
-          Projenin derhal iptal edilmesini talepeden Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ı
-          İstanbul’u çok sevdiğini bildiğimiz ve belediye başkanlığı yaptığı dönemde Gökkafes projesine muhalefet etmiş Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı,
-          Ve Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’nü alan Prof. Dr. Semavi Eyice’nin  “İstanbul’un silüeti bozluyor, lütfen İstanbul’a sahip çıkın” ricasını dikkate alarak yetkilileri uyaracağını ifade eden Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ü İstanbul’a sahip çıkmaya ve İstanbul’un silüetine düşen bu kara gölgeyi ve benzeri yapıları kaldırmaya davet ediyoruz.
Bu ucube kuleler İstanbul’un ufkunu ve silüetini karartmaya devam ederse; bu gökdelenleri dikenler,
Bunlara izin verenler ve bu vahim duruma sessiz kalanlar, bu utancı alınlarında kara bir leke olarak bugün ve gelecekte de taşıyacaklardır. İstanbul Şehir Silüetini gelecek nesillere taşımak ve aynı mekânda ortak bir geleceği paylaşmak onların da hakkıdır.
Şehrin uzun bir tarih içerisinde ürettiği değer, bir kısım çevrelere rant olarak aktarılamaz.
İstanbul’a silüetine, tarihine, kültürüne ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bütün İstanbul halkını ve yetkilileri daha duyarlı olmaya ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz." dedi

Geç olmadan hemen şimdi.
İstanbul Sahipsiz değildir.
Silüetime Dokunma…
Mimar ve Mühendisler Grubu

 Basın açıklamasından sonra açıklamayı yapan grup ve protestoya destek verenlerle birlikte İstiklal Caddesi’ne yürüyüşe geçtiler.  Taksim meydanına kadar yürüyüp bütün vatandaşların dikkatini çekmek istedilerse de polisin uyarıları sonucunda grup ağa camii önünde durduruldu. Grup üyeleri, bir süre çevredeki vatandaşlara görüşlerini içeren broşürler dağıtarak protestoyu sona erdirdiler.
 
































Haber & Video : Mithat Özdemir
Fotoğraf: Abdullah Gözaydın & Mithat Özdemir

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209