Haber Yaşlılara, huzurevi yerine sokak tipi yaşam merkezi

Artvin'in Şavşat ilçesinde, Türkiye'nin ilk ve tek sokak tipi yaşlılar yaşam merkezi olma özelliğini taşıyacak ve Osmanlı sokakları ile yöre mimarisinin izlerini barındıran yaşam merkezi inşaatında sona geldi - Vali Cirit: - "Köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 5 bin metrekarelik alana kurulan sokak tipi yaşlılar merkezi yöre mimarisine de uygun yapılıyor. Bu tip bir proje Türkiye'de ilk defa Şavşat'ta yapılıyor"

Haber Yaşlılara, huzurevi yerine sokak tipi yaşam merkezi
 Artvin'in doğal güzelliğiyle ünlü  Şavşat ilçesinde, şehrin stresinden uzak, doğayla iç içe 1500 rakımlı Yavuzköy  köyünde, yapımına geçen yıl başlanan modern yaşam merkezi inşaatında sona  gelindi.
    İlçe merkezine 5 kilometre mesafede inşa edilen merkezde, bakıma  muhtaç yaşlı çiftlerin birlikte kalabileceği 2 katlı dokuz binanın yanı sıra  yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal tesis de bulunuyor.

   Arvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakıma  muhtaç yaşlılara hizmet verecek yaşam merkezinin yapımına, devlet-vatandaş  işbirliğiyle geçen yılın mayıs ayında başlandığını belirtti.

    Şavşat'ta yaşayan nüfusun çoğunluğunu yaşlılardan oluşturduğuna  dikkati çeken Cirit, "Köylerimizdeki yaşlılarımızı, yaşadıkları yere benzeyen bir  yere yerleştirmeyi hedefledik. Yaşlılarımız her zaman istedikleri yere gidemiyor.  Doğal olarak köylerinde, yaylalarında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar"  diye konuştu.

    Cirit, yaşlıların yaşamlarını doğal ortamda sürdürmeleri için en güzel  yerin Şavşat olduğuna kanaat getirdiklerini anlatarak, bütün bunlar düşünülerek  huzurevi yapımına başlandığını kaydetti.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Şavşatlı hayırsever Naime  Yılmaz'ın projeye çok büyük nakdi katkılarının olduğunu vurgulayan Cirit,  Şavşatlı bir mimarın da projenin yanı sıra maddi yardımda bulunduğunu ifade etti.

    - "Proje Osmanlı sokaklarından esinlenerek hazırlandı"

   Cirit, projenin Osmanlı sokaklarından esinlenerek hazırlandığına  dikkati çekerek, "Köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 5 bin metrekarelik alana  kurulan sokak tipi yaşlılar merkezi yöre mimarisine de uygun yapılıyor. Bu tip  bir proje Türkiye'de ilk defa Şavşat'ta yapılıyor. Başarılı olunduğu takdirde  diğer bölgelere de örnek teşkil edecek" dedi.

   Yaşam merkezinin yapımında sona gelindiğini dile getiren Cirit,  binaların dış kısımlarının tamamlandığını söyledi.

    Vali Cirit, merkezin iç Dekorasyon ve mefruşat işlerinin, Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenleneceğini belirterek, hava şartları uygun  olması halinde yeni yılın ilk ayında burayı hizmete açmayı planladıklarını ifade  etti.

   Merkezde öncelikle Şavşat ve köylerinde yaşayan ekonomik durumu iyi  olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan vatandaşların kalacağını dile getirerek,  şunları kaydetti:

    "Yaşam merkezinden 52 kişi istifade edebilecek. Aile ve Sosyal  Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şavşat  Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve hayırsever Naime Yılmaz'ın  desteğiyle yaptırılacak yaşam merkezinde, Şavşat ve diğer ilçelerde yaşayan  sosyal yoksunluk içindeki yaşlılara yatılı kurum hizmeti sunulacak."

    - "Köyde yaşayan yaşlılar memnun"

    Şavşatlı Raif Kaya (83), Yavuzköy'de doğduğunu, babasının işi  nedeniyle 10 yaşında köyünden ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, çeşitli  illerde 60 yıl çalışıp emekli olduktan sonra köyüne döndüğünü söyledi.

    Köyünde yaşlılara hizmet edecek merkezin yapıldığını görmenin  mutluluğunu yaşadığını ifade eden Kaya, "Köyümüzün doğası, suyu, havası ve  yeşilliği insana hayat verir. Burada yaşayan insan Hastane yüzü görmez. Köyde  çoğunlukla yaşlılar ikamet ediyor. Köyümüzün kimsesiz ve yardıma muhtaç  yaşlıları, bu sıcak aile ortamında hayatlarının geri kalan kısmını geçirirler"   diye konuştu.

    Köylülerden İbrahim Altun ise ilçelerinde huzurevi ihtiyacı  bulunduğunu belirterek, merkezin Türkiye'de örnek bir proje olarak yöre  mimarisine uygun inşa edilmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

    Eski köy muhtarı Fahamettin Topçu da doğal güzelliğiyle ünlü  köylerinde özellikle kışın genç nüfusun kentlere göç ettiğini, yaşlıların köyde  kaldığını anlattı.

    Huzurevinin yapıldığı arsada bulunan okulun öğrenci yetersizliği  nedeniyle kapatıldığını belirten Topçu, şöyle konuştu:

    "Devlet büyüklerimizle görüşerek buranın değerlendirmesini talep  ettik. Köy muhtarlığı olarak burayı anlamlı bir proje için Aile ve Sosyal  Politikalar Bakanlığına tahsis ettik. Devletimiz, sosyal politikaları kapsamında  köyümüze örnek bir yaşlılar bakım merkezi yaptırıyor. Yaşlı insanların bu  merkezde yaşamlarının kalan kısmını huzur, güven içinde geçireceklerine  inanıyorum."

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2014, 21:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209