.ve balyoz İndi

Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olan ve 3 yıldır devam eden ‘Balyoz Davası’ dün sonuçlandı. 361 sanıklı davada mahkeme 237 sanığın cezalarını onadı.

.ve balyoz İndi
 Fatih ve Beyazıt camilerinin bombalanarak sıkıyönetim ilan edilmesini amaçlayan, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi gibi eylemlerin devreye sokularak demokratik işleyişi değiştirmeyi hedefleyen Balyoz Darbe Planı’nı hazırlayan askerlerin yargılandığı davada dün sona gelindi. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, aralarında emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ile emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu 361 sanıkla ilgili kararını açıkladı.

237 Sanığın Cezaları  Onandı

3 senedir devam eden Balyoz Davası’nın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, kararını dün açıkladı. Yargıtay 36 sanık hakkında mahkemenin verdiği beraat kararını onadı. 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet hükümleri, yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkında verilen mahkumiyet hükümleri de ceza verilmesine yer olmadığı gerekçesiyle bozuldu ve sanıkların tahliyelerine karar verildi. Aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun, eski Ege Ordu Komutanı ve MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık ve halen Yüksek Askeri Şûra üyesi olan Bilgin Balanlı’nın da bulunduğu  237 sanığın cezaları ise onandı.

5 Aşamalı Darbe Planı

Balyoz Darbe Planı 5 aşamadan oluşuyordu. Birinci aşamada, istihbarat faaliyetleriyle ilgili çalışmaları yer alıyordu. İkinci aşamada askerî müdahale için zemin hazırlanacak, darbe üçüncü aşamada yapılacaktı. Dördüncü aşamada ise yürütme görevi “Milli Mutabakat Hükümeti”ne devredilecekti. Beşinci aşamayı, yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için seçime gidilmesi oluşturuyordu.

Bundan Sonra Ne Olacak

Haklarında mahkumiyet kararı onanan sanıkların dosyası yapılacak itirazın ardından Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’nda ele alınacak ve son karar bu aşamada verilecek.

Dava ne zaman başladı, süreç nasıl gelişti?

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Temmuz 2010’da 968 sayfalık iddianameyi kabul etti. İlk aşamada 196 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, 16 Aralık 2010’da yapıldı. 6 Aralık 2010’da bir ihbar üzerine Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan  aramada el konulan belgelerden 34 klasör Balyoz Davası’yla ilgili görülerek 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Belgeleri inceleyen mahkeme 162 emekli ve muvazzaf subay hakkında yeniden tutuklama kararı verdi.

Dava eşliğinde süren soruşturma sırasında emekli Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde ele geçirilen yeni “Balyoz” dokümanları dayanak gösterilerek  30 Mayıs 2011’de o sırada Harp Akademileri Komutanı olan Orgeneral Bilgin Balanlı ile Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 28 şüpheli hakkında dava açıldı. “2. Balyoz Davası” olarak da bilinen bu dava ana dava ile birleştirildi. Balanlı, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları sürecinde tutuklanan en üst rütbeli muvazzaf subay oldu. Sanıkların 52’sini, toplam 162 kişinin katıldığı 1. Ordu’daki Plan Semineri’ne katılan askerler oluşturdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan “Balyoz Planı’’ soruşturması, 3 yıl 8 ay 19 gün sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararını açıklamasıyla sona erdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin oy birliğiyle aldığı kararla, emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek’e verilen 20 yıl, emekli Orgeneraller Ergin Saygun, Bilgin Balanlı, Şükrü Sarışık ve emekli Albay, MHP Milletvekili Engin Alan’a verilen 18 yıl hapis cezaları onanmış oldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, ilk önce haklarındaki mahkûmiyet kararları bozulan ve tahliyelerine karar verilen sanıkların isimlerini okudu. Başkan Ertuğrul’un, haklarındaki mahkûmiyet kararları onanan 237 sanığın ismini okumasının ardından bu sanıkların yakınları tepkilerini yüksek sesle dile getirerek ağladı. Balyoz Planı davası sanıklarından Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkiliyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru haklarını kullanacaklarını belirterek, “Anayasa Mahkemesindeki bireysel başvurudan da olumlu bir cevap alamadığımız takdirde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi mercilerin kapısını, adil yargılanma hakkı çerçevesinde çalmaya devam edeceğiz” dedi.

36 Sanığa Beraat

Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul’un okuduğu karara göre, 36 sanık hakkında verilen beraat kararı onandı. Yargıtay 9. Dairesi, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise “sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu” kapsamında kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekçesiyle bozdu.  Daire, bu 88 sanığın tutuklu olanların tahliyelerine, haklarındaki yakalama kararlarının geri alınmasına karar verdi.

Alan’ın milletvekilliği sona erecek

Hakkındaki 18 yıl mahkumiyet kararı Yargıtay’ca onanan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’ın milletvekilliği, bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının ardından düşecek. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, “Balyoz Planı” davasındaki 18 yıllık mahkumiyet kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce onanan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’ın milletvekilliği sona erecek. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve Süha Tanyeri ile birlikte Engin Alan’ın da 18 yıllık mahkumiyet kararını onadı. Yargıtay, bu onama kararını, cezayı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderecek. Mahkeme de MHP İstanbul Milletvekili olması nedeniyle Engin Alan hakkında verilen bu kararı TBMM Başkanlığı’na gönderecek. TBMM Başkanlığı da onama kararını TBMM Genel Kurulu’nda okutarak milletvekillerinin bilgisine sunacak. Hakkındaki mahkumiyet kararının Genel Kurul’da okunmasıyla da Alan’ın milletvekilliği düşecek.

Cezası Onananların Rütbeleri Sökülecek

Balyoz davasında mahkumiyet kararları onanan ve aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına’nın yer aldığı sanıkların rütbeleri sökülecek. Muvazzaf olanlar ise TSK’dan çıkarılacak. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bugün Balyoz davasıyla ilgili kararını açıkladı. İlk bilgilere Yargıtay 361 kişiden 237’sinin cezasını onadı. Cezaları onananlar arasında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de bulunuyor. Bu isimlerin cezalarının onanmasıyla birlikte rütbeleri de sökülecek. Bu isimler ‘er’ statüsünde olacak. Aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak. Kendilerinin yanı sıra eş ve yakın akrabalarına verilen askeri kimlikler de alınacak. Askeri tesislerin hiç birinden yararlanamayacaklar.

Duruşma öncesi yoğun güvenlik önlemi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 10.00’da açıkladığı Balyoz Davası öncesinde Ankara Emniyeti, Başbakanlık’ın yanındaki Yargıtay binasında alarm verdi. Polisler tarihi karar öncesinde Yargıtay’ın girişlerine barikat kurdu. Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinledi. Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edildi. Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlandığını iddia eden avukatlar, Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği açıklamaları için teşekkür etmişlerdi.

Biz bu kararı tanımıyoruz

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde görülen 361 sanıklı Balyoz Darbe Planı davasının karar duruşmasında cezası onanan Dursun Çiçek’in kızı avukat İrem Çiçek, “Hukuksuz başlayan bu dava hukuksuz şekilde kesinleşerek, tutsaklığın daha devam edeceğini bize gösterdi.” dedi. Türkiye’de hukukun işlemediğini belirten Çiçek, kararı tanımadıklarını söyledi.

İrem Çiçek, Yargıtay’ın aldığı kararla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Kararı değerlendiren Çiçek, hukuksuz başlayan bu davanın hukuksuz şekilde kesinleşerek, tutsaklığın daha devam edeceğini söyledi. Çiçek, “Siyasi pazarlık aracı olarak tutulan ve Özel Yetkili Mahkemelerin düğmeye bastığı bu davalar, anlıyoruzki; ‘Bu davalar ilk başladığında muhalefet şerhi koyan hakimler vardı. Bu hukuksuzluğa parmak basan hakimler vardı.’ Hepsini gönderen hükümet, gerçekten yeni kadrosunu güzel oluşturmuş vaziyette. Neden böyle konuşuyorum, Çünkü Yargıtay öyle bir içtihat oluşturdu ki, hem var olan içtihatlarına aykırı karar verdi. Hem de herkesin isminin bir dijital veriye bir listeye yazılması sonucunda 16-18 ve 20 yıllarla hapis cezasıyla yargılanmasının önü açıldı. Biz bu kararı tanımıyoruz, çünkü tanınacak bir karar değildir.” diye konuştu.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209