Korsanların şaşırtan yöntemleri

Yapılan tespitlere göre korsan yayıncılar polisin hareketlerini dilenci kılığında izliyorlar

Korsanların şaşırtan yöntemleri

YAYFED Başkanı Bayram Murat, korsan yayıncılığı mercek altına aldıklarını ve ilginç verilere ulaştıklarını söyledi.

Korsan kitapçılarn akıl almaz yöntemleri emniyet teşkilatını bile şaşırtıyor. Korsan kimi zaman dilenci olurken kimi zaman da ajan olarak yayınevlerine sızıyor.

Korsanların fazlasıyla organize çalıştığını belirten Yayıncı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat, korsan yayıncıların ilginç yöntemlerini deşifre etti.

AYNI MERKEZDEN ÇIKIYORLAR

Birçok kitabın henüz satışa çıkmadan korsanının çıktığını belirten Murat, “Korsan yayıncılar reel sektöre göre çok daha fazla para kazandıkları gibi sattıkları malın maliyeti de çok düşük. Çok kazandıkları için reel sektöre göre daha mobiller, pratikler ve etkin üretme teknikleri var” diye konuştu.

Murat sözlerine şöyle devam etti: “Bir yayıncıönce herhangi bir kitabı yazara sipariş ediyor. Tasarımı yapılıyor, ambalajlanıyor, baskıya hazırlanıyor. Tam bu arada korsan hareketliliği gördüğü gibi kitabın PDF formatını ele geçiriyor ve baskısını yapıyor.

Bunu yaparken çok organize hareket ediyorlar. Hayrete düşüren yollar deniyorlar. Yeri geliyor dilencilik yapıyor yeri geliyor yayın evlerine ajan sokuyorlar. Üretimi tatil yörelerinde yapıyorlar. Dışarıdan tatil yapıyor görüntüsü verilirken içeride üretim yapılıyor. Ayrıca korsan kitapların dağıtımı için aynı arabadan onlarcasını kullanıyorlar. Bu 10 araba aynı merkezden çıkıyor ve sadece birinde korsan kitap oluyor. Hal böyle olunca emniyet güçleri de takip etmekte sorun yaşıyor.

Yani bir arabanın sevkiyat yapması için 9 aracı boş olarak İstanbul’da dolaştırıyor. Önemli yerlere konumlandırdıkları dilenciler emniyet teşkilatının hareketliliğini izleyerek içeriye bildiriyorlar.

Böylece içerisiyle dışarısı koordineli çalışmış oluyor.Haksız para kazanmak için çok zekice fikirler üretebiliyorlar.”

BiR MiLYAR DOLARLIK PiYASA

Türkiye’de orijinal her bir kitaba karşı bir korsan kitap düştüğünü ifade eden Murat, korsan yayıncılık piyasasının 1 milyar dolara dayandığını anlattı. Murat, “Yani ne kadar orijinal kitap çıkarsa o sayıda korsanı çıkıyordu. Neyse ki makas giderek daralıyor. Şu anda bu oran yüzde 60’lara düştü. Dünyada korsan oranı yüzde 15. Ümidimiz bu rakamlara ulaşmak” dedi.

TATiL YÖRELERiNDE ÜRETiLiYOR

Korsan yayıncılık tan hem yayıncının hem devletin zarar gördüğünü söyleyenMurat, “Büyümesi gereken sektör büyüyemiyor. Sonuç itibariyle çok yönlü bir zarar ortaya çıkmış oluyor. İşin ilginç yanı 1 milyar dolarlık kaynak terör örgütlerine aktarılıyor” ifadelerini kullandı.

Murat, Türkiye’de piyasaya sürülen korsan yayınların yüzde 90’ının İstanbul’da üretildiğine vurgu yaparak, özellikle tatil beldelerinin bu iş için tercih edildiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209