Gazeteci Baransu'ya 'Uludere' haberinden tutuklama talebine mahkemeden ret

Gazeteci Baransu'ya 'Uludere' haberinden tutuklama talebine mahkemeden ret

Gazeteci Baransu'ya 'Uludere' haberinden tutuklama talebine mahkemeden ret
 Mehmet Baransu, 2011 yılında Uludere olayına ilişkin yaptığı haberleri nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında "Devletin güvenliği ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" suçlarından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, ikinci tutuklama talebini reddetti.
Gazeteci Mehmet Baransu, 2011 yılında Taraf gazetesinde Uludere'de 34 vatandaşın öldürülmesiyle olayıyla ilgili yazdığı yazılar nedeniyle savcıya ifade verdi. Baransu ayarıca Cumhurbaşkanı ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında attığı twitlerle ilgili de ifade verdi.

Dosyada kısıtlama kararı olduğu için detayını çok bilmediklerini ifade eden Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, "2001 yılında Uludere olayının aydınlatılması için yazdığı yazıları bir suç olarak değerlendirip, Milli İstihbarat Teşkilatı 2 ay önce bir suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun temel maddesi devletin gizli belgelerini temin." dedi.

AVUKATINDAN SERT AÇIKLAMA

Sakallı, "Savcı bey, Basın Kanunu'ndaki zaman aşımı sürecini bildiğini söyledi. Ancak daha sonra tutuklama talebiyle Anadolu Adalet Sarayı 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. 2011 yılındaki yazıyla ilgili 4 yıl sonra bir suç duyurusunda bulunulması ve bu kapsamda tutukluluğa sevk edilmesi Türkiye'deki hukukun ne hale geldiğini, zorlamayla yürüdüğünü ortaya koymaktadır. Basın Kanunu'na göre şüphelinin ifadesinin bile alınmaması gerektiğini söylememize rağmen bunla yetinmeyip tutuklamaya sevk etti. bu dosyadan tutuklamaya sevk edilmesi, bütün basın mensuplarının korkması gerektiğini gösteriyor. Zira, 4 yıl önceki yapılan bir haberden dolayı bu güne kadar hiçbir suç duyurusu yokken Baransu tutuklandıktan sonra Milli İstihbarat Teşkilatı'nın şikayette bulunması ve bunu savcılığın vazife adlederek tutuklamaya sevk etmesi Türk hukuku açısından utanç verici bir süreçtir. Sevk gerekçesi, devletin gizli belgelerini temin ve MİT Kanunu'na muhalefet." diye konuştu.

Mehmet Baransu'ya destek için davaya giren ve basın açıklamasına katılan eşi Nesibe Baransu, "Süreci yakından takip ederek zamanla sonuçlarını göreceğiz. Bizi destekleyenlere buraya gelenlere çok teşekkür ediyorum." dedi.

AYTAV: BARANSU, HABER YAPTIĞI İÇİN HAPİSTE

Baransu'nun hayatını ortaya koyarak bu haberleri yaptığını belirten gazateci Erkam Tufan Aytav, "Haber yaptı diye bugün hapiste. Onu tutuklayanlara darbe yapılmak istenmişti, onu haber verdiği için şu an hapiste. Baransu bugün, 'hırsızlar hesap verecek' twitinden dolayı yargılandı. Recep Tayip Erdoğan, dönemin Başbakanı şikayetçi olmuş. Baransu, 'Recep Tayyip Erdoğan' dedim demiyor. Dolayısıyla, hırsızlar hesap vermeli demiş. Dolayısıyla, 'Bunu neden üzerine alınmış' diyerek hakime sordu. Yine Uludere'de 34 tane can gitti, kimseye dava açılmadı. Bir gazeteciye dava açıldı. Buda ibretlik bir durum. Bundan öte söylenecek bir söz kalmıyor." ifadelerini kullandı.

'HIRSIZ'DAN BERAAT

Baransu, daha önce attığı twitlerden dolayı da yargılandı. 'Hırsızlar hesap verecek' twitinde isim belirtmediğini ifade eden Baransu, Recep Tayyip Erdoğan'ın neden üstüne alındığını sordu. Baransu bu davadan beraat etti.

HAKİM HÜSEYİN KILIÇ'TAN TWEET CEZASI: 10 AY HAPİS

Baransu bir de, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın ses kayıtları çıktıktan sonra attığı, 'Turpun büyüğü heybede' twitinden dolayı yargılandı. Attığı bir çok twitin hakaret içerdiğini belirten Hakim Hüseyin Kılıç, Baransu'ya 10 ay hapis cezası verdi. Ancak bu ceza ertelendi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 21:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209